Hakkını istedi, istediği sendikaya üye oldu, işten atıldı
İBB iştirak şirketi Ağaç AŞ’de işte çıkarılan işçilerden biri olan E. Ç. yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e anlattı. Ç. ‘Onların istediği sendikaya üye olmayı kabul etmeyenler işten çıkarıldı’ dedi.

İBB iştiraklerden Ağaç AŞ işçileri, işyeri yöneticileri tarafından sendika değiştirme baskısına maruz kalıyor. DİSK’e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikası (BTOSEN) üyesi işçiler işten çıkartılma tehdidiyle TÜRK-İŞ e bağlı Orman-İş’e üye yapılıyor, kimi de işten çıkarılıyor.

 E. Ç. ise işten çıkartılan işçilerden biri. Bir çocuk annesi olan  E. Ç. ilk olarak Ağaç AŞ’de çalışma koşullarından bahsediyor.

26 SAAT MESAİYE 13 SAAT MESAİ ÜCRETİ!

“Benim ilk olarak yaşadığım ve itiraz ettiğim mesele önemdeyen mesailerin ücreti oldu. Aylık yaklaşık 13 saat mesai parası vardı ancak biz her gün 1 saat bile mesaiye kalsak 26 saat mesai ücreti almamız gerekiyordu. Ben bu duruma her defasında itiraz ettim. Biliyorsunuz ki hakkını savunan işçi sevilmez. Art arda sorunlarla birlikte bizim de mesai saatlerimiz arttı ancak ödemeler yine 10 ile 13 saat arası mesai ücretiyle sınırlı kaldı. Bir diğer sorunum ise iş tanımımda yer almamasına rağmen akşam yatılı olan işçilere yemek yapmaktı. Gündüzleri hepimiz yemek yiyorduk onun için çok zorumuza gitmiyordu ama bu durumun iş haline gelmesi ve görevlerimin arasında olmamasına rağmen bunu zorunlu olarak yapmam beni zorladı. İşçilere yemek yapmadığım için Şefimle defalarca tartıştık. Bu sefer görev yerimi değiştirmek istediler, ben de daha huzurlu bir yerde çalışmak için evime uzak olmasına rağmen kabul ettim. Beni Haliç şantiyesinden Yenikapı’ya gönderdiler.”

TUVALET YOK, HİJYENİK İHTİYAÇLARI KARŞILAMAK İÇİN ALAN YOK!

 E. Ç. Ağaç AŞ’de çalışan kadınların özel sorunlarını da dile getiriyor:

“Ağaç AŞ kadınların istihdamını artırdığını söylüyor. Ama ben bir kadın işçi olarak işten çıkartıldım. Tek başına mücadele eden bir anneyim. Beni neden işten çıkarttılar diye sordum ama buna cevap bulamadım. Kadın işçiler orada çok zor şartlarda çalışıyor. Yol kenarında çalışıyorlar, tuvalet veya hijyenik ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar. İşçilerin geneline içecek ve hatta su verilmiyor. Benim mutfakta olduğum dönem işçilere yiyecek içecek göndermek istediğimde ‘Bunlar Şeflere, işçilere değil’ cevabını alıyordum. İşçi buradan yemeyecek, işçi buradan içmeyecek, işçi buna yapamayacak. O gönderilenlerin hepsi asıl işçiler için.”

Tüm bu yaşanan zorlu süreçlerle birlikte  E. Ç. ve diğer işçi arkadaşları mücadele etme yolunu sendikalı olmakta buldular. DİSK’e bağlı Birleşik Tarım Orman İşçileri Sendikasına üye olan işçilerin anayasal hakları görmezden gelindi sözleşmeleri yenilenmesine rağmen işten çıkartıldılar.

‘GEREKÇE GÖSTERİLMEDEN İŞTEN ÇIKARILDIK’
“Yenikapı’ya geçtiğimde ise sendika süreçleri başlamıştı ben DİSK’e bağlı BTOSEN’de örgütlenmeyi seçtim tıpkı birçok arkadaşım gibi ama, tehdit ve mobbingler başladı. Birçok arkadaşım doğal olarak tehditlerden korktu ve Ağaç AŞ’nin istediği Türk-İş’e bağlı sendikaya üye oldu. DİSK’e üye olanlar işten çıkartılacak söylemleri ise yayılmaya başladı. Sonrasında ben ve arkadaşım Atilla ve Haliç bölgesinden 3 işçi ilk olarak işten çıkartıldık. Sözleşmem 4 ay daha uzatılmasına rağmen hiçbir gerekçe sunulmadan işten çıkarıldım. Biz DİSK’e üye olan 5 işçi ilk olarak işten çıkartılanlardan olduk.”
E. Ç. şu sıralar ev sahibinin evden çıkmasını istemesiyle zor günler yaşıyor ama neyse ki annesinin evi ona ve çocuğuna geçici süreli çatı olabiliyor.
“Ev sahibi evden çıkmamızı istedi. Şimdi ev kiraları en az 6 bin liradan başlıyor burada. Asgari ücretli biri bu kirayı nasıl ödesin? Şimdilik annem memlekette olduğu için geçici olarak çocuğumla onun evine geçiyoruz ama bir düşünün yeni bir ev tutmak istesem emlakçı parası, depozito, önden alınan kirayla en az 20 bin lira param olması lazım. Faturaları vs. bir kenara bırakarak söylüyorum sizce bu asgari ücretle çalışan bir işçi için ne kadar mümkün? “
Bu süreçte talepleriniz ne diye sorduğumda ise şöyle cevaplıyor:
“İşten çıkartılan işçilerin işe geri dönmesi ve haklarının verilmesi ve en önemlisi işçinin hakkı olan sendika seçme özgürlüğünün tanınması bu süreçte en çok üzerinde durduğumuz talepler. Umarım kazanacağız.”

Fotoğraf:

İlgili haberler
Acarsoy Tekstil işçisi kadınlardan dayanışma çağrı...

Acarsoy Tekstil’de, sendikaya üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen kadın işçiler dayanı...

Şeffaf, demokratik, mücadeleci sendikaları biz yar...

Yılgınlığa düşmüş arkadaşlarıma seslenmek istiyorum; yeter ki biz birbirimize ve taleplerimize sahip...

Sendikaları erkek egemen anlayışa bırakamayız

800 kadını bir yerde toplamak gibi bir gücümüz var ama bir araya geldiğimizde kadın mücadelesinden b...