Hakkında 200 bin liralık tazminat davası açılan SF işçisinin davası görüldü
SF Trade Tekstil’de işten atılan ve patron tarafından haklarında 200 bin liralık tazminat davası açılan Pınar Toy’un ilk duruşması tanıkların dinlenmesi için 24 Aralık tarihine ertelendi.

İzmir Gaziemir Serbest bölgede uluslararası markalara üretim yapan SF Trade Tekstil’de Deriteks’e üye olduğu için işten atılan 4 kadın işçiye açılan tazminat davasının ilk duruşması görüldü. SF patronu her bir kadın işçiye, “haksız rekabete yol açmak” ve “şirketin bilgilerini paylaşmak” suçlamalarıyla 100'er bin TL maddi, 100'er bin TL de manevi olmak üzere 200 bin TL’lik dava açmıştı. Pınar Toy hakkında açılan davanın ilk duruşması İzmir Bölge Adliye 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görüldü. 

Davaya Deriteks Sendikası İzmir Şube Yönetimi ve üye işçiler, Emek Partisi (EMEP) İzmir İl Başkanı Emine Uyar ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Cavit Uğur da destek verdi.

Koronavirüs tedbirlerinden dolayı mahkeme salonuna avukatlar ve Pınar Toy dışında kimse alınmadı. Avukatlar tanıkların dinlenmesi ve delillerin toplanması için süre talep etti. İşveren vekilinin işçilerin ve sendikanın sosyal medya hesaplarından paylaşım yapmaması talebini ise mahkeme heyeti reddetti. Duruşma 24 Aralık tarihine ertelendi.

‘GERİ ADIM ATMADIK, ATMAYACAĞIZ’

Duruşma öncesi İzmir Bölge Mahkemesi binası önünde açıklama yapan Deriteks İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, “SF Trade’de 2015’ten beri sendikal mücadelemiz devam ediyor. Yine o dönemde ceza davaları ve 2 milyon tazminat davası açılmıştı. Sonrasında yaklaşık 28 ülkede aynı gün aynı saatte eylem yapılmıştı. Daha sonrasında işveren sendikal hak ve özgürlüklere saygı duyacağını açıklayarak bir protokol imzalanmıştı. 2019 yılında içerdeki çalıma koşullarının kötü olması nedeniyle işçiler yeniden sendikalaşmaya başladı ama SF, öncü 4 kadın arkadaşımızı işten çıkardı” diyerek süreci anlattı.

230 gün kapı önünde mücadele ettiklerini hatırlatan Alagöz, “İşveren 4 kadın işçiyi psikolojik olarak baskıya uğratmaya çalışıyor. Bu mahkemenin bu davayı açması bile tuhaf. Asıl tartışılması gereken konulardan biri bu. Biz bu gibi davalarda asla geri adım atmayı düşünmedik, düşünmeyeceğiz. Davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.


İlgili haberler
SF Trade’de işten atılan 4 kadın için industriall...

Sendikalaştıkları için işten atılan 4 kadın işçi için küresel çalışma yapan Industriall sendikası ka...

Salgını fırsat bilen patron, Sf Trade direnişçisi...

SF Trade patronu, adli tatile rağmen direnişçi 4 kadın işçiye ayrı ayrı “haksız rekabete yol açmak,...

SF Trade Tekstil’in güler yüzlü direngen kadınları

SF Trade Tekstil işçisi kadınlar hakaretlere, kötü çalışma koşullarına, ağır baskılara karşı sendika...