EMEP Milletvekili Sevda Karaca Milli Eğitim Bakanına sordu: Hayalet öğrenciler nerede?
EMEP Milletvekili ve dergimizin yayın kurulu üyesi Sevda Karaca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e eğitimden alıkonulan kız çocuklarını sordu.

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili ve dergimizin yayın kurulu üyesi Sevda Karaca; kaydı olmasına karşın okullara gönderilmeyen kız çocuklarını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.

Cumhuriyet Gazetesi'nin 5 Mayıs 2024 tarihli “Eğitimciler, 'Bu büyük bir suç' dedi, Bakanlığı ve Meclis’i göreve çağırdı: 'Hayalet öğrenciler'” başlıklı haberini hatırlatan Karaca, verdiği yazılı soru önergesinde karma eğitime karşı olan tarikat üyelerinin kız çocuklarını okula göndermemesini gündem etti.

KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMDEN ALIKONULMASI SUÇTUR

Haberde olaya tanık olan öğretmenin anlattıklarını aktaran Karaca, “12. sınıflar sınav kaygısı nedeniyle okula gelmek istemiyor. İşin acı yanı bu sorunun küçüklerde de yaşanması. Özellikle kız çocuklarında. Örneğin bir özel ilkokulda kayıtlı görünen kız öğrencinin okula gelmediği fark ediliyor. Yönetim ‘Böyle bir durum yok’ dese de kız öğrenci sadece sınav günleri sakallı, cüppeli adamlar tarafından okula getiriliyor, özel bir odada sınava sokuluyor ve sonra da götürülüyor. Lise son sınıfların bir gerekçesi var ama küçük yaştaki hayalet öğrencilerin tarikat baskısı altında, dini eğitimle beyinleri yıkanıyor. Öğrenci dönem sonlarına doğru okula uğrayıp müdür yardımcısının yönetiminde sınav kâğıtlarını doldurup not alıyordu. Bizlere söylenen, ailenin son derece muhafazakar olduğu ve 'kızlı-erkekli' eğitime karşı olduğuydu. Bunu genelde aşırı dinci, muhafazakar aileler, aşiret aileleri ya da siyasi bağlantısı olan aileler istiyordu” ifadelerini hatırlattı.

Aynı iddiaların devlet okulları için de dillendirildiğini belirten Karaca “Okula gitmeyen bir öğrencinin okuldaymış gibi gösterilmesi, okul idarecileri açısından bir suç olduğu gibi öğrenciyi okula göndermeyen veli için de suçtur. Dini tarikat ve cemaat mensuplarının kız çocuklarını eğitimden alıkoyan bu tavırlarının okul idarelerince desteklenmesi kabul edilemez” şeklinde ifadelerde bulundu.

Karaca, “Hayalet Öğrenciler”e ilişkin şu soruların yanıtını istedi:

    1- Basına yansıyan bu ve benzeri haberlerde yer alan iddialara ilişkin Bakanlığınız bilgi sahibi midir?

    2- Öğrencilerin okullara kayıtlarının yapılıp yapılmadığı; kaydı olan öğrencilerin okullara gönderilip gönderilmediği ne şekilde ve ne sıklıkla denetlenmektedir?

    3- 2023-2024 eğitim öğretim yılında okula kaydı yaptırılıp okula gönderilmediği tespit edilen öğrenci sayısı kaçtır? Bu konuda il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ve Bakanlığınıza kaç tane bildirim ya da şikayet yapılmıştır? Kaç öğrenci Bakanlığınızın teftişleri ile tespit edilmiştir?

    4- Bu öğrencilerin velileri ve kayıtlarının bulunduğu okulların idarecileri için ne tür işlemler uygulanmıştır?

    5- 2023-2024 eğitim öğretim yılında Türkiye genelinde kaç öğrenci yasal devamsızlık sınırını aşmıştır? Bunların yaş, sınıf ve cinsiyet dağılımı nedir?

Fotoğraf: Sevda Karaca

İlgili haberler
Kadınlar istihdamdan uzak, kız çocukları liseye gi...

TÜİK verileri, nüfusun yarısını oluşturan kadınların istihdam oranının erkeklerin yarısından bile az...

Eğitim Sen’den yarıyıl değerlendirme raporu: Kız ç...

Yarıyıl değerlendirme raporunu açıklayan Eğitim Sen, ÇEDES ve diğer uygulamalarla eğitimde gericileş...

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü | ‘Bütünleşik çoc...

3-7 Ekim tarihleri arasında ‘Bütünleşik çocuk koruma için toplumla birlikte’ şiarıyla İzmir'de gerçe...