Gebze'de kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı eylemlerine devam ediyor
İstanbul Sözleşmesi için her hafta eylemlerine devam eden Gebze Kadın Platformu, 'Kadınların büyük mücadele ve bedellerle elde ettiği bütün kazanımlar saldırı altında' dedi.

İstanbul Sözleşmesi için her hafta eylemlerine devam eden Gebze Kadın Platformu, “Kadınların büyük mücadele ve bedellerle elde ettiği bütün kazanımlar, siyasal iktidar tarafından sistematik olarak saldırıya uğruyor” dedi.


Gebze Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Gebze Şube sekreteri Meryem Meriç, “Bu kazanımların en önemlilerinden biri olan İstanbul Sözleşmesi de son yıllarda sürekli hedefe konuldu fakat kadınlar güçlü karşı koyuşları sayesinde Sözleşme'nin kaldırılma girişimlerinden her seferinde geri adım atılmak zorunda kalındı. Ancak, 20 Mart 2021 tarihinde gece saat 02.00’de yayımlanan bir Cumhurbaşkanı Kararıyla Sözleşme'nin feshedilmiş olduğunu öğrendik. TBMM’de onaylanan uluslararası bir sözleşmenin, TBMM devre dışı bırakılarak, yangından mal kaçırırcasına apar topar bir kişinin kararıyla feshedilmek istenmesi, keyfiliğin ve hukuksuzluğun en açık göstergelerinden biridir” dedi.


Meriç, “Önlem geliştirmekle sorumlu olan siyasal iktidar, yıllardır siyasal İslamcılığı da düstur edinerek cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren söylem ve politikalar geliştiriyor. Kadın erkek eşitsizliğini açıkça fıtrata bağlıyor, kadını yalnızca aileyle, evle, kocayla, annelikle tanımlıyor. Öte yandan, kadınlara şiddet uygulayan, kadınları katleden erkekler için cezasızlık özel bir politika olarak uygulanıyor. Şiddet mağdurlarının kolluk güçlerine ve yargıya yaptıkları başvurular sonuç vermiyor, gerekli önlemler alınmıyor. Kırıkkale’de eski eşi Fedai Baran tarafından defalarca bıçaklanarak 10 yaşındaki kızının gözleri önünde ‘ölmek istemiyorum’ haykırışlarıyla katledilen Emine Bulut’un, öldürülmeden yalnızca yarım saat önce karakola şikayette bulunduğu ama hiçbir önlemin alınmadığı gerçeği bunun en somut örneğidir” dedi.

Meryem Meriç, “Bugün burada ‘Halk istiyorsa sözleşmeden çekiliriz’ diyen iktidara karşı halkın yüzde 67’sinin ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ dediğini, kadınların, ‘İstanbul Sözleşmesini uygula’ dediğini yeniden duyuruyoruz” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi Kadın Komisyonu:...

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi Kadın Komisyonu İstanbul Sözleşmesi'ne karşı 'aile yapımıza uygun d...

Gebze’den kadın işçiler: ‘İşçiye göre değil patron...

Gebze’den kadın işçiler 2021 yılı için açıklanan 2 bin 825 liralık asgari ücrete dair düşüncelerini...