Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği: Kuşatmaya birlikte dur diyeceğiz
Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, çocuk istismarcılarını aklayan yasa tasarısına ve barolara yönelik müdahalelere ilişkin basın açıklaması yaptı.

Dersim'de kadınlar çocuk istismarcılarını aklayan yasa tasarısına ve barolara yönelik müdahalelere hayır dedi. Seyit Rıza Meydanı’nda yapılan açıklamada Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği adına konuşan Çağla Yolaşan bugüne kadar kadınların karşı çıkışıyla çocuk istismarcılarını aklayan yasa tasarısının engellendiğini ancak sürekli gündeme getirildiğini söyledi. Yolaşan barolara yönelik müdahalelerle kadın hakları merkezlerinin işlevsizleştirildiğini söyleyerek “Eğer barolara hedeflenen müdahale başarılı olursa, biz kadınların adalet mücadelesi daha da zorlaşacak” dedi. 

‘MEDENİ HAKLAR TARTIŞMAYA AÇILMIŞTIR’
AKP iktidarı boyunca kadın cinayetlerinin, istismarın, şiddetin arttığını söyleyen Yolaşan “Hükümet önlem almak, kadınları güçlendirici politikalar izlemek yerine aksine kadınların kazanımlarına yönelik saldırılarını artırmıştır. AKP iktidarı boyunca, kadınların büyük mücadeleler ile elde ettiği yasal düzenlemeler büyük bir keyfiyetle askıya alınmış, en temel medeni haklar tartışmaya açılmıştır.” dedi. 

‘ERKEKLER BU FİKİRDEN CESARET ALIYOR’
Yaşamın her alanında kadınların erkeklerle eşit olmadığını belirten Yolaşan erkeklerin bu fikirden cesaret ve güç alarak şiddet uygulamaya devam ettiğini söyledi. Haksız cezai indirimler, uzaklaştırma kararlarının etkin uygulanmaması, boşanmanın zorlaştırılmaya çalışılması, nafakayı sınırlayan yasal düzenleme tartışmaları, İstanbul Sözleşmesi karşıtı kampanyanın kadınların canını almaya devam ettiğini aktaran Yolaşan “İktidara geldiği günden bu yana adım adım kadınların haklarını törpüleyen, ayrımcı politikalarla birlikte nefret dili inşa eden hükümet, en temel insan hakkı olan yaşam hakkını korumuyor. Kadınlar 'ölmek istemiyorum, beni öldükten sonra mı koruyacaksınız?' diyerek sesini devlete, kolluk kuvvetlerine duyurmaya çalışıyor. Öldürülen kadınların cebinden savcılığa yazdıkları koruma talepli dilekçeler çıkıyor” dedi. 

DEĞİL MECLİSE AKLINIZA BİLE GETİRMEYİN
Çocuklara yönelik cinsel istismarı günbegün artığını aktaran Yolaşan “Çocukları korumak en önemli vazifelerinden biri olan sosyal devlet defalarca çocukları istismarcılarla evlendirmeyi çözümmüş gibi görerek bu yönde yasa çalışmalarını meclise ve gündeme getiriyor. Tekrar ifade etmek istiyoruz ki bugüne kadar kadınların karşı çıkışıyla engellenen yasa tasarısını değil meclise aklınıza bile getirmeyin!” diye konuştu.   

‘BAĞIMISIZ BAROLARA İHTİYAÇ VAR’
Barolara yönelik müdahalelere ilişkin de konuşan Yolaşan, öngörülen düzenleme ile kadınların savunma aygıtına ulaşamayacağını söyledi. Başta kadınlar olmak üzere her yurttaşın adalete, adil yargılanmaya, hakkını savunmaya ve bunu güven duygusuyla işletmeye ihtiyacının olduğunu da belirten Yolaşan şöyle devam etti: “Bu ihtiyacın temel karşılığı olan, yargının en önemli ayaklarından, savunma hakkının engellenmek istenmesi bizim tarafımızdan kabul edilemez. Biz kadınların savunulmaya, bunu bağımsız yapabilecek avukat ve barolara ihtiyacı var. Çünkü biliyoruz ki, yargı sistemi bu haliyle bile bağımsız olmadığı gibi aynı zamanda cinsiyetçi ve eril bir sistemdir. Eğer barolara hedeflenen müdahale başarılı olursa, biz kadınların adalet mücadelesi daha da zorlaşacak. İktidarın gündeme getirdiği düzenlemeler hayata geçtiğinde kadınların güvenle başvurabilecekleri kadın hakları merkezleri, çocuk hakları merkezleri, mültecilerin hukuki yardım talep edecekleri merkezler kalmayacak. Bu nedenle, barolara müdahale aynı zamanda kadınlara cendere anlamına geliyor.” 

‘İZİN VERMEYECEĞİZ’
Tüm bu cendereden kurtulmanın tek yolunun birlikte mücadeleyi büyütmekten geçtiğini belirten Yolaşan “Mücadele ederek kazandığımız hakların, elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Buradan bir kez daha başta Dersim Barosu olmak üzere, Barolar ile dayanışma ve mücadele duygularımızı dile getiriyoruz. Barolara ve kadınlara karşı kuşatmaya birlikte dur diyeceğiz.” dedi.


İlgili haberler
Çocuk istismarına ve kadın cinayetlerine göz yumma...

Ne Meclis gündemine getirilmesi beklenen çocuk istismarı faillerinin aklanmasına izin vereceğiz ne d...

Eğitimci kadınlar kadın cinayetlerine ve çocuk ist...

Eğitim Sen Ankara 3 Nolu Şube üyesi kadınlar hazırladıkları video ile kadına yönelik şiddete ve kadı...

Kadın avukatlar anlattı: Çocuk istismarı ve af tar...

Avukat Gülşah Kaya ve Gamze Gökoğlu, Haziran ayında Meclise geleceği söylenen çocuk istismarına evli...