Genel İş Şubeleri İzmir’de ‘kadın emeği’ni konuştu
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri ‘Kadın Emeği’ etkinliğinde buluştu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-iş ) Konak’ta bulunan Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde ‘Kadın emeği’ etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel-iş Genel Başkanı Remzi Çalışkan, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Ekmek ve Gül Dergisinden Gülşah Kaya ve DİSK’e bağlı sendika temsilcileri ve çok sayıda kadın katıldı.

Etkinlikte kürsü konuşmalarının öncesinde ‘Kadın, yaşam, özgürlük’ sloganları ile sahneye çıkan Genel-iş 2 Nolu Şubesi Kadın Komisyonu “Kadınlar ülke nüfusunun yüzde 50’sidir. Sözde değil özde eşitlik istiyoruz. Kadın katliamına hayır” yazılı pankartı açtı.
Etkinlik DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve Genel-iş Genel Başkanı Remzi Çalışkan’ın kadınları selamlayan konuşmalarıyla başladı.

’KADINLAR SENDİKALI OLMADIKÇA MÜCADELENİN BİR AYAĞI EKSİK KALIR’

Etkinlikte konuşan Arzu Çerkezoğlu, DİSK’in geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Genel Kurulunda, kadın işçilerin daha fazla söz ve karar sahibi olması için tüzük değişikliğine gittiklerini aktardı. “Kadın mücadelesi olamadan hiçbir mücadele kazanılamaz” diyen Çerkezoğlu, kadınların daha işe alımda eşitsizliğe maruz kaldığını söyledi. Türkiye’de işsizliğin büyüdüğünü, çalışan kadıların ise yaşadığı emek sömürüsünün derinleştiğini dile getiren Çerkezoğlu, “DİSK olarak emek alanının giderek daha fazla kadınlaştığı sayı olarak arttığı bir dönemdeyiz. Kadının özgürleşme mücadelesinin her alanda yaşadığı baskıya karşı emek alanında da mücadeleyi örgütleme ve büyütme kararlılığındayız. Kadınlar sendikalı, örgütlü olmadıkça özgürlük mücadelesinin bir ayağı eksik kalacaktır” dedi.

‘BARIŞI YENİDEN KURACAK TEMEL GÜÇ KADINLARDIR’

Kadını önce eş ve anne olarak tanımlayan algıya, iş hayatındaki rolünün ikincil hale getirilmesine, kadın emeğinin değersizleştirilmesine karşı mücadele edeceklerini ifade eden Çerkezoğlu, “Çalışma hayatındaki cinsiyet ayrımcılığı taşıyan politikalara karşı sendikalarımızla çalışma gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Türkiye’de AKP hükümetinin demokrasiyi yok etmek istediğini vurgulayan Çerkezoğlu, “Bir taraftan yaşamımıza sahip çıkarken, diğer taraftan bu ülkede demokrasinin kırıntısını bile istemeyen iktidara karşı mücadele edeceğiz. Kadınlara güveniyorum. Korunacak bir demokrasiden değil kurulacak bir demokrasiden söz ettiğimiz eşitliği, demokrasiyi, barışı yeniden kuracak temel güç kadınlardır” dedi.

’SAVAŞIN YÜKÜNÜ KADINLAR ÇEKİYOR’

Etkinliğe Ekmek ve Gül Dergisi adına katılan Avukat Gülşah Kaya ise kadınların taleplerinin 100 yıl öncesinden beri değişmediğini vurguladı. Tacizin ve tecavüzün kadınların yaşamında gündelik bir hal aldığını ifade eden Kaya, “Kadınlar güvencesiz, sendikasız, ücretsiz istihdam alanlarına itiliyor ve işyerlerinde şiddet daha da derinleşiyor” dedi.
Süren çatışma ve savaşların yükünü de kadınların çektiğini belirten Kaya, son olarak şunları söyledi: “Sermayedarlarının Orta Doğu’daki kâr hırsı için çıkarılan savaşlar bizden alınan vergilerle yürütülüyor. Mülteciler ekonomik krizin ötesinde yaşamayı düşünüyor. Hükümetin ise nafaka hakkı, SGK hakkı gasbı, çocuk istismarını affetmekle meşgul. Bu sistem sadece Türkiye’de değil aslında dünyanın tamamında var. Arjantin'de Şili’de Avrupa’da halklar ayakta ve en önde kadınlar var.”

Konuşmacıların ardından sendikalaştıkları için işten atılan Bergama Belediyesi işçileri ve SF Trade Tekstil fabrikası işçileri söz aldı. Etkinlik İşçi Korosu’nun müzik dinletisi ile sona erdi.


İlgili haberler
GÜNÜN EMEĞİ: İki kabuk arasındaki kadın emeği...

‘Sabah altıda işe geliyoruz dörde beşe kadar soğuk, kar, fırtına demeden hep buradayız. Çünkü bu biz...

Tekel’in görünmeyen kahramanları: Kadın işçiler

Büyük üretim üniteleri, işçiler için oluşturulan sosyal alanları, kreşi, spor salonu, yemekhanesi il...

Genel-İş 2 No’lu Şube, kadın komisyonu için ilk ad...

İzmir’de Genel-İş 2 No’lu Şube, kadın komisyonu için hazırlıklara başladı. Kadınlarla birlikte bir a...