Fetihtepe Mahallesi’nde yaşayan kadınlar: Evimize, kafamıza çöküyorlar, gasbediliyoruz
Kentsel dönüşüm projesi nedeniyle zorla tahliye edilmek istenen ve günlerdir direnen Fetihtepe Mahallesi’nde yaşayan kadınlar anlatıyor…

İstanbul'da AKP’li Beyoğlu Belediyesi'nin Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi’nde planlanan kentsel dönüşüm projesi nedeniyle yurttaşların zorla tahliyesi sürüyor. Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin çağrısıyla elektrik, su ve doğal gazları kesilen mahalleli Beyoğlu Belediyesi önünde toplandı. “Zorbalıkla değil rızayla kentsel dönüşüm istiyoruz” pankartı açarak rantsal dönüşümü protesto etti.

Protesto sırasında kadınlar Ekmek ve Gül’e konuştu:

‘ZENGİNLİK, MAL, MÜLK PEŞİNDE DEĞİLİZ’

“Yıllardır oy veriyorum suçum bu muydu, cezası bu muydu? Şimdi benim dilim kısık. Önceki gün hava makinesiyle yaşayan yaşlı adamın elektriğini kestiler, adam bugün hastanede öldü. Ben şimdi hastaneden geliyorum karısı yoğun bakımda, adamın biri camdan atlıyor, bugün çocuklar sokakta ağlıyor. Akşam koli koli insanlara erzak taşıdık. Yazık günah değil mi bu insanlara? Kimi zengin ediyoruz? Biz zenginlik mal mülk peşinde değiliz, biz sadece ülkemizde huzurlu yaşamak istiyoruz.”

‘ADİL BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYORUZ’

“Bizi kötü etkiledi, psikolojimizi bozdu sinirlerimizi bozdu. Evimizde huzur kalmadı. Şu anda evimizin dolabı boş, çamaşırlarımız yığılı. Komşumuz susuz, elektriksiz, aç. Gelen yardımlarla yiyeceklerle insanlar ayakta duruyor. Bu şekilde bize zulüm ediliyor bu şekilde polislere bizi dövdürüyorlar. Yazık değil mi bize? Bize kentsel dönüşüm dediler, biz adil bir kentsel dönüşüm istiyoruz, tabii ki güzel bir yerde oturmak istiyoruz ama borçlanmadan oturmak istiyoruz. Adil bir şekilde borçlanmak istiyoruz, borçlanırsak evimizi bize ne zaman verecek, nereden verecek, nasıl verecek bizim önümüze doğru dürüst bir plan sunmadan kentsel dönüşüme gel imzanı at, anlaş diyorlar. Bana 1000 lira kira yardımı veriyor. Benim aldığım 2500 lira 1000 lira da sen veriyorsun ben onun neresiyle kiraya çıkayım, ben ne yiyeyim, eşim vefat etti 3 ay oldu ben ne yapacağım tek başıma bir kadın olarak, nereye gideyim? Ev kiraları 4000 lira, elektriği, suyu, doğal gazı ne ile ödeyeyim? Biz adil bir kentsel dönüşüm istiyoruz, hırpalanmak istemiyoruz, zaten zamlardan sıkıntılardan bunalmışız. Evimize çöküyorlar, kafamıza çöküyorlar, gasbediliyoruz.”

‘RIZAYA DAYALI KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPSINLAR’

“Biz kentsel dönüşüme karşı değiliz biz istiyoruz ki evlerimiz yeni olsun, güzel olsun, yeni binalarda oturalım. Fakat bize imzalattıkları şey boş bir senet, avukatımız, dernek başkanınız sonuna kadar mücadelemizi veriyoruz. Bana bin lira kira yardımı veriyor bu pahalılıkta 5000 lira 6000 lira olmuş evler ben nasıl kiraya çıkayım? Annem 2500 lira emekli aylığı alıyor, annem nasıl geçinsin? İnsanlar evinden açlığa mahkum oluyor, yaşlı hastalar kanser hastaları durumu olmayan kişiler var, kadın makineye bağlı makinesi var nefesini o makineden alıyor kadının elektriğini keserek o makineden alacağı nefesi engelliyorlar, nefesini kesiyorlar. Adam bağırsak kanseri, hijyene ihtiyacı var, bağırsakları dışarıda adamın suyunu kesiyorlar… Bu adamı ölüme mahkum ediyorsun, kalp krizi geçiren insanlar var, ameliyattan çıkmış insanlarımız var… Ters kelepçeyle götürüldüler insanları, 15 yaşındaki çocuk gözaltına alındı. Kendi halinde geçinen senelerdir orada oturan mahalle sakinleriyiz, biz istiyoruz ki rızaya dayalı olsun bu rızaya dayalı değil imza istediler vermedik 3’te 2 kişilik imzayı sağlayamadılar. Benim kapımda çevik kuvvetin ne işi var, Beyoğlu Belediyesi en çok oyu Okmeydanı’ndan alıyor böyle mi teşekkür ediyorlar bize. Beni 210 bin lira borçlandırıyor 6 ayda bir memur zammına göre ona faiz bindiriyor benim borcum da sabit değil ne benim ömrüm yeter ne çocuğumun ömrü yeter ödemeye. Bize diyor ki evin değerlenecek, satar gidersin ben evimi neden satıp gideyim? Mahalleyi terk etmeye teşvik ediyorlar bizi. 210 bin lirayı ödeyemeyeceğimi biliyor ki satın gidin diyecekler. Yer de sıkıntılı, 120 metrekare dükkanıma 16 metrekare dükkan veriyor yarısı, çeyreği bile değil. Biz boş senede imza atmak istemiyoruz, bize buradan ev vereceği garanti değil, nereden bileceğim ben bana nereden ev vereceğini, ne malum bana Sulukule’de olduğu gibi ‘Gidin başka yerde oturun’ demeyeceğini? Güvenmek istiyorum, biz evlerimizden çıkmayacağız isterse kesin, söksün gelip canımızı da alamazlar ya, çıkmıyoruz, karanlıkta otururuz, mum yakarız, su çekeriz ama evlerimizden çıkmayacağız.”


Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
Esentepe Mahallesi kadınları kentsel dönüşüme karş...

Mahallelerinde kentsel dönüşüm başlayan kadınlar anlatıyor: Kentsel dönüşüme karşı şimdi en önde, ma...

22 yaşındaki geri dönüşüm işçisi Hacer İsmail Al H...

Geri dönüşüm işçisi olarak çalışan Iraklı Hacer İsmail Al Hardanı 2 ton ağırlığındaki preslenmiş poş...

Bir ayrımcılık hikayesi: ‘Cennet’in cehenneme dönü...

Kendi ahlak kurallarını yaratarak bir cennet oluşturduklarını düşünen siyahların hayatı, refahla bir...