1 Mayıs 2023 | Emekçiler kazanacak, kadınlar kazanacak, birlikte kazanacağız!
1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin dört bir yanında işçi ve emekçiler tarafından kutlanıyor. Bugün kadınlar da talepleriyle alanlarda.
İSTANBUL-MALTEPE

Maltepe’de 1 Mayıs'ın kutlanacağı miting alanına giriş yerleri polis ekipleri tarafından kapatıldı. Alanda sendika ve partilerin hazırlıkları başladı.

Fotoğraflar: Nisa Sude Demirel/Ekmek ve Gül

İşçi, emekçi kadınlar hak gasplarına karşı 1 Mayıs’ta | İstanbul 1 Mayıs'ı için TIKLAYIN

Küçükçekmece Ekmek ve Gül grubu erbaneleriyle 1 Mayıs alanında: "Özgür ve eşit bir dünyayı birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak"


TUZLA'DA DERİ İŞÇİLERİ YÜRÜDÜ


Tuzla'da deri işçileri DERİTEKS önünde bir araya geldi. Deri işçileri, Aydınlı Mahallesinde geleneksel deri işçileri yürüyüşü ile mahallelilere 1 Mayıs çağrısı yaptılar. Sonrasında toplu halde 1 Mayıs alanına gidecekler.

Fotoğraf: Hilal Tok/Ekmek ve Gül


İZMİR

Fotoğraf: Nuray Öztürk/Ekmek ve Gül

İzmir’de 1 Mayıs sabah saatlerinde yerel kutlamalarla başladı. İlçelerde bir araya gelen işçi, emekçi ve gençler, gelecekleri için birlik, mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.

İzmir 1 Mayıs'ı için TIKLAYIN.

ESKİŞEHİR’DE KADINLARA POLİS MÜDAHALESİ

Eskişehir’de ‘Diktatörü göndereceğiz’ yazılı pankartla 1 Mayıs alanına girmek isteyen Kadın Savunma Ağı Platformu üyelerine polis müdahale etti.


Polis ekipleri, arama noktasında pankartın geçişine izin vermedi.

DENİZLİ


Denizli Ekmek ve Gül 1 Mayıs alanında: "Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz"

EMEP'in Yeşil Sol listelerinden Denizli Milletvekili Adayı Havva Meşe: "Kendi pankartımızla yürdük. Kadınlar olarak taleplerimizi haykıra haykıra yürüdük. Ekmek ve gül mücadelesini yükseltiyoruz. Yaşamak için ekmek, ruhumuz için gül istiyoruz. Yaşsın 1 Mayıs."

BURSA


Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Bursa Tabip Odası, Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS)’in çağrısıyla 1 Mayıs’ta bir araya gelen binlerce işçi ve emekçi eski stadyumdan Kent Meydanı’na yürüdü.

ADANA

Adana'da kadınlar eşit hak ve özgürlük talebiyle yürüdü. İskenderun'dan gelen depremzede kadın, "Devlet bize hiçbirşey getirmedi, evlerimiz, iş yerlerimiz gitti. Haklarımızı istiyoruz" dedi.


MALATYA

1 MAYIS MALATYA'DA COŞKU İLE KUTLANDI
Berfin GÜLER // Malatya
Deprem sonrası büyük yıkımlar yaşanan Malatya’da, aralarında ilk defa 1 Mayıs’a katılan kadınlarla,1 Mayıs’ı ve taleplerini konuştuk.
DEPREMZEDE İŞÇİ HALİME: HAKLARIMIZ VERİLSİN
Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) üyesi işçi Halime’nin ilk 1 Mayıs’ı ama pankartı en önde göğüsleyenlerden. İlk kez 1 Mayıs’a sendikalı bir işçi olarak katıldığını söyleyen Halime, “Malatya’da sanayi bölgesinde çalışan bir tekstil işçisiyim. İlk kez 1 Mayıs işçi bayramına katıldım. Hiç beklemediğim bir atmosferdi, çok güzeldi. Hem haklarımızı talep ettik hem de sendikamızın arkasında gururla durduk. Yürüyüşe katılma şansımız oldu, bunu gururla taşıyoruz ve tabii burada haykırmak ve söylemek istediğimiz çok önemli şeyler var; birincisi depremzede olarak en büyük yıkımı yaşayan şehirlerden biri olan Malatya’da bugün evi yıkılan ve sokakta kalan bir işçi olarak işverenlerin işçilere karşı haklarını daha çok verilmesini talep ediyorum”
LİSE ÖĞRENCİSİ HALİN: EŞİT VE ÖZGÜR BİR EĞİTİM İÇİN BURADAYIZ
Lise öğrencisi Helin ise şunları söyledi: “Öncelikle bir öğrenci olarak daha eşit ve özgür bir eğitim için buradayım. İşçilerin hakkını savunmak işçilerin sesi olmak için buradayım. Bir kadın olarak da sokakta özgür şekilde yürümek için buradayım.”
SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN EMEĞİ HİÇE SAYILMASIN
Sağlık Emekçileri Sendikası Malatya Şube Sekreteri Elif Bali ise deprem süresi boyunca hemşirelerin yaşadıkları sorunların göz ardı edildiğini söyledi. Bali, “Deprem sürecinde emeğimiz hiçe sayıldı, bunun gözden geçirilmesini istiyoruz. Biz hemşireler de ağır bir süreçten geçtik; evlerimizin ne durumda olduğunu bilmeden acillerde güvensiz koşullarda nöbet tutmak zorunda bırakıldık. Görmezden gelinmemek, emeğimiz hiçe sayılmasın diye bugün 1 Mayıs’ta alanlardayız” dedi.


ÇORUM’DA SENDİKALAŞTIKLARI İÇİN İŞTEN ATILAN İŞÇİLER DE 1 MAYIS ALANINDAYDI

Fotoğraf: Evrensel

Çorum’da “Zamlara, yoksulluğa, baskıya ve sömürüye” karşı sloganların atıldığı 1 Mayıs mitingine, Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikası üyeleri, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendikten sonra işten atılan metal işçileri, DİSK/Emekli-Sen, DİSK Sosyal-İş, KESK’e bağlı Eğitim-Sen, SES, Tüm Bel Sen, BES, Tarım Orkam Sen, Çorum Tabip Odası, Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş, Bağımsız Emekliler Platformu, CHP, Yeşil Sol Parti, EMEP, TİP, SOL Parti ve TKP üyeleri katıldı.


İlgili haberler
Yenimahalle’den kadın işçiler: İşçiler bu yıl 1 Ma...

1 Mayıs tarihi de tam da yaşadığımız bütün bu kötü koşullarda daha anlamlı hale geliyor. Yenimahalle...

İşçi, emekçi kadınlardan 1 Mayıs mektupları: Gelec...

Ülkenin dört bir yanından soğanı taneyle almak, güvencesiz çalışmak, yıllarca çalışıp sefalet ücret...

1 Mayıs 2023 | İstanbul: Emek bizim, gelecek bizim

İstanbul 1 Mayıs’ı için ‘Emek Bizim, Gelecek Bizim’ sloganıyla Maltepe’de miting alanını dolduran on...