EMEP kadınlara seslendi: Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşamı birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak!
Emek Partisi pek çok kentte yaptığı açıklamalarla 'Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşamı birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak!' diyerek kadınlara seslendi.

Emek Partisi pek çok kentte yaptığı açıklamalarla 8 Mart’a giderken kadınları mücadeleye çağırdı. “Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşamı birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak!” sloganıyla krize, haklara dönük saldırılara karşı tek çözümün halkın örgütlü ve birleşik mücadelesi olduğuna, halk ittifakı olduğuna dikkat çekti.

Ekonomik krizle birleşen pandemi koşullarının emekçiler üzerindeki yıkıcı etkisi artarak sürer, temel tüketim mallarına zamlar alım gücü azalırken derinleşen yoksulluğun kadınların yükünü daha çok artırdığı, kadına yönelik şiddetin de bu koşullarda daha da artıp vahşileştiği belirtildi.

Sendikal haklardan, örgütlenme ve siyaset yapma, ifade, toplantı, gösteri, yürüyüş hakkına kadar demokratik hak ve siyasi özgürlüklerin güvenceye alındığı barış ve demokratikleşme sürecine en çok kadınların ihtiyacı olduğu söylenen açıklamada gerçek eşitliğin, demokrasi ve barışın, laikliğin yolunun mücadeleden geçtiği ifade edildi.

Yoksulluğa, kadınların haklarına dönük saldırılara karşı acil taleplerini sıraladılar:

•    Şiddete karşı mücadelede sığınaklardan başvuru merkezlerine kadar, yerel yönetimleri de kapsayan pek çok idari düzenleme yapılmalı,

•    Şiddeti, nefret suçlarını teşvik eden her eylem ve söylemin suç sayılacağı hukuk sistemi oluşturulmalı,

•    Cinsel yönelim ayrımcılığına, nefret söylemine ve baskılara son verilmeli,

•    Toplumsal yaşamın her alanında cinsiyet eşitliğinin sağlanmalı,

•    Salgın koşullarında ağırlaşan çocuk ve yaşlı bakımının kadınların sırtında bir yük olmaktan çıkarılması için somut adımlar atılmalı, semtlerde ve işyerlerinde ücretsiz, nitelikli ve yaygın çocuk bakım yuvaları, kreşler açılması, yaşlılar için ücretsiz bakımevleri yaygınlaştırılmalı, işyerlerinde ayrıca emzirme odaları ve annelerin süt izni hakkından taviz verilmemeli

BAĞIMSIZ, DEMOKRATİK VE İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN
Emek Partisi önümüzdeki dönemde emekçiler için çıkış yollarına dair çeşitli öneriler sıraladığı Bağımsız, Demokratik Bir Ülke Ve İnsanca Yaşam Bildirgesini kamuoyuna duyurmuştu. Ülkenin içine itildiği yıkımdan çıkış için ilk elden atılması gereken adımları içerdiği belirtilen bildirgede, demokratik hak ve özgürlüklerin kazanılması ve güvence altına alınmasının temel koşulu olarak halk iktidarının kurulması, bağımlılık ilişkilerinin sona erdirilmesi, emperyalist ve işbirlikçi tekellerin egemenliğinin yıkılması ve yeni bir toplumsal düzenin inşa edilmesine işaret edilmişti. EMEP bugün yaptığı açıklamalarda halk ittifakını kurmak, hakları için mücadele etmek için kadınlara seslendi.

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan'ın EMEP’in ‘Bağımsız, Demokratik Bir Ülke ve İnsanca Yaşam Bildirgesi’ni kadınlar açısından değerlendirmesini okumak için TIKLAYIN

İSTANBUL

İstanbul’da Kadıköy, Bakırköy, Esenyurt, Kartal ve Şişli'de bildiri dağıtımı yapan EMEP, kadınları halk ittifakını kurmaya mücadeleye çağırdı.


ANKARA

Ankara'nın farklı ilçelerinde gerçekleştirilen basın açıklamalarında "Elde ettiğimiz en ufak bir kazanımı bile mücadeleyle kazanmış biz kadınların, karşılaştığımız güncel sorunlara karşı mücadele kararlılığını ve gücümüzü bu düzeni değiştirmekten yana kullanmanın zamanı geldi" denildi.

BATIKENT

ÇANKAYA


MAMAK


İZMİR

İzmir’de Kıbrıs Caddesi girişinde bir araya gelen kadınlar “Halkın örgütlü ve birleşik gücüyle yürütülecek bir mücadelenin en önemli öznesi, eşitlik, özgürlük, şiddetsiz bir yaşam mücadelesi veren kadınlardır” dedi.


KOCAELİ


Kocaeli’de kadınlara seslenen EMEP, ekonomik krizin yükünü en çok çekenin kadınlar olduğunu belirtti. 

GEBZE

ADANA

Adana’da yan yana gelen kadınlar “Bu gidişi değiştirebiliriz. Karartılan geleceği aydınlatmanın yolu halk ittifakı!" dedi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de yan yana gelen kadınlar "“Varolan şiddetin, nefret suçlarının, hedef göstermenin, cinsel yönelim ayrımcılığının suç sayılacağı, cezalandırılacağı bir hukuk sistemi istiyoruz. Semtlerde, işyerlerinde ücretsiz, nitelikli, yaygın çocuk bakım yuvaları, kreşler olsun,  yaşlı bakımevleri açılsın istiyoruz" dedi.


ÇORLU

Emek Partisi Çorlu İlçe Örgütü, Ergene Sağlık Mahallesi pazarında bildiri dağıtıktan sonra basın açıklaması yaptı. Yaptığı açıklamada "Kadın hareketinin ortak mücadele alanları ve her mahallede, iş yerinde, okulda, yurtta, sokakta hep birlikte inşa edeceğimiz yerel birlikler ve mücadele araçlarıyla eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşamı birlikte kazanacağız, kadınlar kazanacak!" dendi.


DERSİM


Dersim’de Emek Partili (EMEP) kadınlar Atatürk mahallesi Pazar yerinde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününe gidilirken son zamanlarda ağır çalışma ve yaşama koşullarına karşı bildiri dağıtıp basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada Gülistan Doku’nun iki yıldır kayıp olduğuna ve şüpheliler hakkında bir işlem yapılmadığına da dikkat çekildi.


MALATYA

Emek Partisi Malatya İl Örgütü, Emeksiz Üst Kavşağı'nda yaptığı basın açıklamasında "Milyarderlerin bizim emeğimizle elde ettiği serveti kalıcı servet vergisi ve gelir vergileriyle vergilendirilsin. Bütçe rant peşinde devletin hazinesine çöreklenen bir avuç sermayedar için değil, halk için, kadınlar için, çocuklar için kullanılabilir. Bu bir 'tercih' meselesi. Cumhur ittifakı da Millet İttifakı da tercihini bundan yana kullanmıyor, kullanmayacak. Bu ancak halkın söz ve irade sahibi olduğu halk ittifakının gücüyle mümkün olabilir!" dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Emek Partili kadınlar: Kadınların iradesi tek adam...

EMEP Malatya İl Örgütü Üyesi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı açıklama yaptı...

Özgür, eşit, şiddetsiz bir yaşam bizimle mümkün!

Şiddet, kaygı, korku dolu bu hayatlara mecbur değiliz! Yaşamak bu değil! Peki biz ne istiyoruz?

Oppo’dan öncesi, Oppo’dan sonrası: Babadan kocaya,...

Oppo işçisi bir kadın, evliliği boyunca gördüğü şiddetten kurtulma aşamasında Oppo’dan işten atılma...