Her okulda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek için Meclis’e araştırma komisyonu ve soru önergesi
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çocukların sağlıklı beslenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, MEB'e yanıtlanması için soru sordu.

Artan yoksulluk ile çocukların beslenme çantası boşalırken Ekmek ve Gül olarak çağrısını yaptığımız, “Her okulda 1 Öğün Ücretsiz ve Sağlıklı Yemek Her Çocuğun Hakkı” kampanyası milletvekilleri tarafından Meclis’e taşınmaya devam ediyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her 4 çocuktan birinin okula aç gittiği ülkemizde, çocukların sağlıklı beslenmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi noktasında Meclis Araştırması açılmasını istedi. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, çocukların artan okul masraflarının artık karşılanamaz bir biçimde artmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e soru önergesi verdi.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, devlet okullarında tek kişilik tostun 20 liraya, öğle yemeği ücretinin ise yüzde 100’lük artışla 40 liraya çıktığına dikkat çekti. Gürer, devletin okullarda çocukların sağlıklı beslenmesi için gereken koşulları sağlamak zorunda olduğunu anımsattı, “Dünyada 130 yılı aşkın süredir uygulanan okullarda ücretsiz yemek uygulamasının Türkiye’de hala bu sisteme geçilememesi sorunun bambaşka bir boyutunu göstermektedir” dedi.

EKONOMİK KRİZ GIDAYA ERİŞİMİ ZORLAŞTIRIYOR

Derinleşen ekonomik kriz, hız kesmeden devam eden zamlar, enflasyonun üç haneli rakamlara ulaşmasının artık temel besin gıdalarına dahi ulaşmayı zorlaştırdığını anlatan CHP Milletvekili Gürer, “Bu koşullarda çocuklarına her gün ayrı bir beslenme hazırlamak durumunda kalan aileler eti, sütü, meyveyi, kuruyemişi geçin peyniri, zeytini dahi zor ayarlıyor ve dolayısı ile yoksulluk ve sağlıksız beslenmenin    tam da bu noktada kalıcı eşitsizliklerin nesilden nesile aktarılmaya başlandığı yere, çocuklara ve eğitim alanına odaklanıyor olması kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

Gürer, “Okul yemeği Programının  çiftçiye ve organik tarıma katkı sağlayacak biçimde tasarlanması, yemeğin okul mutfağında pişirilmesi durumunda, mahallede küçük de olsa yeni bir istihdam olanağı yaratması, ani ekonomik krizlerin yarattığı sosyal şok durumlarında çocukları okulda tutan bir sosyal destek önlemi olarak işlev görmesi, okul başarısında artışa katkı sağlaması, çocuk işçiliğini azaltması ve her şeyden önemlisi çocuk açlığının önüne geçebilmesi adına Meclis Araştırması açılması gerekir…” diye konuştu.

‘KAMU KAYNAKLARI ÇOCUKLAR İÇİN KULLANILSIN’


HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm verdiği soru önergesinde geçtiğimiz yıla kıyasla, öğrencilerin bu yılki okul masrafları yaklaşık yüzde 80 ila yüzde 150 oranında arttığına dikkat çekti. Yapılan zamların aileleri çaresiz bırakırken çocukların eğitime ve sağlıklı gıdaya erişimini engellediğini söyleyen Gülüm, “Öncelikle kamu kaynaklarının çocuklar için kullanılarak her okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilerek gıda desteği sağlanmalıdır. Yine, eğitim için temel ihtiyaç olan kırtasiye ürünleri, bilgisayar gibi okul araç ve gereçleri devlet tarafından karşılanması gerekmektedir” diye konuştu.

BESLENME HAKKI KOŞULSUZ HER ÇOCUĞA SAĞLANMASI GEREKEN BİR HAK DEĞİL Mİ?
Ardından HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yanıtlaması için şu soruları sordu:
◼ Her dört çocuktan birinin okula aç gittiğinden ve tüm gün aç kaldığından haberdar mısınız?
◼ Beslenme hakkı, koşulsuz olarak her çocuğa sağlanması gereken temel bir hak değil midir?
◼ Çocukların eğitim ve sağlıklı gıdaya erişim hakkının korunarak her okulda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi için bir planlamanız olacak mıdır?
◼ Enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında kırtasiye malzemeleri ve okul araç gereçlerinin ücretsiz verilmesine için bir planlamanız olacak mıdır?

İlgili haberler
Kadınlar ilkokul önünden seslendi: Okullarda 1 öğü...

Ankara’da ilkokul önünde bir araya gelen kadınlar, çocukların yarı aç yarı tok okula gittiğini belir...

3 maddede her okulda ücretsiz ve sağlıklı bir öğün...

Okul önlerinde toplanan imzalar, öğretmenler odasında yapılan tartışmalar, sokak sokak büyütülen ses...

Doç. Dr. Davuthan Günaydın: Okulda bir öğün yemek...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek uygulamasının başlaması mümkün mü? Kaynak nerede? Okul...