Esenyalılı kadınlardan Helin için mahallede eylem
Pendik’te geçtiğimiz cuma günü okuduğu lisenin önünde Mustafa Yetgin isimli erkek tarafından pompalı tüfekle katledilen Helin Palandöken için kadınlar eylemdeydi.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar dernek önünden yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar “Helin ve tüm katledilen kadınlar için susmuyoruz, korkmuyoruz, hesap soruyoruz” pankartı ile yürüdü. Kadınların elinde Helin’in fotoğrafları vardı. Kadınlar Topuz market önünde mumlar yakarak Helin’i ve kadın cinayetlerine yaşamını yitiren tüm kadınları andı.

Kadınlar adına Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Yöneticisi Fatoş Öztürk açıklama yaptı.

“Helin, takip edildiğini, taciz edildiğini, korktuğunu söylemişti. Sokağa bile çıkmaktan çekiniyordu. Yaşamayı hepiniz, hepimiz gibi hak ediyordu, yaşamı elinden alındı. Bir fabrika işçisi olan Helin’in annesi Saadet bundan 3-4 sene önce bir trafik kazasında yaşamını yitirdi. En son görüştüğümüzde bize uzun çalışma saatlerinden yakınıyor ve şöyle diyordu; ‘Biz kadınların hayatı çok zor. Ben kızlarımın sabahları saçlarını taramayı özlüyorum.’ Çünkü sabahın köründe kızlarını evde yalnız bırakıp işe gitmek zorundaydı. Helin büyük kardeş. Çok hastalıklar geçirmiş büyürken. Sabahın köründe işe giden annesi çok beklemişti başında geceleri. Uykusuz çalışmıştı günlerce...
Binbir güçlükle büyüyen, hem işte hem de onun için çalışan annesi ile yan yana yatıyor şimdi Helin. Halin’in babası Saadet’in mezarının yanında, ‘Ölürsem gömülürüm’ diyerek yer ayırtmış. ‘O mezara ben girecektim. Kızımı, Helin’imi oraya gömdüm. Tek hayalim kızımın üniversite diplomasını almasıydı. Ölüm raporu diploması oldu’dedi.

Mustafalar yaşıyor, elbet bir gün cezaevinden çıkıyor. Yüksek ihtimal başkalarının canlarını yakmayı sürdürüyor. Mustafalar, insanın ne çok emekle yetiştiğini umursamıyor, Mustafaların değer yargıları yok, sadece kazanmak, sahip olmak, güçlü olmak istiyor. Saadet’i özensiz bir adamın kullandığı araba öldürüyor, Helin’i katil bir adamın kurşunları…
Onların öyküsü sizin öykünüz aslında bir bakıma. Bizim öykümüz aynı zamanda… Onların acısı da hepimizin, ardlarından duyduğumuz isyan da hepimizin.

Aşk, sevgi, cinnet’ denilerek meşrulaştırılan, cezasızlaştırılan, adaletsizleştirilen suçlar arttıkça kadınlar giderek daha fazla bu suçların hedefi haline geliyor. Helin’in sokağa dahi çıkmaya korktuğu bu ortam nasıl oluştu? Helin’in katili nasıl bu kadar rahat hareket edebildi? Kadınların şiddet nedeniyle yaşamını yitirmesi, kadına karşı şiddetin yeterli cezai yaptırıma maruz kalmıyor olmasından kaynaklanmıyor mu? Katiller, tacizciler, tecavüzcüler kimden cesaret alıyor, nasıl bu kadar pervasızlaşıyor? Helin’in babasının Başbakan Yıldırım’a sorduğu ‘Neden kadın cinayetlerini engelleyecek adımlar atmıyorsunuz?’ sorusu niçin medyada sansürleniyor?

Çok isterdik ‘Helin kaybettiğimiz son kız kardeşimiz olsun’ demeyi... Diyemiyoruz. Hepiniz, hepimiz hâlâ tehdit altındayız. Hepinizin kafasında soru işaretleri: Ne yapmalı da kadınların, kız çocuklarının şiddete bu kadar açık hale getirilmesine bir dur demeli?

Ne yapabiliriz sorusunu bir kez bile sorduğumuzda, hayatımıza, kız kardeşlerimizin hayatına sahip çıkmak için en önemli adımı atmış olduğumuzu gösterir.
Çözüm, birlikte olmaktan geçiyor. Çözüm yan yana, bir arada durmaktan geçiyor.”


İlgili haberler
Lise öğrencisi Helin göz göre göre katledildi

Pendik’te Helin Palandöken, Mustafa Yetgin tarafından öldürüldü, yanındaki iki arkadaşı ise yaraland...

Helin’in cenazesi kadınların omuzlarında: Bir tek...

Pendik’te öldürülen lise öğrencisi Helin Palandöken’in cenazesi kadınların omuzlarında toprağa veril...

Helin ve annesi ‘mücadele’ demişti şimdi sıra bizd...

Okuduğu lisenin önünde pompalı tüfekle öldürülen Helin’in yaşamını, çocukluğunu annesinin arkadaşı A...