Hatay’ın İskenderun ilçesi Mustafa Kemal Mahallesi’nde Ekmek ve Gül, DİSK/Gıda-İş, İletişim-İş, BİRTEKSEN’in yardım malzemeleri için depo olarak kullanılan çadır geçtiğimiz gün AFAD tarafından boşaltıldı.
AFAD, Ekmek ve Gül ile Rotary kulübü tarafından kurulan çadırları ve yardım için gelen gönüllülerin kaldığı çadırları kaldırıp yerine kendi çadırlarını kurdu. Çadırkentte kalan depremzedeler ise yardımların devlet eliyle engellenmesine tepki gösterdi.
‘EŞYALAR HEP SUYUN İÇİNDE KALDI’
Önceki gün yağan yağmurda su aldığı için kaldırılan Rotary çadırlarının yerine kurulan AFAD çadırlarının da yine su aldığı görüldü. AFAD çadırına geçirilen depremzede bir kadın, “Dün geceki yağmurda arkamızdan su girdi biraz. Çadırdan çadıra bizi taşıyacaklarına korunaklı konteyner versinler. Bu, yağmurda yapılmaması gereken bir işti. Kaç kişinin çadırı eşyası ile atıldı, işten gelen insanlar ‘Benim eşyam, çadırım nerde’ dedi. Bu eşyalar hep suyun içinde kaldı” dedi.
‘ÇADIRDAN ÇADIRA TAŞIYACAKLARINA BİZE KONTEYNER VERSİNLER’
“Burada bize gönüllüler baktı. Biz burada kalıyoruz, bize kim bakacak endişesi içindeyiz. En azından eksiğimiz gediğimiz veriliyordu. Özel ihtiyaçlarımızı askere, polise söylemektense kadınlardan istemek daha rahattı. Mesela gece lavaboya giderken gönüllü kadınlar kapımı bekliyordu. Şimdi asker mi bekleyecek? Bizimkisi vücut yorgunluğu değil, kafa yorgunluğu yaşıyoruz. Hep beraber güldük, eğlendik, şimdi yine enkazın altından çıkmış gibi hissediyoruz. Dün Rotary çadırından ağlayarak çıktık. Ekmek ve Gül kadın çadırında güzel şeyler konuşuyorduk, pozitif enerji veriyordu, karamsarlıktan çıktık” diyen depremzede kadın, gönüllülerin alandan çıkarılmasına dair tepkisini dile getirdi.
‘ONCA ZAMANDIR NEREDEYDİLER, DEVLET NEREDEYDİ?’
Bir başka kadın depremzede ise, “Dün çamur içinde kaldı her şeyimiz. Elimizi yıkadığımız pedalları bile kaldırdılar, çamaşır makinası geldi diye sevindik onu da kaldırtmışlar. Bu yağmurda kıyafetleri nasıl kurutacağız? Kızgın olduğum nokta yağmurda çadırdan çıkartmak normal mi? Bekleyemediler. Onca zamandır neredeydiler, devlet neredeydi? Eşekten indim yine eşeği bindim. Madem iyilik yapmak istiyorlar konteyner versinler” diye konuştu.
‘KOAH HASTASI BABAM ÇADIRDA NEFES ALAMIYOR’
KOAH ve kalp hastası olan yatalak hastasıyla aynı çadıra paylaşan kadın da evleri yıkılacağı için yer olmadığından bazı eşyalarını çadıra taşıdığını söyledi. “Konteynerda öncelikliydik ama daha ses yok. Astım hastası hastamız çadır kurulurken 2-2 buçuk saat dışarda kaldı. Allak bullak oldu her yer, yıkıntı halindeydi ortalık. Dün ıslanan her şeyi kurutmaya çalışıyoruz. Islakları çıkarıyoruz kuruları koyuyoruz, onlar da yarın yine ıslanacak. KOAH hastası babam bu AFAD çadırında rahat nefes alamıyor. Rotary çadırları penceresi olduğu için daha havadardı” dedi.
“Gönüllüler gitti. Ne arayan soran var ne haber var. Bizim sorunlarımızı çözeceklerini zannetmiyorum, Adıyaman'da da sel aldı çadırları. Şimdi yaptıkları işi ilk başta yapmaları lazımdı. Zaten hep gönüllüler koşturuyordu. Birkaç kişi gelip koşturduysa da onlardan bizi duymuyorlar. Sesimizi yükseltmekten çekinmiyoruz ama dinleyen yok” diyerek, endişesini dile getirdi.
‘EKMEK VE GÜL BİZE YARDIM ETTİ’
Bir başka depremzede kadın, “Hepimiz aynı tuvaleti kullanıyoruz, hijyen yok. Makinalar vardı AFAD kaldırttı. İhtiyacımız olduğunda AFAD'ın sorumluları nerde bilmiyorum. Ekmek ve Gül yardım etti. Bakalım kendileri bunu yapacak mı, önceden neredeydiler? Seçim yaklaşıyor ya ‘Ben yapıyorum’ diye göstermeye geldiler. Hani devler yetkilileri hani?” diye sordu.
