IPSOS Arıştırma’dan ‘Afet Döneminde Kadın Olmak’ anketi
IPSOS Arıştırma’nın 800 kişi ile gerçekleştirdiği araştırmaya göre, afet dönemlerinde kadınlar ekonomik, sosyal ve fiziksel açıdan daha çok etkileniyor.

Ipsos Anti Kriz Monitörü ile Türkiye’de kadın olmanın zorlukları, sosyal açıdan kadınların maruz kaldığı durumlar ve afet dönemlerinde kadınların yaşadıkları olumsuzluklar gibi konular incelendi.

■ Toplumun yarısı afet ve kaos dönemlerinde cinsiyete göre olumsuz etkilenmenin farklılaştığı b. kurulgörüşünde ve bu kişiler kadınların bu dönemlerde daha da olumsuz etkilendiğini düşünüyor.

■ Afet dönemlerinde kadınların özellikle fiziksel açıdan daha çok zorlandığı görüşü hakimken her 4 kişiden biri kadınların hem ekonomik hem de sosyal açıdan da zorlandığına inanıyor.

■ Araştırmaya göre fiziksel açıdan hamilelik ve biyolojik farklılıklar belirtilirken, kadınların sosyal açıdan maruz kaldıkları zorluklar daha dikkat çekici.

■ Her 3 kişiden 2’si Türkiye’nin kaos dönemlerinde cinsiyete göre risklere hazırlıklı olmadığımız görüşünde.

■ Kadınların afet dönemlerinde daha az zarar görmesi için en sorumlu kurumun bakanlıklar olduğu düşünülüyor. Ancak aynı oranda bir kitle belediyeler, kitle örgütleri vb. kurum, kuruluşların hepsinin sorumluluk alması gerektiği görüşünde.

Bu araştırma Ipsos Anti Kriz Monitörü tarafından 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye nüfusu temsil eden 800 birey ile 1-3 Mart 2023 tarihleri arasında online anket yöntemiyle (CAWI) gerçekleştirilmiştir.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
EŞİK deprem raporu açıkladı: Eşitliği koruyan yasa...

EŞİK, yayımladığı deprem raporunda ‘Bilime kulak asmamak, kar ve rant hırsı, eşitsizlik ve ayrımcılı...

Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla kadınlar Samsun'da bulu...

Samsun’da düzenledikleri kahvaltıda buluşan kadınlar, deprem bölgesindeki çalışmalarını değerlendird...

Çadırlarımızın kaldırılmasına depremzedelerden tep...

AFAD'ın İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi'nde bizim ve diğer gönüllülerin çadırlarının kaldırılması...