‘Fail hakkında şimdiye kadar neden gözaltı kararı verilmedi?’
Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, boşandığı Mehmet Ali Yurt tarafından katledilmeye çalışılan Kübra Yurt’u Meclis gündemine taşıdı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, boşandığı Mehmet Ali Yurt tarafından katledilmeye çalışılan Kübra’nın yaşadığı şiddeti Meclis gündemine taşıdı. Türkoğlu konuyla ilgili Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.

‘ÇOCUKLARIYLA TEHDİT EDİLEREK DİNİ NİKAH KIYILDI’

Önergede Kübra’nın 5 yıl boyunca Mehmet Ali Yurt tarafından şiddete maruz kaldığı belirtilirken, Kübra’nın boşandıktan sonra çocukları ile tehdit edildiği ve dini nikahla Mehmet Ali Yurt’la aynı evde yaşamaya mecbur bırakıldığı kaydedildi. Önergede, “Kübra Y. şiddet görmeye devam edince çocuklarını alıp ailesinin yanına dönmek için velayet davası açmış ve davanın görüleceği 4 Temmuz günü yaşadığı evin 3’üncü katından şüpheli bir şekilde düşerek ağır yaralanmıştır” denildi. Önergede, Kübra’nın yakınlarının olay yerinde yaşananları cep telefonu ile görüntülendiği ve Kübra’nın Mehmet Ali Yurt tarafından atıldığına dair Kübra’nın babası ve Kübra’nın beyanları da yer aldı.

Türkoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltti.

■ Kübra Y’nin şüpheli bir şekilde 4. Kattan atılmasına dair soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma kapsamında Mehmet Ali Yurt’un ifadesi alınmış mıdır?
■ Görgü tanıkları ve görüntüler olmasına rağmen neden şimdiye kadar Mehmet Ali Yurt hakkında gözaltı kararı verilmemiştir?
■ Bakanlığınız bu davanın takipçisi olacak mıdır?
■ Ailenin ve komşuların ifade vermemesi yönünde tehdit edildikleri bilgisi doğru mudur?
■ Bu davada görgü tanıklarının ve komşuların ifadelerine başvurulacak mıdır? Görgü tanıkları ve komşuların güvenli bir şekilde ifade vermeleri için Bakanlığınızın bir girişimi olacak mıdır?
■ Kübra Y boşandığı halde çocukları ile tehdit edildiği için boşandığı eşi ile yaşamak zorunda kalması kadına yönelik şiddetle mücadele yöntemlerindeki politikaların yetersizliği değil midir?
■ Kübra Y gibi binlerce kadın aynı şiddet ortamında yaşamak zorunda kalırken şiddet gördüğü için boşanan kadınların çocukları ile yaşamını idame ettirebilmesi için Bakanlığınızın hangi politkaları üretmiştir? Bu politikaların kadına yönelik şiddet ve katliamları önlemede yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?”

Fotoğraf: TBMM

İlgili haberler
Pencereden atılan Kübra Yurt: Şikayetçiyim, cezala...

Sur’da ağır yaralanan Kübra Yurt yoğun bakımdan çıktı. Hastanede Ekmek ve Gül’e konuşan Kübra, ‘Şika...

İntihar ettiği iddia edilen Kübra Yurt: Mehmet Ali...

Yaşadığı binadan şüpheli şekilde düştükten sonra ağır yaralanan Kübra Yurt, yoğun bakımdan çıktıktan...

Mor Çatı: Deprem bölgesinde kadınların temel ihtiy...

Mor Çatı, depremzede kadınların temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını, şiddetin devam ettiğini belir...