Döndü Şengül’ü ‘kasten ve tasarlayarak öldürdü’
Ankara Tuzluçayır’da boşanma aşamasında olduğu Döndü Şengül’ü öldürmekten yargılanan Şükrü Şengül hakkında savcılık ‘kasten ve tasarlayarak öldürme’den cezalandırılmasını istendi.

Ankara’nın Tuzluçayır semtinde 18 Şubat 2018 tarihinde Döndü Şengül’ü ateşli silahla katleden Şükrü Şengül’ün yargılandığı davanın 2’inci duruşması Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Döndü Şengül’ün kardeşleri, avukatları ve Eşitlik Platformu üyesi kadınlar, sanık Şükrü Şengül ve avukatları katıldı.

Kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada, Döndü Şengül’ün kardeşi Sinan Evren tanık olarak dinlendi. Sinan Evren, kardeşi Döndü Şengül’ün Şükrü Şengül tarafından sürekli ölümle tehdit edildiğini söyledi. “Olayın yaşandığı gün orada değildim. Olay bittikten sonra geldiğimde kardeşimin cansız bedeniyle karşılaştım. Kavga ettikleri zaman sürekli gider Şükrü ile konuşurduk, ‘Yapmayın, etmeyin’ derdik. Ama olmadı. Şikâyetçiyim” dedi.

SANIKTAN ‘İLİŞKİSİ VARDI’ SAVUNMASI

Savunmasını yapan sanık Şükrü Şengül ise eşinin Özcan diye bir adamla ilişkisi olduğunu ile sürdü. Sanık Şengül tahliyesini talep etti.
Ardından söz alan Müşteki avukatı Müjde Tozbey, sanık Şükrü Şengül’ün duruşmanın başından beri Döndü’yü“tasarlayarak öldürmediğini” iddia ettiğini belirtti. Tozbey, “Ama bizler başından beri Şükrü Şengül’ün Döndü’yü tasarlayarak öldürdüğünü belirttik. Sanık Döndü’yü öldürdüğü yerin kamera kayıtlarını aldık ve sanığın Döndü’yü öldürmeden saatlerce önce bakkalın önünde durduğunu ve Döndü geldiği zaman öldürdüğü kamera kayıtlarında mevcut. Bu kamera kayıtlarında aldığımız CD’lerin dosyaya girmesini de talep ediyoruz” dedi.

SANIK KIZINA CİNSEL İSTİSMAR SUÇUNDAN 30 YIL CEZA ALDI
Şükrü Şengül’ün kendi kızına cinsel istismar davasından iyi hal indirimi almadan 30 yıl ceza aldığını da hatırlatan Avukat Tozbey, “Sanığın cinsel istismar davasında Ankara 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dosyasının bu dosyaya eklenilmesini” talep etti. Avukat Tozbey, sanığın, “Döndü’nün kendisine iftira attığını, borçları olduğu için öldürdüğü” iddialarına da atıf yaparak, “Ama 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada bu iddiaların hepsi çürütüldü” diye konuştu.
ŞİDDET VE TEHDİT

Müşteki avukatlarının taleplerinin ardından, mütalaasını açıklayan savcı mütalaasında, “Şükrü Şengül’ün ve Döndü Şengül’ün aralarında birtakım anlaşmazlıkların olduğunu ve maktul Şengül’ün kızına yönelik cinsel istismardan kaynaklı evi terk edip ailesinin yanına yerleştiğini, sanık Şükrü Şengül’ün maktulü sürekli arayıp ölümle tehdit ettiğini; olayın yaşandığı sabah Şükrü Şengül’ün kızını okula bırakan Döndü Şengül’ü beklediğini ve yakınına giderek öldürdüğünü” aktardı. Savcı, mütaalasında Şükrü Şengül’ün TCK’nın 82’inci maddesi uyarınca “kasten ve tasarlayarak adam öldürmekten” cezalandırılmasını, tutukluluğu göz önünde bulundurulmadan cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devamı etmesini talep etti.
Savcı mütalaasının ardından sanık avukatları esas savunma için süre talebinde bulundu. Duruşma sonunda mahkeme heyeti duruşmayı 15 Ocak 2020 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?
Döndü Şengül eşi Şükrü Şengül tarafından sürekli fiziksel şiddete maruz kaldığı için ayrılmak istedi. Sürekli ölüm tehdidine maruz kalan Döndü Şengül, Şükrü Şengül’ün 8 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunduğunu fark etti. 3 Ocak 2018 tarihinde Şükrü Şengül hakkında şikâyette bulunan Döndü Şengül boşanma davası açtı. Bir gün gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılan Şükrü Şengül, 18 Şubat’ta 5 aylık hamile olan Döndü Şengül’ü ateşli silahla öldürdü. Şükrü Şengül kızına yönelik cinsel istismar davasında 30 yıl hapis cezası alırken, ayrıca Döndü Şengül’ü öldürmekten de yargılanıyor.
İlgili haberler
Kadınlar Döndü için yürüdü: Döndü’ye hayat, çocuğu...

Tuzluçayır Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla Tuzluçayır’da yaşayan kadınlar, kızlarını istismar...

Döndü’nün katili, cinsel istismar davasında 30 yıl...

Evli olduğu Döndü Şengül’ü katleden Şükrü Şengül, 8 yaşındaki kızını istismar etmesine ilişkin davad...

Bursalı kadınlar: Korkmadan yaşamak istiyoruz!

Bursa Kadın Platformu kriz, güvencesizlik, taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerine karşı basın açıklam...