Dersim’de eğitim zili sancılı çaldı: 25 okul tadilatta, 2 bin 242 öğrenci sürgünde
Dersim’de hasar tespiti yapılan 60 okuldan 25’i depreme dayanıksız çıktı. Ders zilinin çalmasıyla okullarda güçlendirme çalışmaları başlarken 2 bin 242 öğrenci de başka okullara nakledildi.

Dersim’de, yeni eğitim öğretim yılı sancılı başladı. 24 Ocak 2020’de Elazığ’da 41 kişinin ölümüyle sonuçlanan depremde Dersim’de de birçok okul hasar almıştı. İlde hasar tespiti yapılan 60 okuldan 25’i için güçlendirme ve onarım kararı çıktı. Okullardaki güçlendirme çalışmaları ise ders zilinin çalmasıyla başladı. 25 okulda eğitim gören yaklaşık 2 bin 242 öğrenci başka okullara nakledilirken, bu okullarda da ikili eğitime geçildi, sınıflar kalabalıklaştı. Öğrenci ve veliler, okullar açıldığında başlanan güçlendirme çalışmalarına tepkili. DHA’ya konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Gürsel Ekmekçi ise eğitimde aksama olmadığını savunarak çalışmaların 2 ay içinde biteceğini ileri sürdü.

FARKLI BÖLÜMLER AYNI SINIFTA

Okullardaki güçlendirme çalışmalarının eğitim dönemine denk gelmesi tam bir keşmekeşlik yaratmış durumda. Birleştirilen okullar nedeniyle birçok okulun mevcudu kapasitenin katbekat üstüne çıktı. Tunceli Anadolu Lisesi, Tunceli Fen Lisesinin ek binasına taşınırken öğrenciler “Birleştirme nedeniyle fiziksel mesafeye uymak mümkün değil” dedi. Ayrıca bu okulda 12. sınıflarda eşit ağırlık ve dil sınıfı öğrencilerinin bazı dersleri aynı sınıfta işlediğini anlatan öğrenciler “Sınıflar yetmiyor, sadece seçmeli derslerde ayrılıyor. Dil sınıfındaki öğrenciler 40 saatlik dersin sadece 12 saatini ayrı sınıflarda işliyor. 28 saat kalabalık, iç içe işleniyor diğer dersler. Seçmeli derslerde de sınıf, konferans salonuna gönderiliyor, ancak ne sıra ne de başka bir şey var” diyerek pandemiye dair alınan tek önlemin koridorlara dezenfektan koymak olduğunu dile getirdiler.

TEMİZLİK İÇİN ZAMAN DA PERSONEL DE YOK

Okulların birleştirilmesi sonucu birçok okulda ikili eğitime geçilmiş durumda. Sabah 7.20’de derse girenler 12.20’de bitiriyor günü. 12.50’de okula yeni öğrenciler geliyor. Bir veli haklı olarak şu soruyu soruyor “Yarım saatte okul nasıl dezenfekte edilecek? Okullarda hizmetli sayısı zaten yeterli değil, İŞKUR üzerinden personel alınıyor ancak personelin ekim ayında alınacağı söyleniyor. Ne olacak o zamana kadar?” diye tepki gösterdi.

PARASI OLMAYAN NE YAPACAK?

Başka okullara nakledilen öğrenciler uzayan mesafe ve artan yol masraflarından da dertli. Dışarıdan yemek zorunda kalmak da ayrı bir sorun. Fen lisesinin pansiyonu var ancak ‘Çok kalabalık olur’ denilerek gelen öğrencilerin pansiyondan yemek yiyemeyeceği söylenmiş. Bir veli bu duruma tepki göstererek “Günlük 20 liradan aylık 400 lira yemek parası. Parası olmayan ne yapacak? Özel aracı olan arada gidip çocuğunu alıyor aracı olmayan ne yapsın?” diye sordu.

2 BİN 642 ÖĞRENCİ ADETA SÜRGÜNDE
İL genelinde 60 okulun 25’inde güçlendirme çalışmaları başlarken bu okullardaki 2 bin 242 öğrenci başka okullara nakledildi. Kent merkezinde 5 ilkokuldaki 1129 öğrenci, 1 ortaokulda 225 öğrenci, Hozat, Mazgirt, Ovacık, Pülümür ilçelerinde 465 ilkokul öğrencisi, 391 ortaokul öğrencisi, 32 lise öğrencisi başka okullara gitmek zorunda kaldı. Bu nakiller nedeniyle birçok okulda ise ikili eğitime geçildi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Ders zili kepçeyle çaldı veliler tepkili: İki yıld...

Mersin’de eğitimin başladığı gün bir okulun bahçesinde yapılan inşaata tepki gösteren veliler, ‘İki...

Diyarbakır'da okulları yıkılan öğrencilerin velile...

Diyarbakır Yenişehir'de okulları yıkılan ve kilometrelerce uzaklıktaki yerlere gitmek zorunda kalan...

Veliler aidat vermeyince çocukları kliması bozuk p...

Adana'da veliler, Yeşilbağlar İlkokulunda aidat ödemek istemedikleri için çocuklarının kliması bozuk...