Gabonlu Dina davasında ilk duruşma görüldü: ‘İddianame eksik, soruşturma etkin yürütülmedi’
Karabük'te cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Dina davasında ilk duruşma bugün görüldü.

Karabük'te Filyos Çayı'nın Yeşilköy mevkisinde cansız bedeni bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga davasında ilk duruşma görüldü. Karabük Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesinde davadaki tek tutuklu sanık D.A. "kasten öldürme", "çocuğun cinsel istismarına teşebbüs" suçundan hakim karşısın çıktı. Mahkeme sanığın tutuklu yargılanmasının devamına karar verdi, bir sonraki duruşmayı 24 Ocak’a erteledi. Duruşma sonrasında Dina İçin Feministler basın açıklaması yaptı, HEDEP Milletvekili Özgül Saki davanın detaylarına ilişkin Ekmek ve Gül'e konuştu. 

‘DİNA İÇİN ADALET DEMEYE DEVAM’

Duruşma sonrası Ekmke ve Gül'e konuşan HEDEP Milletvekili Özgül Saki, "Dina Gabonlu, 17 yaşında bir öğrenci. Filyos'ta cansız bedeni bulundu. O günden beri Dina'nın başına gelenlerin aydınlatılmasını, gerçeğin açığa çıkmasını istiyoruz. Dina, kamera kayıtlarında can havliyle otomobilden yola atlayan bir kadın. Tüm kadınlar bu haldeyken araçtan can havliyle dışarı fırlamanın bir şiddetten kaynaklı olduğunu hemen düşünür. Aynı şekilde bir apartmanın bodrum yaşıkatından dışarı fırlıyor, yalın ayak koşuyor. Ancak ve ancak bir erkek şiddeti tehdidinde bunu yapar. Dina'nın başına gelenlerin açığa çıkmasını istiyoruz. Mahkeme heyeti avukatların sözünü kesti. Gerçeği açığa çıkarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Her duruşma gününde de Dina için adalet diyeceğiz" dedi.

‘BU MESELENİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Duruşma sonrasında Dina İçin Feministler basın açıklaması yaptı. "Dina'nın sesini duyuyoruz etkin soruşturma ve gerçek adalet istiyoruz" diyen kadınlar adına Avukat Fatmagül Altındağ, "Biz bugün etkin soruşturma talebi ile geldik. İddianameyi de yetersiz eksik bulduk. Biz bu meselenin peşindeyiz. Mücadeleyi bırakmayacağız" dedi. 

Avukat Meriç Eyüboğlu da "Bu davaları takip etmek güç ama biz her seferinde daha güçlü bir şekilde geleceğiz. Erkek şiddeti yaşam halkımızı elimizden alırken, göçmen kadınlara sözümüz var. Mahkeme salonlarında erkek savcılara hakimlere karşı veriyorız. Bulunduğumuz her alanda bu mücadeleyi örüyoruz. Başka Dina'lar olmasın." diye konuştu. Duruşmayı takip etmek için avukatlar, HEDEP Milletvekili Özgül Saki, İstanbul'dan dayanışmak için gelen kadın örgütleri ve Dina'nın arkadaşları, Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma salonu önünde buluştu. Aile Bakanlığı ve Ankara Barosu davaya katılma talebinde bulundu. Ankara Barosunun katılma talebi reddedildi. Kadınların bazıları Dina'nın fotoğrafının baslı olduğu tişörtlerle duruşmaya katıldı.



SANIĞIN İFADESİNDE ÇELİŞKİLER ÖNE ÇIKTI

Sanık D.A. duruşmaya Düzce'den SEBGİS ile bağlandı. Dina’nın aracına nasıl bindiği ve olay günü yaşananlara dair savunmasını yaptı. Sanığın önceki ifadesine göre farklar ve eksikler mahkeme heyeti başkanı tarafından sanığa soruldu. Sanık arabada cinsel bir yaklaşımı olmadığını ifade ederek, "Ara yoldan geçerken önüme atladı ve durdum. ‘Abi hastane, beni abla dövdü’ dedi. Onu hastaneye getirmekti niyetim. Yeşil mahalle tarafında ışıklarda durdum. Petrol istasyonunu geçtikten sonra 150 m kadar ileride arka kapıyı açtı, arabadan inmeye çalıştı. Bir buçuk metre ileride durdum o kapıyı açınca. Kapım açıktı örtmeye çalıştım. O sırada şahıs yolun karşısına geçmişti. Ben yoluma devam ettim. Sonra dönerken Dina’nın gittiği yönde ihtiyaç molası verdim, belki karşıma çıkar diye düşündüm” dedi. Sanığın yol güzergahında petrol istasyonları olmasına rağmen ihtiyaç gidermek için tenha bir yer seçmesi mahkeme heyetince soruldu. Sanık, Dina'yı merak ederek karşılaşabileceğini söyleyip o yöne gittiğini belirtti.

