Hedef gösterilen Sayın için üniversite önünde eylem
‘İbadethane tartışması’ sonrasında hedef gösterilen araştırma görevlisi Zeliha Gizem Sayın’a destek vermek için Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü önünde basın açıklaması düzenlendi.

Geçtiğimiz günlerde “İbadethane tartışması” sonrasında hedef gösterilen araştırma görevlisi Zeliha Gizem Sayın’a destek vermek için Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü önünde basın açıklaması düzenlendi. Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi, Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği ve Sosyal İş Sendikası’nın düzenlediği açıklamada üniversite yönetiminin başlattığı soruşturma kapsamında savunma verecek Sayın’ın yanında olunduğu vurgulandı.

‘AKADEMİYE, GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Açıklama öncesinde konuşan Gizem Sayın, hakkındaki işten atıldığı yönündeki iddiaların gerçek olmadığını ancak kendisine sözlü olarak kurumla çalışmaya devam edemeyebileceği yönünde bir uyarı iletildiğini ifade etti.
Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesinden Beyzade Gizem Sayın’ın iş akdinin sona ereceğine dair bir bilginin hem kamuoyunda hem de üniversite içinde dolandığını ifade ederek “Gerici, ırkçı, cinsiyetçi cemaat ve tarikatların içinde cirit attığı değil, toplum ve doğa yararına bilim üretildiği üniversiteyi savunuyoruz. Özgür, özerk, bilimsel akademiye; geleceğimize sahip çıkıyoruz” dedi.
KESK İstanbul Şubeler Platformu adına konuşan Barış Uluocak; okulları, üniversiteleri, sosyal hayat, çocukların geleceği ve bütün bir eğitim hayatının büyük bir kuşatma altında olduğunu söyledi. Bu kuşatmayla laikliğin kazanımlarının yok edilmeye çalışıldığını anlatan Barış Uluocak, “Okullarımızda ilkokullarda, anaokullarına kadar cemaat ve tarikatların örgütlenmiş olduğu vakıflar, dernekler cirit atıyor. Özgür Birgül bilimsel eğitim savaşı veren üniversitelerimiz de bu dini kuşatmadan payını alıyor. Bu kuşatmayı kabul etmeyeceğiz. Kuşatmaya okul okul, üniversite üniversite direneceğiz” diye konuştu.
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Yükseker de üniversite yönetimlerinin çalışanlarını ve akademisyenlerini korumadığına dikkat çekerek “Bu sorunlar sadece burada değil, Boğaziçi Üniversitesi'nde de yaşanıyor, diğer üniversitelerde de yaşanıyor. Dolayısıyla hepimizin ifade özgürlüğünü ve iş güvencesini savunması gerekiyor” dedi. Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Evrim Gülez, “Öğrencilerimizi, akademisyenleri, toplumsal hayatımızı ve bu ülkenin vatandaşlarını karanlığa teslim etmeyeceğiz. Laikliği savunmaya devam edeceğiz. Başta Gizem Sayın olmak üzere Kadir Has Üniversitesi'nde çalışan tüm hocaların yanındayız” ifadelerini kullandı.

‘KEYFİ TUTUMLARIN KARŞISINDA DURACAĞIZ’

Açıklamayı Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Şube Başkanı Burak Çetiner okudu. AKP iktidarında üniversitelere yönelik baskının hiç olmadığı kadar arttığını ifade eden Çetiner, “Tarikat, cemaat ve vakıfların üniversitelerde propaganda ve provokasyonları da bu baskının bir aracı olarak kullanılmaya devam ediyor. Gizem Hoca’ya yapılan bu saldırıyı, üniversitelerde laikliği ve bilimsel eğitimi hedef alan bir saldırı olarak görüyoruz” dedi. Sayın’a Kadir Has Üniversitesi tarafından soruşturma açıldığını ve derslerine fiili olarak girmesinin engellendiğini ifade eden Çetiner, Sayın’ı tehdit eden ve videosunu izni olmaksızın paylaşan öğrencileri koruyan TÜGVA üyelerinin protokol gibi ağırlandığını hatırladı.
Sayın’a yönelik işten atılma iddialarına da değinen Çetiner, “Bu keyfi tutumlarını devam ettiren ve akademisyenleri güvencesiz kadrolara mahkûm eden, iş güvencesini yok sayan tüm üniversitelerin karşısında sesimizi yükletmeye devam edeceğimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz. İş güvencesini ve özlük haklarını kaybetme tehdidi altında olan tüm Kadir Has Üniversitesi akademisyenlerinin yanında olduğumuzu buradan bir kez daha ifade ediyoruz. Neoliberal üniversite yönetimi politikalarının karşısında Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak güçlü bir şekilde duracağımızı ilan ediyoruz” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Hastanede cinsel saldırı davası | Taciz sanığı ber...

Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesinde görev yapan hemşireye cinsel saldırıda bulunmaktan yargılan...

Özak Tekstil İşçileriyle Dayanışma Platformu kurul...

Emek ve demokrasi güçleri eylemlerini İstanbul’a taşıyan Özak Tekstil işçilerinin direnişini güçlend...

Depremden bir yıl sonra kayıp çocuklar nerede?

Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibinden Hatice Kapusuz, kayıpların ölü statüsüne geçirilmesinin, çoc...