Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kadın örgütleriyle buluştu
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması sürecinde kadın örgütleriyle bir araya geldi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, 2025-2029 Stratejik Planının hazırlanması amacıyla başlattığı çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda 1 Temmuz’da Kültür ve Kongre Merkezi’nde sivil toplum örgütleriyle başlayan “Odak Grup” toplantıları 5 Temmuz Cuma gününe kadar devam edecek. Gazete Duvar'dan Didem Mercan'ın aktardığına göre bu toplantılardan ilki kentteki kadın sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle gerçekleştirildi. Toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Genel Sekreter Yardımcısı Zerrin Türk, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanı Özden Gürbüz Sümer ile Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED), Rosa Kadın Derneği, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Kadın Meclisi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Kadın Meclisi ve Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezinin de aralarında bulunduğu birçok kadın sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı.

'DİYARBAKIR YENİDEN BİR KADIN KENTİ OLACAK'

Toplantının açılışında konuşan Eş Başkan Bucak, Odak Grup toplantılarını kadınlarla başlatmalarının kendileri için çok önemli olduğunu hatırlattı. Seçim kampanyası boyunca Diyarbakır’ın yeniden bir kadın kenti olacağını vurgulayan Bucak, "Sadece Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin projeleri değil 4 merkez ilçe ve diğer dış ilçelerde kadın istihdamını güçlendirme, kadın danışmanlık merkezlerini ve kadına yönelik şiddetle mücadele alanını güçlendirme üzerine bir çalışma yaptık" dedi.

Farklı kurumlardan birçok kadının toplantıya katıldığına dikkati çeken Bucak, kadınların fikir ve görüşleriyle Stratejik Planı güçlendirecek bir noktaya geleceklerini ifade etti. Önceki yönetimlerde yüzde 58 oranında bütçenin yol ve imara aktarıldığını ancak en düşük bütçenin ise kadın politikaları alanına ayrıldığını paylaşan Bucak, “2025-2029 Stratejik Planında kadın çalışmaları ve sosyal hizmet alanına daha fazla bir bütçenin ayrıldığı bir çalışmayı önümüze koymak istiyoruz” diye konuştu.

'KADIN SIĞINMAEVLERİNİN SAYISI AZ'

Kadın örgütlerinin temsilcileri toplantıda söz alarak kadınların yaşadıkları sorunları ve taleplerini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesinin Stratejik Plana ilişkin yaptığı toplantıların önemine vurgu yapan kadınlar, şiddete karşı Büyükşehir Belediyesinin etkin rol almasını istedi.

Kadın sığınmaevi sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan kadınlar, sığınmaevleri için güçlendirici programların devreye girmesini talep etti. Yoksulluğun toplumsal bir sorun olduğunu ve kadınların yoksulluğu daha derinden yaşadığını hatırlatan kadınlar, belediyenin kentteki iş veren örgütleriyle ortak protokoller çerçevesinde kadınlara hem mesleki hem de iş imkanı sunulması konusunda çalışma yürütmesini istedi.

Mahallelerde kadın sağlık merkezlerinin oluşturulması ve sağlık konusunda gerekli bilgilendirmelerin yapılmasını isteyen kadınlar şu talepleri dile getirdi:

“Kadına yönelik şiddete karşı belediyeler şiddet ağı oluşturup, kolay bir ulaşım hizmeti sunmalı. Uyuşturucu madde kullanımına karşı bazı merkezler kurularak mücadele edilmeli. İş yerlerinde kreşlerin açılması yaygınlaştırılmalı. Merkez ilçeler için aş evi ve ekmek fabrikası açılmalı. Kadınlara eğitim ve mesleki beceri sağlayacak köy evleri kurularak, üretimin artırılması ve kadınların iş hayatına dahil edilmesi sağlanmalı. Kadın kütüphaneleri oluşturulmalı.”

Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Diyarbakır'da havuza girmek isteyen kadınlar tehdi...

Diyarbakır'da bir sitede havuza girmek isteyen kadınları bir grup tehdit etti, havuzu kullanmalarını...

Diyarbakır'da dans grubuna yapılan saldırıya suç d...

Diyarbakır'da bir grup, tekbirler eşliğinde bir dans okulunun gösterisine saldırarak 2 kişiyi yarala...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde kadın emekçile...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Tüm Bel-Sen arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. Kadın emekçi...