İstanbul Pendik’in çeperlerde kalmış emekçi mahallelerinden birinde, Esenyalı’dayız. İrili ufaklı tarikatların yuvalandığı, yoksulluk ve şiddetin sarmala dönüştüğü mahallede yoksulluk ve şiddetin karşısına dayanışmayı koyan kadınların çaldığı bir kapı Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği. On senedir mahallede faaliyet yürütüyor. Ancak uzun süredir kolluk kuvvetlerinin tacizine uğruyor. Daha öncesinde dernek etrafında dolaşan, arabayla kapısında bekleyen kolluk güçleri artık dernek önündeki ‘araba nöbeti’ni düzenli devriyeye dönüştürmüş durumda. Kadınlar çantalarında koruma kararlarıyla, sığınmaevlerinde katledilirken Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğine yönelik baskıları Dernek Başkanı Adile Doğan’la konuştuk.
"ŞİDDETE DEĞİL, BİZE ‘ÖNLEM’ ALIYORLAR"
Yoksulluğun ve şiddetin artması, işten atmaların sıklaşması gibi nedenlerle Pendik’in nüfusunun kalabalıklaştığını ifade eden Doğan, “Kadın cinayetleri inanılmaz artmış durumda. Yaklaşık 10 gün önce 44 yaşlarında bir kadın daha katledildi. Boşanma aşamasında işe giderken katledildi. Aynı Sevilay Karlı gibi. Kadın cinayetlerine karşı devlet mekanizmaları işletilmezken derneğe karşı önlem alınıyor. Çünkü Pendik’te 10 senedir kadınların yanında olan, hayatını korumaya çalışan, sokağa çıkan tek kurum biziz” ifadelerini kullanıyor. 8 Mart ve 25 Kasımlarda yüzlerce polisin mahalleye geldiğini ifade eden Doğan “Eylem yapmak istediğimizde siz düşünün” diyorlar. Bir süredir ‘güvenlik tedbirlerinin’ kadınlar dernekte çay içerken dahi polisin derneğin etrafında dolaşmasına vardığını aktaran Doğan, “Komşularımızla aramız iyi. Bu sokakta çocuğu oynayan kadınlar camdan bakma gereği dahi duymuyor çünkü biliyorlar ki kadınlar sahip çıkar.” Mahalle halkının da kolluk tacizinden rahatsız olduğunu söyleyen Doğan, bekçi derneğin kapısında beklerken mahallede iki cesedin bulunduğunu hatırlatıyor.
KADINLAR DEVLETE GÜVENMİYOR
Doğan, polis devriyelerinin derneğe gelmek isteyen kadınları da tedirgin ettiğini ifade ediyor. Kadınların devlet mekanizmalarına güvenmediğini anlatan Doğan, bir yılda kendilerine gelen 4 bine yakın başvurunun çoğunun devlet mekanizmalarına başvurup sonuç alamadığı için derneğe geldiğini anlatıyor. Esenyalı’da aile içi şiddet vakalarını kabul eden karakolun birçok kadını tedbir kararı vermeden geri çevirdiğini ifade eden Doğan, bayramın ikinci günü şiddet gören bir kadının darp raporu ile koruma istediğini ancak ‘Boşanma aşamasında değilsin, gerekçen yok’ denilerek geri çevrildiğini söylüyor. Görevli polislere sorduklarında ‘Sizi korumak için burada bekliyoruz’ denildiğini anlatan Doğan, “Örneğin bir erkek gidiyor karakola, ‘Kızımı bulamıyorum, eşimi bulamıyorum’ diyor. Polis ‘Burada yok, derneğe bakın’ diye bize yönlendiriyor. Bunların arasında belinde silahla gelenler de var. O zamanlarda da kapıda polis olmuyor” diyor.
"ŞİDDETE KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ"
Mahallelinin derneği güvence olarak gördüğünü vurgulayan Doğan, “Biz kadının hayatını kurtarmak için gizli hareket etmeye çalışırken polisler derneği teşhir ediyor. Bekçiler, polisler dernek önünde beklerken mahallede uyuşturucu, gasp gırla. Mahalleli bundan da rahatsız” diye konuşuyor. Kadınlar korumasız bırakılırken mücadele eden kadınlara yönelik baskıyı kabul etmediklerini ifade eden Doğan, “Onlar kadınları yoksulluğa, şiddete terk ettikçe biz bunu engellemeye devam edeceğiz” diyor.
"KADINLARI DEĞİL, ŞİDDETİ ENGELLE"
Devlet tarafından geri çevrildiği için derneğe başvuranlardan biri de Nurcan. Ayrıldığı erkek tarafından ısrarlı takibe maruz kalan Nurcan, karakola koruma kararı çıkartmak gitmiş ama savcılığa dilekçeyi kendisinin iletmesi söylenmiş. Ayrıldığı erkeğin kendisini takip ettiğini, sosyal çevresinde sürekli kendisi hakkında iftiralar attığını ifade eden Nurcan, “Karakolda herhangi bir ilgi göremedim. Dilekçeyi verip savcılığa gönderdiler” diyor. Şiddetten korunmayan kadınların biri de Sevilay Karlı’ydı. Sevilay, 26 Şubat’ta sabah işe giderken 10 Ocak’ta uzaklaştırma kararı aldırdığı, 5 ay önce boşandığı erkek tarafından Esenyalı Köprüsü’nde defalarca bıçaklanarak öldürülmüştü. Sevilay yaşadığı şiddetten kurtulmak için pek çok kez şikayette bulunsa da şikayetlerine takipsizlik kararı verilmişti. Sevilay’ın kardeşi Serhat Karlı da “Bu şekilde derneğin kapısında bekliyor olmaları insanları çekindirir. Korunmak isteyen insanlar gelemez derneğe” diyor.
Fotoğraflar: Nisa Sude Demirel/Evrensel
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.