Atanmayı bekleyen depremzede kadın öğretmen ise, “Dünkü çadır kullanılmış kokuyor gibiydi gece nasıl kaldım bilmiyorum. Sabah askerler başka çadır kurdular oraya geçtim” derken, başka bir kadın da çadırlarının su içinde kaldığını ve çamurlu brandayla çadır kurmalarına tepki gösterdiğinde AFAD görevlilerinin “Çadır mı beğenmiyorsunuz” dediklerini aktardı.
‘AFAD DÜN GELDİ AMA ROTARY VE EKMEK VE GÜL HEP BURADAYDI’
Çadırlar sökülürken dışarda oturduğunu söyleyen 3 aylık hamile bir kadın, “AFAD dün geldi. Rotary ve Ekmek ve Gül hep buradaydı. Daha depremden çıktığım terlikle duruyorum. Hamile olduğum için eşim kalabalık ortama sokmuyor. 45 gün sonra gelmelerinin sebebi televizyon ekipleri geldi ondan. Dün, benim çadırı kurdular ama kimi yeri çakılı kimi yeri çakılmamış” dedi.
Çadırkentte yaşayan bir diğer kadın da “Burada aile gibi olduk. Rotary'nin ve gönüllülerin emekleri çok. Onlar olmasa kötüydük ama işlerine gelmiyor. Sahip çıksaydınız daha önceden. Biz bittik şu an biliyoruz kimsesiz kaldık. 40 gün sonra bu çadırları değil konteyner getirseydiniz” diyerek, AFAD'a tepki gösterdi.
ÇOCUKLARIN OYUN ÇADIRI DA KALDIRILDI
“6 senedir ilk defa çocuğumu pis yatırdım, gece ateşlendi. Uçuğu çıktı. Kadınlar idrarını tutturamıyor. Ekstra lavabo yok. Tuvaletten çıkıyoruz yine elliyoruz kapıları. Dün çadırlar sökülürken kızım ‘Anne savaş mı çıktı’ dedi, uzun namlulu askerleri, polisleri görünce. Kızım depremden hiç korkmadı ama bu görüntü çocuğun psikolojisini ne hale soktu kim bilir. Ne güzel oyun alanları vardı, gidip oynuyorlardı ama kaldırdılar” diyen kadın, çocuk çadırının kaldırılmasına da tepki gösterdi.
Yağmurda ıslanan depremzede kadın, “Saat 11.30'a kadar çadırla uğraştık, dün sürekli yağmurdaydık çadırları söküp takarken. Eşyalar, yorganlar ıslandı, atacağız. Yerine ne koyacağız bilmiyorum. Yorgan almaya gittim ‘Hepsini mi götüreceksin’ dediler sinirden ağladım. Beraber olmuyor mu niye attılar gönüllüleri? Tam ortalık düzeldi, sorunlarımızı çözüyoruz dedik ortalık birden yine karıştı. Çadırları kaldır, sök tak. Gönüllüler gidince göremeyeceğim diye çok üzüldüm, bu yaraları sarmanın çözümü yok mu? Bu kadar insan her şeyi çözerdi. Dün tam bir depremdi öteki hiçbir şeymiş” diye konuştu.
‘22 YIL OY VERDİM, BUNDAN SONRA VERMEM’
Bir diğer depremzede ise, “Benim işim var, her şeyim var. Sadece barınmaya ihtiyacım vardı bunu sağlayamadılar. Yeşil çadıra su girdi bahaneydi, yeşil çadır ferahtı düzenimiz vardı. Ben bunlardan bir şey almam, devletin eline düştüysen köpek gibi davranır. Dün 5'ten geriye saydılar depodan çıkmamız için. Sürü müyüz biz?” diyen bir başka depremzede isyan ederken, çadır kent etrafına kurulan tellerin güvenliği sağlamayacağını da söyledi.
Başka bir depremzede ise, “Bıktık artık çadır hayatından, 5 defa çadır değiştirdik. Ölenler kurtuldu, ölsek de kurtulsak bu rezillik ne?” diye isyan etti. Alana vedalaşmaya gelen gönüllüler polis tarafından çıkarılırken, bir depremzede kadın, “Zor günler bizi bekliyor” diyerek, çaresizliklerini dile getirdi.
Fotoğraf: Pınar Çetinkaya/Ekmek ve Gül
İlgili haberler
DİDF: Kız kardeşlik köprüsü engellenemez!
Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu yaptığı açıklamayla, İskenderun’daki Mustafa Kemal çadır alan...
İzmir'den İskenderun'a kız kardeşlik köprüsü: Sağl...
Kız Kardeşlik Köprüsü ile Hayatı Yeniden Kuruyoruz kampanyamız için İzmir'den İskenderun'a giden kad...
AFAD, İskenderun'da çadırlarımıza el koydu: #Kızka...
AFAD, İskenderun Mustafa Kemal Mahallesi’nde depo olarak kullandığımız çadıra, kadın- çocuk çadırlar...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.