Havle Kadın Derneğinden ‘Dindar kadınlar yeni dönemden ne bekliyor?’ buluşması
Kadınların Masası etkinliğinde dindar kadınlar yeni dönemden beklentilerini kadın milletvekili adayları ve siyasi partilerden kadın yöneticiler ile tartıştı.

Havle Kadın Derneği, siyasi partilerden kadınlar ile kadınları buluşturduğu Kadınların Masası etkinliğini gerçekleştirdi. Kadınların Masası etkinliğinde dindar kadınlar yeni dönemden beklentilerini kadın milletvekili adayları ve siyasi partilerden kadın yöneticiler ile tartıştı. Kadınların Masası etkinliği oturumlarından ilkine Emek Partisinin Yeşil Sol Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Cevriye Aydın, Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge adayı Kamile Kandal, Gelecek Partisi GYK üyeleri Fatma Aydın Ataş ve Ayşe Berrin Sevimli Havle Derneğinin ve katılımcı kadınların sorularını yanıtladı. Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Adayı Burcu Ayyıldız bu sabaha karşı yapılan ev baskınlarında gözaltına alındığı için etkinliğe katılamadı.


Konukların sunumlarından çok katılan kadınların ifade ettiği kaygılar öne çıktı. İlk soru iktidar değişirse başörtülü kadınlara ne olacağıydı. Bu kaygı ve korkunun başörtülü kadınlar arasında yaygın olduğu ve buna dair somut bir güvence istedikleri ifade edildi.

Tarikat ve cemaatlere dair tartışmalarda yetişkinlerin inanç özgürlüğü öncelik alınırken, çocukların eğitim hakkından başlayarak pek çok hakkının görmezden gelindiğini ifade etti genç bir kadın. Kendinin de böyle bir sorun yaşadığını söyleyen genç kadın, çocukların iç çamaşırlarına bile karışılan, kendi yaşıtları gibi yaşayamadıkları, seçeneksiz bırakıldıkları bir durumda olduklarını ifade etti ve silesine, iktidara karşı tek başına verdiği mücadele ile eğitim hakkını kazanmış bir kadın olduğunu söyledi. Başka bir genç kadın da "Kuran kursunda okulu bırakmaya ikna edilmiştim. Ailem 'Öyle şey mi olur' diyerek beni oradan almasaydı şu an burada olmazdım" diye yaşadığını anlattı.

Söz alan başka genç bir kadın, kadınlara dair somut neler yapılması gerektiğini duymaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Partilerin seçim bildirgeleri de sorulan sorular arasındaydı. Cumhur İttifakında şu ana kadar yaptıklarının yer aldığı ve yeni bir şeye yer verilmediği ifade edilirken Millet İttifakının da sosyal yardımlara ağırlık verdiği belirtildi. Yeşil Sol Partinin ve Emek Partisinin ise bildirgelerinin hak ve özgürlükler temeli üzerine kurulduğu ifade edildi. Hak ve özgürlükler üzerine kurulu olmasının pozitif yükümlülüklere yer verme konusunda sınırlandırıp sınırlandırmayacağı soruldu.


EMEP'in Yeşil Sol Parti listesinden milletvekili adayı Cevriye Aydın, "Kendi haklarımız için mücadele ettiğimiz ölçüde kazanacağız. Biz bir vaat vermiyoruz çünkü yaşamak istediğimiz eşit, şiddetsiz dünyayı mücadele edip birlikte kazanacağız" dedi.

Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Kamile Kandal, kadın odaklı bir anayasaya ihtiyaç olduğunu, kadın sığınma evlerinin artırılması gerektiğini, kadınların kendi bedeni, inancına dair konuşarak kendi hür iradesi ile karar vermesi gerektiğini söyledi.

Gelecek Partisinden Fatma Aydın Ataş'ın konuşmasında öne çıkan noktalardan biri de "Önce anneleri değiştireceğiz" vurgusuydu. "Evde ne yaşıyorsak; baskı, şiddet, dışarıda da onu yaşıyoruz" diye sözüne başlayan Ataş, genç anne adaylarını, anneleri değiştirerek işe başlayacaklarını söyledi. Erkekleri yetiştiren yine kadınlar söylemini kadınların artık kabul etmediğini, “Otoriter erkekleri de yetiştiren yine kadınlar” sözlerine yükselen tepkilerden anlıyoruz.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
AKP seçim beyannamesinde kadınlar-3 | Yaptıkları y...

AKP seçim beyannamesi, kadınları güvencesizleştiren, kız çocuklarını eğitimden koparan, kadına tüm b...

Yeşil Sol Parti, Antep’te ikinci kadın seçim büros...

Yeşil Sol Parti Gaziantep kadın milletvekili adayları eşliğinde ikinci kadın seçim bürosu Akdere’de...

Gelecek kaygısı oyun rengini belirleyecek: Bu seçi...

14 Mayıs seçimine günler kaldı. Dersimli kadınlarla yaptığımız sohbetlerde öne çıkanlar geleceklerin...