İskenderun’da #KızKardeşlikKöprüsü devam ediyor, sağlık taramaları sürüyor
Kız kardeşlik köprüsü engellere rağmen sürüyor. Ülkenin dört bir yanından kadınların gönderdiği malzemeleri gezici ekiplerimizle kadınlara ulaştırmaya, sağlık taramaları yapmaya devam ediyoruz.

İskenderun'da, İzmir Ekmek ve Gül, Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) ve Buca Evka-1 Kadın Dayanışma ve Kültür Evi Derneği (BEKEV), “Kız Kardeşlik Köprüsü ile Hayatı Yeniden Kuruyoruz” kampanyası ile sağlık taramalarına ve kadınlara hijyen paketlerini ulaştırmaya devam ediyor.

İskenderun'da Mustafa Kemal Mahallesi'nde kurulu kadın, çocuk ve sağlık çadırlarımıza AFAD tarafından el konmuş, çalışmalarımız engellenmek istenmişti. Kız Kardeşlik Köprüsü ile İskenderun'da çalışmalara devam eden gönüllülerimiz, mahalle mahalle gezerek sağlık taramalarını sürdürüyor.

Görüşülen kadınların çoğunda deprem sonrası kaygı temelli uyku bozukluğu yaşıyor. Bu durum kimi kadında çocuğuna bir şey olacak kaygısı ile tetiklenen bayılmalara kadar varıyor. Bir kadına deprem sonrası yaşadığı baş dönmesi, yerin ayağının altından kayıyormuş gibi olması belirtileri sonucu vertigo teşhisi konulmuş.

HİJYEN SORUNU SÜRÜYOR, SALGIN HASTALIKLAR YAYILIYOR

Evler yıkılmamış olsa dahi mahalledeki çoğu evin nüfusu artmış. Kalabalık çadır ve evlerde kalan kadınlar hijyenik ortam sağlamakta zorlanıyor. Depremin ardından altı ailenin birlikte yaşamak zorunda kaldığı bir evde kadınlar iç çamaşırı sorunu olduğu için kendi hijyenlerini sağlamak adına her gün ped değiştirerek idare ettiklerini söyledi. Yine deprem sonrası bir dükkanda 40 kişi kaldıklarını, oturarak uyuduklarını söyleyen başka bir kadının bacağı böcek ısırması sonucu enfekte olmuş. Kömür ve tozun bulunduğu dükkanda hijyenik bir ortam olmamasının süreci etkilediğini de dile getirdi. Depremin ardından ıslak kaldıklarını söyleyen kadınlar, kusma ve ishal sorunu yaşamışlar.

Kaygı ve stresin çok yüksek seviyede olmasından kaynaklı, nefes darlığı, göğüs sıkışması, göğüs batması, kalp çarpıntısı ve tansiyon dengesizlikleri gibi sıkıntıların kadınlar arasında çok yaygın. Deprem sonrası bazı kadınların yaklaşık 50 güne varan regl gecikmeleri yaşadıklarını anlatıyor. Görüşülen kadınlar, kendilerinde şu an uyuz, bit vakalarının görülmediğini ancak çevre mahallelerde yaygınlaştığını dile getirdi.


Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
AFAD, İskenderun'da çadırlarımıza el koydu: #Kızka...

AFAD, İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde depo olarak kullandığımız çadıra, kadın- çocuk çadırlar...

AFAD'ın İskenderun'da çadırlarımıza el koyması Mec...

İskenderun'da kurduğumuz çadırlara AFAD tarafından el konmasını, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm Mecl...

Göçmen Kadınlar Birliği: Kız Kardeşlik Köprüleri’n...

İskenderun’daki Mustafa Kemal çadır alanındaki çadırlarımıza AFAD tarafından el konulmasına tepki gö...