Sanık avukatları, Dina'nın psikolojisinin yıpranmış olduğunu belirttiler ve savcılık tarafından hakkında kovuşturmaya yer yok kararı verilen S.Ç. tarafından istismara uğradığının mesajlarda yer aldığını belirterek, Dina’nın ölü bedeninin bulunduğu yer hakkında, "toprağın kayma yapabilecek şekilde bir koruma önlemi yok, kayan bir toprak var” ifadelerini kullandılar.

İDDİANAME EKSİK

Dina'ın avukatları sanık D.A.nın tutukluluk halinin devamını talep ettiler. Dina'nın avukatlarından Gülyeter Aktepe savunmaya karşı, “Dina'ın aracın arkasına oturduğu ve arama yapmak için telefonu istediği iddiası var. Sanık bir dil bariyeri olduğunu iddia ediyor. Dina’nın 4 kez aynı numarayı aradığını iddia ediyor. Böyle bir arama olduğunu kayıtlarda görmüyoruz. İddianamenin eksik olduğunu ve soruşturmanın etkin yürütülmediğini düşünüyoruz. Soruşturma sırasında S.Ç. ve D.A. arasında aynı baz bölgesinde sinyalleri tespit edilse bile aralarındaki ilişkinin tespiti söz konusu değil. Sanığın telefon kayıtlarında Afrikalı kadınlara ilgisi olduğu, siyah kadınları çekici bulduğu anlaşılıyor. Cinsel istismara dair kuvvetli bir şüphe olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘KAYARAK DÜŞMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Dina'nın avukatlarından Dilan Esli ise bahsi geçen bölgeye gittiklerini, Dina'nın tam araçtan atladığı yerin karşısında çaya inen merdivenler olduğuna dikkat çekti. Esli, bu merdivenler dışında karayolundan çaya iniş olmadığını ifade etti. Bu merdivenlerden inildiğinde patika bir yol olduğuna ve bu yolun araç girişine uygun açık bir yol olduğuna dikkat çeken Esli, Dina'nın ayağının kayarak çaya düşmesinin mümkün olmadığını belirtti. Bölgede keşif yapılmasının ve boşlukların aydınlatılmasını talep ettiler.

Dina'nın avukatlarından Meriç Eyüboğlu, “Aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen arabadaki saçlar incelemeye götürülmemiş, bu vücut izine dair inceleme yapılmamış. Delillerin incelenmemek üzere ilgili yerlere gönderilmemesi soruşturmanın nasıl yürütüldüğünü gösteriyor. Eksikliklerin tamamlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.


YALIN AYAK KOŞTU

Daha sonra tanıkların dinlendiği duruşmada, Karabük Üniversitesi öğrencisi Tanık G., 22.15 balkon kapısından bir kadının çığlık seslerini duyduğunu iki kişinin karşıdındaki apartmanın bodrum katında kadını hırpaladığını söyledi ve "Kıza kapıyorsunuz, bırakın" diye bağırdığını ifade etti. Ardından polisi aradığını söyleyen tanık, “Dina evden arkasına bakmadan çıktı. Karşı apartmanın demirliklerinden atladı ve düştü. Düştüğü yerde 10-15 saniye yerde kaldı. ‘Geleyim mi?’ diye seslendiğimde, ‘hayır’ dedi. Sokağa çıkınca biraz duraksadı. Ayağında terlik vardı, terlikleri ayağından çıktı. Yalın ayak koşarak uzaklaştı. Sokaktan beyaz orta yaşlı bir erkek geçti, yüzünü görmedim karanlık olduğu için. Kızın atladığı yere bakınarak Dina'nın istikametinde ilerledi” diye konuştu.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mahkeme sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 24 Ocak’a erteledi.

Fotoğraflar: Ekmek ve gül

İlgili haberler
Dina için Feministler’den dayanışma çağrısı: Bu da...

Dina için Feministler, Gabonlu Dina'nın ölümünün aydınlatılması talebini ve göçmen kadınların Karabü...

Gabonlu Dina'nın ölüm nedeninin tekrar değerlendir...

Karabük'te, Filyos Çayı'nda cesedi bulunan Gabonlu öğrenci Dina’nın ölüm nedeninin tekrar değerlendi...

Gabonlu Dina için cenaze töreni

Karabük’te Filyos Çayı’nda ölü halde bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Dina için Alibeyköy Gasilh...