HDP: 'Anayasayı çiğneyenlerle anayasa yapılmaz'
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, 'Anayasayı çiğneyen, her gün yargıya talimat veren, bu kadar ihlalde imzası olan bir blokla Anayasa yapılamaz' dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te düzenlenen basın toplantısında HDP olarak yarın gerçekleşecek Anayasa Komisyonu'na katılmama kararı aldıklarını açıkladı. Kadın örgütlerinin 'Görüşmesiz, tartışmasız hayır deyin' çağrısı yaptığı Anayasa değişikliği yarın Anayasa Komisyonu'nda görüşülecek.

HDP Milletvekili Beştaş basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

"Yarın biliyorsunuz Anayasa Komisyonu’nda iktidarın ve küçük ortağının başörtüsü ile ilgili teklifi görüşülmeye başlanacak. Anayasa’nın hukukun demokrasinin hak ve özgürlüklerin askıya alındığı bir ortamda bugün cumhurbaşkanının açıklamasından sonra zaten bildiğimiz bir gerçeği söylemiş oldu. Seçim dönemindeyiz ve 14 Mayıs’ta seçim olacak. Düşünün seçimlerin cumhurbaşkanı tarafından açıklandığı gün bugün 18 Ocak. 19 Ocak’ta Anayasa Komisyonu’na bir teklif geliyor.

Seçimlere bu kadar kısa bir süre kala Anayasa değişikliğinin ne anlama geldiğini çokça tartışmaya gerek olmasa gerek. Ülke yoksulluğun açlığın pençesinde çırpınıyor, yaşam savaşı veriliyor. Her alanda büyük bir çöküş yaşıyoruz ama iktidar bloğunun tek gündemi var, seçim manevraları. ‘Seçim yatırımları ile kamuoyunu nasıl manipüle ederiz, nasıl algı yatarız ve kaybettiğimiz oyları nasıl ikame ederiz’ yaklaşımıdır.

Anayasa değişiklik teklifi de bunlardan bir tanesidir. Bunu böyle okumak gerek. Açıkçası hak ve özgürlüklerin istismar edildiğini söylemeye bile gerek yok. Bunun bir seçim malzemesi olarak kullanmak isteyen bir iktidarla karşı karşıyayız. Başörtüsü meselesini bir seçim kampanyasına dönüştürdüler bile. Bu konu etrafında bir kampanya yürütecekler. Toplumu kutuplaştırma ve kendi desteklerini arttırma kampanyasından başka hiçbir şey değil. Anayasa askıda. AİHM ve AYM kararları uygulanmıyor. Ve ‘siz gerekeni yapın hukuk arkadan gelir’, ‘bu kararı tanımıyoruz gereğini yaparız’ diyenler her gün yargıya talimat veren iktidar ortakları kesinleşmemiş mahkeme kararları hakkında hüküm kuran, aynı zamanda hatta hiç soruşturma olmadan kayyım atayan bir zihniyet, seçim manevrasıyla ‘Anayasa değiştireceğim’ diyor. Gerçekten bütün bir toplumu 84 milyonun gözünün içine baka baka aklıyla alay etmek istiyor. Ama bu toplum aklıyla alay ettirmeyecek. Bu manevralara karnı tok.

Bu teklif ilk gündeme geldiğinde ilkesel tutumumuzu ortaya koymuştuk. Şunu demiştik; hak ve özgürlüklerin bir bütün olarak ele alınması gerektiğini gelen heyetle paylaştık. Eşit yurttaşlık hakkının, anadil hakkının ve bütün inançlara özgürlüğün esas alınacağı bir değişikliği gelin konuşalım. Bir madde üzerinden bile bunlar konuşulabilir. Genel yaklaşımımızın bu olduğunu söyledik ve tutumumuzu ortaya koyduk. Buna cevap vermedikleri gibi sonrasında kendi tekliflerini hazırladılar, Anayasa Komisyonu’na sundular. Biz bu konuda bir tutum değişikliği içinde değiliz tutumumuzda kararlı ve ısrarcıyız.

Şimdi Anayasa’yı çiğneyen her gün, yargıya talimat veren, bu kadar ihlalde imzası olan bir blokla Anayasa yapılamaz. Anayasayı tanımayanlarla, anayasayı çiğneyenler ile, anayasayı rafa kaldıranlarla anayasa yapılamaz. Bu nedenle biz Anayasa Komisyonu görüşmelerine katılmayacağız. Yarın yapılacak olan komisyon görüşmelerine HDP olarak katılmama kararını aldık. Bu seçim kampanyasının tarafı olmamaya karar verdik.

Şu anda anayasasız bir Türkiye var tek adamın iki dudağından çıkan herkesin kanun hükmünde uygulamaya geçtiği daha dün ‘İstanbul Sözleşmesi’nden çıktım tanımıyorum’ diyen bir aklın bugün sözde özgürlük, kadın hakları savunuculuğu üzerinden tartışmayı nasıl samimi bulalım.  Nasıl güven duyalım?  Bunu da milyonlarca kadının takdirine sunuyorum."

Fotoğraf:TBMM

İlgili haberler
Adım Adım Anayasa Değişikliği | Nasıl başladı, ne...

Laikliğe aykırı olan, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren, medeni hakları gasbeden, kadınlara '...

Tüm haklarımızı yutacak karadelik: Anayasa değişik...

Çok kısa zaman içinde şlak diye yüzümüze patlatılacak, hayatımızın orta yerine hak gaspı yağdıracak...

500'ü aşkın kurumdan Anayasa değişikliği teklifine...

500’ü aşkın kurumun, tüm milletvekillerine "Anayasa değişikliği teklifine 'hayır' de" çağrısını kamu...