Diyarbakır Barosu: Bir kız çocuğu tüm girişimlere rağmen alenen evlendirildi
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi 15 yaşındaki bir çocuğun evlendirilmesine karşı gelen ihbar üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına girişimde bulunsa da tüm girişimler sonuçsuz kaldı.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 15 yaşındaki bir kız çocuğunun evlendirilmesine tepki göstererek bir açıklama yaptı.

26 Ocak günü Diyarbakır Barosunun Çocuk Hakları Merkezine gelen bir ihbar üzerine 15 yaşındaki bir çocuğun evlendirildiği bildirildi. Baro, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak girişimde bulundu. Girişimler sonuçsuz kalınca Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Tüm bu olanlar bizlere kız çocuklarının eğitiminden mahrum bırakılarak, bedensel ve ruhsal gelişimlerine uygun olmayan yaşta evlendirilmesi olgusundan toplumsal olarak kurtulamadığımızı bir kez daha göstermiştir.” denildi.

Diyarbakır Barosundan yapılan açıklama şöyle:

”26.01.2019 tarihinde 01:00 sularında Baromuz Çocuk Hakları Merkezine gelen ihbar ile haberdar olduğumuz Diyarbakır ili Kulp ilçesinde 15 yaşında olduğu iddia edilen kız çocuğunun evlendirileceği ve düğün davetiyesinin de bulunduğu bilgisi iletilmiştir.
Konuya ilişkin olarak derhal Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına Merkezimiz üyesi avukatlar tarafından ihbarda bulunularak, durumun vehameti anlatılmış, çocuğun yüksek yararı gözetilerek acil olarak gereğinin yapılması ve bu hususun çocuğun cinsel istismarı olarak kabulü ile şüpheliler hakkında soruşturma başlatılması talep edilmiştir.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla ihbar dilekçemiz Kulp Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmiş ve nöbetçi savcı ile derhal görüşme sağlanmıştır.
Kulp Cumhuriyet Başsavcılığınca tüm şüphelilerin ifadesi ve çocuğun beyanı alındıktan sonra TCK 104. madde gereği çocuk ve ebeveynleri tarafından şikayette bulunulmadığından şüpheliler serbest bırakılmışlardır.
Akabinde Merkezimizce Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Alo 183 Şikayet hattı aranıp duruma ilişkin kayıt oluşturulmuştur. Gereken tüm hukuki ve kurumsal girişimlerin yapılmasına rağmen söz konusu bu durum engellenememiş ve maalesef kız çocuğu, hiçbir açıdan doğru olmayan bir biçimde, tüm mahalle sakinlerinin huzurunda düğün yapılarak alenen evlendirilmiştir.
Tüm bu olanlar bizlere kız çocuklarının eğitiminden mahrum bırakılarak, bedensel ve ruhsal gelişimlerine uygun olmayan yaşta evlendirilmesi olgusundan toplumsal olarak kurtulamadığımızı bir kez daha göstermiştir.
Çocuk gelin kavramını kabul etmediğimizi, bu iki kelimenin yan yana getirilmesinin çocuk algısı hususunda sıkıntılı bir durum olduğunu bilmemize rağmen, yaşanılan ve engelleyemediğimiz bu olgu bizleri derinden yaralamıştır.
Çocuk yaşta evlilikler konusunda ulusal mevzuatımızdaki boşluk nedeniyle önlenemeyen bu olguya karşın, tüm yetkilileri Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve CEDAW Sözleşmesini (Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Yok Edilmesi Sözleşmesi) hatırlatarak, gerekli hukuki sürecin işletilmesini ve benzer vakaların önüne geçmek için gerekli koruyucu ve önleyici tedbirleri almaya davet ediyoruz.

İlgili haberler
Çocuk evliliklere tepkiyi azaltan ne?

Araştırmalar, erken yaşta evlilikleri onaylayanların son 3 yılda inanılmaz oranlarda arttığını göste...

GÜNÜN RAKAMI: Erken yaşta evlilikler

TÜİK rakamlarına göre hazırlanan Sosyal Bozulma Raporu erken yaşta evliliklerle ilgili çarpıcı rakam...

GÜNÜN UYGULAMASI: Bangladeş’te erken yaşta evliliğ...

Bangladeş’te erken evliliklere karşı cep telefonu uygulaması geliştirildi. Uygulama, yaşları sahte b...