Emekli ve memur zammı açıklanan enflasyonun yarısı bile değil
Yıllık enflasyon TÜİK'e göre yüzde 71.60, ENAG'a göre yüzde 113.08 oldu, emekli ve memur maaşlarına ise zam oranı yüzde 19-24 arasında oldu.

Yıllık enflasyon TÜİK'e göre yüzde 71.60, ENAG'a göre yüzde 113.08 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞLARINA ZAM AÇIKLANAN ENFLASYON KADAR BİLE DEĞİL

Emekli ve memur maaşlarını da ilgilendiren 6 aylık dönemdeki enflasyon oranı merakla bekleniyordu. Ancak zamlar açıklanan enflasyonun da çok altında kaldı.  Memur ve memur emeklileri yüzde 19,31 oranında zam alacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24.73 oranında zam alacak. Bu zam oranı kök maaşlara uygulanacak.

Asgari ücrete ise zam yapılmayacağını Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamış hatta asgari ücretin yeterli olduğunu iddia etmişti.

'BİZİ UYUTMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Bursa'dan ve Çorlu'dan işçiler açıklanan enflasyon oranına tepki gösterdi.

Metal işçisi (Bursa): Asgari ücretle çalışan biri değilim ama kesinlikle geçinmek için çok az asgari ücret. 2 katını almama rağmen yetmiyor hele ki evli ve çocuklular için çok zor. Enflasyon bence yüzde 200'ü geçmiştir ve her şeye zam gelecek ama maaşlar aynı. Yapacak bişey yok bu şartlarda hayatta kalmaya çalışıyoruz.

Sağlık işçisi Gülşen (Çorlu):
Bilerek enflasyonu böyle açıkladılar. Temmuzda zam vermemek için. Önceki ayların enflasyon artışlarına bakıyorum. Çok komik. Bizi uyutmaya çalışıyorlar. Daha bu ülke düzelmez. Gelecek diye bir şey kalmadı.

Sağlık işçisi Aysu (Çorlu): Bizim ailede bir emekli, 3 işçi var. Benim maaşım bana ancak yetiyor. Bu açıklanan enflasyon kesinlikle doğru değil. Gençlerin hayatıyla oynandı. Ben hem hastanede çalışıyorum hem de okuyorum.

Sağlık işçisi Fatma (Çorlu):
Temmuzda memur zammı var diye enflasyonu düşük gösterdiler. İki ay sonra değiştirirler.

Sağlık işçisi Aysel (Çorlu): Ara zammı düşük vermek için bilerek enflasyonu TÜİK düşük açıklıyor. Hazirandan bu yana bu kadar düşer mi. Külliyen yalan.

Sağlık işçisi Eda (Çorlu): Asla aldığımız para yetmiyor. Hep kredi kartından yiyoruz, hep içerideyiz. Maaş yattığı gibi borca gidiyor. Her gün marketlerde fiyat etiketleri değişiyor. Ama sorsan enflasyon düşüyor!

Sağlık işçisi Işık (Çorlu): Açıklanan enflasyon oranı karşısında şaşkınım. Enflasyon böyleyse benim mutfağımdaki yangın neyin nesi? Artık marketlerdeki etiketleri takip edemiyorum. Enflasyon neyin üzerinden belirlendi. Bir de yüzde 19 zam yapıldı kamu çalışanına. Yemek yaptığımda oğlumun canı çekmiş dolaptaki sucuğu yemek istemiş. Dönüp ona "Oğlum onu yeme, dursun" dedim. Aklımca yaptığım yemek ziyan olmasın istedim, sonra üzüldüm. Yani sucuk almak bile lüks.

KADINLAR MAAŞLARA ZAM İSTİYOR

Enflasyon açıklanmadan önce İstanbul'dan mikrofon uzattığımız kadınlar ise zammın şart olduğunu söyleyip ve geçinemediklerini anlatmışlardı.

Küçükçekmece: "Emekliyim, geçinemediğim için çalışıyorum."

"Devlette atama yok, özel eğitim kurumlarında çok fazla mobbing var, ücretler düşük."

"Her şey pahalı, geçinmek zor. Evde sadece 1 kişi çalışıyor iki öğrencim var."


Avcılar: "Tasarrufu ilk kendilerinden yapacaklar. Millet çöpten ekmek topluyor, pazara gidemiyor.Kiralar aldı başını gitti nasıl ödeyecekler?"

"Kiralar aldı başını gidiyor. Bak arkadaşlarım emekli değil, yatalak hastası var. Ne yiyip ne içsinler?"

Bakırköy: "Tüm borçları, faizleri yüksek tutarken kamuda çalışan işçi ve emekçilerin maaşlarına, asgari ücrete zam yapılması gerekiyor. 17 bin asgari ücretle herhangi bir emekçinin hayatta kalma, yaşamını geçirme şansı yok."

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Vaatleriniz ham, ücretimize zam

Yani ‘kamu hizmetlerinden kısacağız’ diyorlar. Bize “Eğitimde, sağlıkta yaşadığınız sorunlar katlana...

Güçlü sendika, güçlü çalışan

Yoğun çalışma saatleri, meslek hastalıkları, uzaktan çalışma, düşük ücretler ve daha nicesi... Tüm b...

‘Ara zam olmaması patronların canına minnet’

Bize cehennem hayatı yaşatıyorlar, kendileri de Bodrum’da, Marmaris'de yazlıklarında, villalarında v...