İskenderun’da depremzede kadınlar #KızKardeşlikKöprüsü ile bir arada
Gönüllü sağlık emekçisi kadınlar, #KızKardeşlikKöprüsü kampanyası kapsamında İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde kurulan çadırkentte depremzede kadınlarla bir araya geldi.

Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla başlatılan “#KızKardeşlikKöprüsü ile hayatı yeniden kuruyoruz” kampanyası kapsamında İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki pazar alanında kurulan Çadırkentte gönüllü sağlık emekçileri depremzede kadınlarla bir araya geldi. Bölgede yaşanan ve yaşanacak salgınlara karşı anne ve çocuk sağlığı, beslenme, kadın üreme sağlığı konusunda aydınlatma toplantısı yapan sağlık emekçilerinden Filiz Çelebi ve Gamze Akburak, “Deprem bölgesinde beslenme, gıdaya ulaşım güçlüğü yaşanıyor. Çiğ tüketilen besinlerde hijyen çok önemli. Günlük olarak 3 öğün beslenmeye özen gösterilmeli; en az iki öğün de süt veya yoğurt erişimi sağlanırsa iyi olur. Ancak bu koşullarda o kadar zor ki olması gerekenleri tartışırken biz kadınlar olarak nasıl çözeriz diye de konuşmalıyız” dedi.

“Kız kardeşlik köprüsü kurarak birbirimizin elinden tutarak aşacağız sorunları” diyerek sözlerine devam eden sağlık emekçileri, “Barınma belki bir nebze çözüldü ama hijyen sorunu nasıl aşılacak? Bizler çözüm üretmek istiyoruz. En çok sıkıntıyı biz kadınlar yaşıyoruz. Bunlarla nasıl baş edeceğiz, nasıl önlemler alacağız, ne yapılması gerektiğini birlikte konuşacağız” dedi.

Bebek ve gebe kadınların beslenmesinden, hijyen konusuna kadar birçok konunun tartışıldığı toplantıda aynı zamanda kadının üreme sağlığı, korunma yöntemleri ve bunlara ulaşma konusu ele alındı. Cinsel şiddete karşı alınacak önlemlerin de konuşulduğu toplantıda kadınlar yaşadığı sorunları da anlattı.


‘YENİ BİR ALAN YARATIYORSAK BİRBİRİMİZLE DAYANIŞACAĞIZ’

Kadınlar özellikle su sorunu yaşadıklarını dile getirerek, “Depremde zaten her şey birbirine girdi. Sularımıza bile zaten mikrop girmiş durumda. Belediyelerden bu sorunlara karşı alınması gereken önlemlerin zorunlu olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Gönüllü arkadaşlarımız klorlama yapıyor ama sosyal belediyeciliğin görevi zaten sağlıklı suya ulaştırmaktır” dedi.

Ayrıca hijyen konusunun en önemli sorunlardan biri olduğunu belirten kadınlar, uyuz ve bit gibi vakalara dikkat çekerek bölgedeki güvenlik sorununa da değindi. Işıklandırmanın artırılmasını, tuvalet ve banyoya ulaşmanın daha da kolay olması gerektiğini, suların temiz, gıdanın daha sağlıklı olması gerektiğini belirten kadınlar, “Birbirimizi tanıyacağız çünkü güvenli alanlarımızdan çıktık ve yeni bir alan yaratıyorsak birbirimizle dayanışacağız. Bu anlamda “#KızKardeşlikKöprüsü ile hayatı yeniden kuruyoruz” kampanyası bizler için çok önemli” diye belirtti.

Fotoğraflar: Dilek Omaklılar


İlgili haberler
Depremzede kadınlar barınma sorununa dikkat çekiyo...

Buluttepe mahallesine devam ederken kadınlarla bir araya geliyoruz; burada da kadınlar geçim sorunu...

Deprem bölgesinde önlem alınmazsa uyuz vakaları ar...

İskenderun’daki Mustafa Kemal Mahallesi pazar alanında yer alan çadırkentte sağlık emekçileri en öne...

Osmaniye'de deprem protestosu ve 8 Mart gerekçeli...

Osmaniye Valiliği, kentte yapılacak olan tüm eylemleri 17 Mart'a kadar yasakladı. Yasak gerekçesi ol...