İHD: Mülteciler derhal serbest bırakılmalı
İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan mülteciler hakkında sınır dışı edilme kararı verilmesine tepki gösteren İHD İzmir Kadın Komisyonu,'Hukuksuzluktan derhal vazgeçilmelidir' dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Kadın Komisyonu, İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve sınır dışı edilme kararıyla karşı karşıya kalan İranlı mültecilere ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Türkiye’nin 2011 yılında ilk imzacısı olduğu ve 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’nin bir gecede kararname ile yok sayılmasını kabul edilmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, “Gece yarısı çekildik diyen bu karanlık sesler kadına diyor ki: Bizler kadın katliamlarına, çocuk istismarına, nefret suçlarına seyirciyiz. Oysa kadınlar haykırıyor, bir kişi daha eksilmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Bu sözleşme sadece taraf devletler vatandaşları olan kadınlar için değil, sığınmacı, mülteci ve hukuki durumları ne olursa olsun göçmen kadınlar içinde hukuki koruma sağlamaktadır” diye belirtildi.

'SÖZLEŞME HERKESİNDİR'

Mültecilerin sınır dışı edilmesi kararına tepki gösterilen açıklamada, Anayasa’nın 34’üncü maddesi hatırlatılarak, “Anayasa herkesin toplantı ve yürüyüş hakkına sahip olduğu açıklanmakta ve mülteci olmaları kanunun tanıdığı bu haklardan yararlanamayacağı ya da kanunun uygulanmayacağı anlamına gelmemektedir. Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir. İfade, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüğü hakkını kullanan mülteciler derhal serbest bırakılmalı, keyfi uygulamalardan vazgeçilmelidir. Can güvenliği olmayan bu insanlara uygulanan hukuksuzluktan derhal vazgeçilmelidir. İstanbul Sözleşmesi herkesindir. Vazgeçmiyoruz” ifadelerine yer verildi. (MA)

Fotoğraf: İHD: Mülteciler derhal serbest bırakılmalı

İlgili haberler
Denizli'de kadınlar: İstanbul Sözleşmesi hepimizin...

Denizli’de kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’ni sahiplendiği için gözaltına alınan ve haklarında sınır d...

İstanbul Sözleşmesi’ni savunan mültecilere sınır d...

Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 4 İranlı mültec...

Ablası İran rejimi tarafından katledilen Leili Far...

İran’da eşitlik mücadelesi veren ve rejim tarafından katledilen Maryam Faraji’nin kardeşi Leili Fara...