Eskişehir’de kadınların tepkisi özür diletti
Eskişehir’de tecavüzü mizah konusu yaparak meşrulaştıran gazete kadınların tepkisi sonrası özür diledi.

Eskişehir’in en eski gazetelerinden Sakarya gazetesinin, 22 Ocak 2019 Salı günü yayımladığı tecavüzü meşrulaştıran fıkraya kadınlardan tepki gelmişti. Eskişehirli kadınlar, konu hakkında gazeteye mailler atmış, gazeteyi özür dilemeye çağırmıştı. Kadınlar cinsiyetçi fıkrayı yayımlayan Sakarya gazetesi Yazı İşleri Müdürü Hakkı Sağlam’a geri adım attırdı. Söz konusu ‘Cenaze’ başlıklı fıkraya köşe yazısında yer veren Hakkı Sağlam, bugünkü köşe yazısında kadınların haklı olduğunu söyleyerek özür diledi.

TECAVÜZE MİZAH KILIFI
Kadınlar, Sağlam ve gazeteye attıkları maillerde şunları söylemişti: “Kadına yönelik şiddet, istismar, taciz, tecavüz haberleri gazete manşetlerinden düşmezken; kadına yönelik şiddeti ve tecavüzü mizah kılıfı altında normalleştiren bu fıkranın gazetenizde yayımlanmasının hiçbir vicdanda izahı olamaz. İzahı olmayan şeylerin de mizahı olamaz. Kadına yönelik şiddet ve tecavüzün özendirici bir dille meşrulaştırılmaya çalışıldığı bu anlayışa, kadınlar asla müsaade etmeyecektir. Yazarınız Hakkı Sağlam’ı ve gazetenizi düştüğünüz bu hatayı bir an önce fark etmeye, tüm kadınlardan ve şehrimizdeki tüm yurttaşlardan özür dilemeye, aynı köşede de tekzip niteliğinde özür yayımlamaya davet ediyoruz. Şehrimizdeki kadınların; şiddet, taciz, tecavüz mağduru tüm kadınların anısına bu özrün takipçisi olacağından kimsenin en ufak bir şüphesi olmamalıdır. Beklediğimiz özrün dilenmemesi halinde, yasal yollara ve farkındalık yaratacak başka eylemliliklere başvuracağımızdan emin olunuz.”

GAZETEDEN ÖZÜR YAZISI...
Atılan tepki mailleri sonrası Sağlam bugünkü köşeye yazısında kadınlar özür diledi. Sağlam köşe yazısında şu ifadelere yer verdi: “Fıkrada kadına tecavüz ve şiddeti mizah kılıfı altında normalleştirmişiz. Biz bunu sadece fıkra ve mizah olarak görmüştük. Bu yanını hiç düşünmemiştik. Kadınlarımız bu konuda haklı. Onları istemeyerek de olsa üzdüysek af ola…”


İlgili haberler
Eskişehirli kadınlar: İstismarı meşrulaştıracak bi...

Eskişehir’de kadınlar erken yaşta evliliklerde cezaları affetmeyi öngören, çocuk istismarını afla ak...

GÜNÜN GÜZEL HAREKETİ: Eski cinsiyetçi reklamlara y...

Erkek fotoğrafçı eski döneme ait cinsiyetçi reklamlardaki cinsiyet rolleri tersine çevirdi...

GÜNÜN TEPKİSİ: Böyle fıkra olmaz!

Eskişehir Sakarya Gazetesi günün fıkrası olarak yayımladığı fıkrada ‘tecavüzü’ mizah unsuru olarak k...