Her üç çocuktan biri yoksullukla pençeleşiyor
23 Nisan vesilesiyle açıklama yapan CHP Genel Başkan Yarımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ‘Her üç çocuktan biri yoksul. 19 yılda evlendirilen toplam 712 bin çocuğun yüzde 95’i kız çocuğu’ dedi.

CHP Genel Başkan Yarımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’deki çocuk yoksulluğunun ulaştığı boyuta dikkat çekerek, her üç çocuktan birinin yoksullukla pençeleştiğini kaydetti. 19 yılda evlendirilen toplam 712 bin çocuğun yüzde 95’inin ise kız çocukları olduğunu belirten İlgezdi, kapsamlı bir çocuk politikası için Çocuk Bakanlığı kurulmasını önerdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi yaptığı açıklamada 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda iktidarın çocuklara vadettiği gelecek umut vermediğini ifade ederek, “Türkiye’de resmi verilere göre 22 milyon 750 bin 657 çocuk var. Ne var ki bu çocukların en az yüzde 33’ü yoksullukla pençeleşiyor. Başka bir ifadeyle sokakta karşılaştığımız her 10 çocuktan 3’ü yatağa aç giriyor” dedi.

Çocuk yoksulluğuna ilişkin en güncel veri ekonomik krizin bu kadar derinleşmediği 2019 yılına ait olduğunu söyleyen İlgezdi, “2017’de 6 milyon 893 bin olan yoksul çocuk sayısı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yüzde 8 arttı. 2018’de 7 milyon 336 bine ulaşan yoksul çocuk sayısı, tek adam rejiminin ilk yılı olan 2019’da 7 milyon 417 bine yükseldi. Türkiye’de çocuk yoksulluğunun 81 ilin 80’inin nüfusunu ayrı ayrı geride bıraktığını belirten İlgezdi, 7 milyon 417 bine ulaşan yoksul çocuk nüfusunu geride bırakan tek ilin İstanbul olduğunu ifade etti.

Çocuk politikasının eğitimden, sağlığa, oyun hakkından, ekonomiye kadar birbiriyle ilgili çok geniş bir alanı kapsadığını ifade eden İlgezdi, “Dolayısıyla suça sürüklenen çocukları, eğitimden koparılan genç nüfusu, güvencesiz çalışmaya zorlanan ve erken evlendirilen çocukların sorunlarını bir bütün olarak ele almamız gerekiyor. 2011 yılından bugüne ‘Çocuk Bütçesi’ oluşturulması gerektiğini savunuyoruz. Bu yolla devlet bütçesi içinden çocuklar için yapılan tüm harcamaların ortak bir çerçeve içinde izlenmesi mümkün olacak. Sosyal devletin bir gereği olarak Çocuk Bakanlığı’nın kurulması da önceliğimiz arasında yer alıyor” dedi.

AKP’nin iktidarda olduğu 19 yılda 712 bin 24 çocuğun evlendirildiğini kaydeden İlgezdi, bu çocukların 680 bin 593’ünün kız çocuğu olduğuna dikkat çekti. İlgezdi, kız çocuklarının AKP iktidarı döneminde toplam çocuk evlilikleri içindeki oranı yüzde 95 olduğunu ifade etti. 

Fotoğraf: Pixabay

İlgili haberler
23 Nisan'a çocuklar yine acı bir tabloyla giriyor

Türkiye'de 2 milyon çocuk işçi var ve çocukların büyük bir kısmı kayıt dışı olarak çalışıyor. Çırak...

Çocuk işçiler, salgınına rağmen sokaklarda çalışma...

Batman’da Kovid-19 salgınına rağmen çalışmak zorunda bırakılan çocuklar, sokaklarda katı atık toplam...

Çocuk İşçiliği Çalıştayı: Dünyada 218 milyon çocuk...

Dünyada 218 milyon çocuk çalışıyor. İSİG verilerine göre ise 2013-2019 yılları arası Türkiye’de 319...