'Hadi yandan, hadi hadi yandan!'
Şarkıcı bir kadının aylardır sistemli bir şekilde yaşam tarzı ve fikirlerinden kaynaklı bir kadın olarak aşağılandığını, saldırıya uğradığını, hedef gösterildiğini görüyoruz...

Gülşen. Tutuklandı. Neden? Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçu. Yan yana okurken bile bağlamda bir kopukluk oluyor. Ne yazık ki canına yandığımın ülkesinde hakikaten şaşırmak çok zorlaşmışken çıta git gide yükseliyor. Gülşen’in tutuklanma haberi ile gündem her anlamda çalkalandı, bir sürü kişi “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçu”nu tekrar tekrar işledi adeta. Tam destek sunandan, dedikleri olmamış ama tutuklama fazla diyeninden #sürtük hashtagiyle Gülşen’in sapkın olduğunu ağzının salyalarını akıtarak saldıranlara kadar birçok yorumu gördük.  Elbette herkes aşağı yukarı okumuştur. Ensar Vakfından kadın tecavüzcülerine, katillerine, çocuk istismarcılarına ses çıkarmayanların Gülşen’e saldırması en çarpıcı argümanlardandı. Ancak bu hukuksuzluğun en net yansıması bana kalırsa dehşet bir çift taraflı öfke birikimine sebep olması. Ve bu kutuplaşma, öfke anında muhafazakârlık, laiklik çatışmasında aldı soluğu. Halbuki bir ülkenin 25 yıllık pop sanatçısının – ister seversin ister sevmezsin tarzını- aylardır sistemli bir şekilde yaşam tarzı ve fikirlerinden kaynaklı bir kadın olarak aşağılandığını, saldırıya uğradığını, hedef gösterildiğini izledik.

Yıllardır herkes ya da sevenleri neden bu kadını dinliyor diye bir bakmak lazım. Pop müzik açısından 90’lardan beri üretimde bulunan ve birçok şarkısının da dillere pelesenk olması tabi ki birinci sebeptir ancak bir de Gülşen olmasıdır. Giyimiyle, dansıyla, klipiyle, şarkı sözleriyle curetkar ve yenilikçi bir yanı hep olmuştur. Şimdi bu ikon karakter sahnede giydiği kıyafetlerinden dolayı ve LGBTİ bayrağı ve renkleri kullanmasıyla “ahlaksız” oldu. Bu ülkede kürsülerden küfredenden, kadınlara laf atan söylemlere pek çok şey görüldü. İnsanı en çok rahatsız eden şeylerden biri de herkesin ahlak kumkuması kesildiği, Gülşen’e ağzına geleni sayanların birçoğunun zihni sapıklıklarını ortaya koymalarına rağmen ahlaki tarafı temsil etmesidir.

Bu aslında sırf Gülşenlik de bir durum değil, aksine tüm kadınların her daim maruz kaldığı ifadeler. “Bu kadının katli vaciptir” ifadesi alenen yazılıp kamu ile paylaşılabiliyor. Değil mi ki tüm kadınların maruz kaldığı şiddet, taciz, tecavüz ve cinayetler bu fikir temelinde? Şort giydiği için saldıranlar, “beni ayarttı” deyip tahrik indirimi isteyenler ya da boyun eğmediği için öldürmeyi vacip görenler... Ve değil mi ki bunları alenen söyleyenleri, kamuoyunu nefrete kine sürükleyen gerçek suçluları destekleyen, cezalandırmayanlar Gülşen’i tutuklayan hukuk ya da sözde ahlak bekçileri?

Sezen Aksu’nun bir şarkısında dediği gibi -hatta Gülşen’in de coverladığı -“Namuslu görünmek kimlere kalmış” sözün nerdeyse bittiği bu duruma çok uygun düşüyor. O yüzden tüm bu saldırılara karşı diyoruz ki “Hadi yandan, hadi hadi yandan!”

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Adana Ekmek ve Gül: Gülşen’in tutuklanması topluma...

Ekmek ve Gül Adana Grubu, dört ay önce bir konserinde yapmış olduğu konulma nedeni ile tutuklanmasın...

Kadınları aşağılayan, katleden, ayrıştıranlara söz...

İktidar sözcüleri, devlet görevlileri, kurum temsilcileri kadınları hedef alan, aşağılayan açıklamal...

En tehlikeli virüs eşitsiz, adaletsiz, hukuksuz dü...

‘5 yıldır işsizim ve sosyal yaşamım yok. Bu süre boyunca iş aramama rağmen işverene göre yaşlı, devl...