Dina için Feministler’den dayanışma çağrısı: Bu dava herkesin davası
Dina için Feministler, Gabonlu Dina'nın ölümünün aydınlatılması talebini ve göçmen kadınların Karabük'te yaşadıklarını gündeme alarak basın açıkalamsı düzenledi.

Jeannah Danys Dinabongho’nun şüpheli ölümüyle ilgili “Dina için Feministler” bugün İstanbul’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Son gelişmelere dair bilgilerin paylaşıldığı açıklamada, “Erkek şiddeti saklanıyor. Bu nedenle bu dava bizim ve bütün bu topraklarda kadın kurtuluş mücadelesi veren herkesin davası. Gerçeğin ve adaletin peşindeyiz” dendi.

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Feminist Mekan’da düzenlenen basın toplantısına çok sayıda kadın katıldı. Dina’nın annesi Jessica Sandra Makemba Panga ise basın toplantısına zoom uygulamasıyla ile bağlandı. Kadınlar adına açıklamayı Feminist Mekan’dan Ayşe Uyguner okudu. Şiddetinin her geçen gün arttığına dikkat çeken açıklamada, “Dina’nın ölümüne yönelik ilk haberler, intihar ettiği yönündeydi ve sonrasında ‘şüpheli ölüm’ olarak basına yansıdı. Dina için Feministler işte tam da bu nedenle davaya sahip çıkmaya karar verdi. Zira feministler, her şüpheli kadın ölümünün arkasında bir erkek şiddeti olduğunu deneyimlerinden biliyor ve yıllardır erkek şiddetini kamufle etmek için kamuoyuna ‘şüpheli ölüm’ diye yansıtılan kadın ölümlerinin peşine düşüyor” dendi.

‘GERÇEĞİN PEŞİNDEYİZ’

“Kadın ölümleri tesadüf değil erkek şiddetidir” diye ifade edilen açıklamada “Elbette Türkiye’de sadece erkek şiddeti yok ama son 15 yıldır erkek şiddetinin pervasızca artması, erkeklerin adete şiddet uygulamayı bir hak olarak görmesi, öne sürdükleri ‘birkaç yıl yatar çıkarım’ gibi argümanların benzer göstermesi, bu argümanların ülkeyi yönetenlerin cinsiyetçi politikaları ile kullandıkları dilden beslendiğini ve beslenmeye devam ettiğini doğruluyor” dendi.

Göçmenlere yönelik kin ve nefretin arttığına da dikkat çeken açıklamada, “Gerçeği ararken tarafız, erkek şiddetine karşı kadınların, ırkçılığa karşı göçmenlerin yanındayız. Bu işin aslını öğrenmek istiyoruz. Bu davada Dina için, bütün diğer davalarda kadınlar için gerçeğin ve adaletin peşindeyiz. Bu nedenle ‘şüpheli ölüm’ kavramını reddediyoruz. Henüz soruşturma aşamasında olan dosyada göstermelik olarak bir kişi tutuklanmış olsa da Dina’ya gönderilen taciz mesajları, Dina’nın annesine gönderdiği ve ırkçılığa maruz kaldığını anlattığı ses kayıtları, Dina’nın koşarak uzaklaştığı kamera görüntüleri, adalet arayışımızın temel dayanağı” dendi.

SAHA  ARAŞTIRMASI YAPILMALI

Son olarak açıklamada demokratik kitle örgütleri ve hak örgütlerine çağrı yaparak, “Dina’nın ölümü sonrasında yürütülen soruşturmada toplanan delillere kısıtlılık kararı nedeniyle erişemiyoruz. Ancak göçmen öğrencilerin Karabük’te maruz kaldıkları hak ihlallerinin tespiti ve Dina’nın ölümüne doğru giden sürece ilişkin somut gerçekliği aydınlatabilmek için bu dosyada saha araştırması yapılmasını gerekli görüyoruz. Bu nedenle tüm demokratik kitle örgütlerini ve hak örgütlerini bizimle dayanışmaya ve heyetler kurup Karabük’te saha araştırması yaparak duruma ilişkin gözlemlerini aktardıkları izleme raporları hazırlamaya davet ediyoruz” dendi.

Fotoğraf: Özgül Saki, Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Twitter hesabından

İlgili haberler
Gabonlu Dina'nın ölüm nedeninin tekrar değerlendir...

Karabük'te, Filyos Çayı'nda cesedi bulunan Gabonlu öğrenci Dina’nın ölüm nedeninin tekrar değerlendi...

Gabonlu Dina için cenaze töreni

Karabük’te Filyos Çayı’nda ölü halde bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Dina için Alibeyköy Gasilh...

Dina’ya ikinci otopsi için 6 bin dolar istendi, ai...

Filyos Çayı'nda cansız bedeni bulunan Gabonlu öğrenci Dina’nın ölümünün aydınlanması için yapılması...