Gazeteci Evrim Kepenek serbest bırakıldı| Retweet etmenin suç olduğunu tekrar hatırlamış olduk
bianet Editörü Evrim Kepenek, serbest kalmasının ardından yaptığı açıklamada, ‘Retweet etmenin suç olduğunu deneyimlediğim için üzgünüm’ dedi.

bianet Kadın ve LGBTİ+ hakları editörü Evrim Kepenek, bu sabah 10.00’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine getirildi.

Polis, Kepenek’i adliyeye götürdüğü sırada metal kelepçe taktı. Adliye güvenliği ise gelişmeleri takip eden gazetecilere “Çekim yapmak için izniniz var mı” diyerek engel olmaya çalıştı, “Size burada çekim yaptırmam” dedi. Güvenlik müdürleri daha sonra personelini geri çekti.

Kepenek, Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliğinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla verdiği ifadesinin ardından yurt dışına çıkış yasağı ve ayda bir imza vermek şeklindeki adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

Evrim Kepenek, serbest kalmasının ardından yaptığı açıklamada, “Retweet etmenin suç olduğunu deneyimlediğim için Türkiye adına üzgünüm. Fırat Can Arslan’ın haber olacak bilgiyi yaydığı için tutuklanması da ayrıca utanç verici" dedi.

NE OLMUŞTU?
Dün sabah saatlerinde Mezopotamya Haber Ajansı (MA) muhabirleri Delal Akyüz İzmir, Fırat Can Arslan Ankara’da, T24 editörü Sibel Yükler Ankara’da gözaltına alındı. Ardından da bianet kadın ve LGBTİ+ haberleri editörü Evrim Kepenek İstanbul’da evine düzenlenen polis baskının ardından gözaltına alındı. Gazeteci Evrim Deniz de Diyarbakır’da ifade vermek üzere gittiği polis merkezinde gözaltına alındı.
Savcılık ifadeleri alınan Akyüz ve Deniz tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Savcı, gazeteci Yükler ve Arslan’ı ise ifadelerini almadan hakimliğe sevk etti.
Hakimliğe sevk edilen Yükler, Deniz ve Akyüz, yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken Arslan, "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek- (TMK 6/1)" suçlamasıyla tutuklandı. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği, Arslan’ın tutuklanma kararında adli kontrol şartının yetersiz kalacağını belirtti.
Dün öğle saatlerinde evinde arama yapılan ve gözaltına alınan Kepenek, Beyoğlu Şehit Haşim Usta Polis Merkezi’ne götürüldü. Gece de buradaki nezarethanede tutuldu.
Beyoğlu Karakolunda polislere verdiği ifadede Kepenek’e, Diyarbakır’da Haziran 2022’den Temmuz 2023’e kadar hapiste tutulan 16 (yargılanan 18) gazetecinin iddianamesini hazırlayan savcı ve mahkeme heyetindeki eşinin Samsun Vezirköprü’ye tayin edilmesini yazan Fırat Arslan’ın tweet’ini neden paylaştığını soruldu.
İfade sonrası bianet’e bilgi veren Meriç Eyüboğlu, “İfadeye davet edilse gidip verecek olan, yıllardır aynı adreste ikamet eden ve işyeri, telefonu bilinen, kamuoyunca tanınan her zaman erişilebilecek bir gazetecinin ev baskınıyla bir de kelepçelenerek gözaltına alınması üstüne bir gece de gözaltında tutulması tümüyle keyfi, tümüyle hukuk dışı bir durum” değerlendirmesini yaptı.

Fotoğraf: Türkiye Gazeteciler Sendikası

İlgili haberler
Sibel Yükler ve Evrim Kepenek’in aralarında olduğu...

Gazeteciler Sibel Yükler, Fırat Can Arslan ve Delal Akyüz, sabah saatlerinde evlerine düzenlenen bas...

Tahliye olan kadın gazeteciler: Sesimiz kısamazlar

Diyarbakır'da 13 ay süren tutukluluğun ardından ilk duruşmada tahliye olan kadın gazeteciler ‘Bu müc...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü: Kadın gazetecile...

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde TGS Kadın LGBTİ+ Komisyonu üyesi bir kadın gazeteci olarak tüm...