18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, dünyayı etkisi altına alan pandemi nedeniyle bu yıl online olarak izleyiciyle buluşuyor. 12 Haziran’da açılışı yapılan festival, 38 film, panel, atölye ve etkinliklerle 22 Haziran tarihine kadar sürecek.
Kadınlar 124 yıldır, erkek egemen film endüstrisine rağmen sinemada hikâyelerini anlatıyor. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali de bu yıl 18’nci kez düzenleniyor.
18. Filmmor Kadın Filmleri Festivali, program koordinatörü Alin Taşçıyan’ın sunumun ardından Hale Soygazi, Gülşen Duran ve Melek Özman’ın konuşma yaptığı açılış töreniyle başladı.
18 yıl önce, festivalin ilk yılında da açılışı yapan Hale Soygazi, geçen sürede, festivalin yalnızca kadınların sorunlarını anlatmadığı, “kadınların bakış açısıyla farklı bir dünya yaratmak” amacı taşıdığını ifade etti. Gülşen Duran, 18 yılda festivalin dünyasının büyüdüğünü, ilerleyen yıllarda da aynı heyecanla yoluna devam edeceğini söyledi.
NEDEN KADIN FİLMLERİ FESTİVALİ?
Festivali, neden “kadın filmleri festivali” şeklinde adlandırdıklarını açıklayan Melek Özman ise şöyle konuştu:
“Bizden önce, 70’li yıllarda kadın filmleri festivalleri yapmaya başlayan kadınlardan etkilenmiştik ama aslında biz bir film festivaliyiz, çünkü diğer festivaller erkek festivali… Ve bir arada, hala birbirine ilham vererek üretmeye çalışan her kadın kahramandır.”
KADIN ÖRGÜTLERİNDEN DESTEK
Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, her sene yerel örgütlerden kadınların dayanışması ve emeğiyle festivali kentlere taşıyor. Bu sene festival kent kent gezemedi ama festival ortaklarıyla online festivali başlattı. Açılışa katılan Adana Kadın Platformu’ndan Melda Betül Or, Antalya Kadın Dayanışma Derneği’nden Gurbet Kabadayı, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nden Figan Erozan, Rosa Kadın Derneği’nden Ruken Ergüneş, Mersin Kadın Emeği Kolektifi’nden Canan Yüce ve Yalova Kadın Platformu’ndan Yıldız Koca, bir sonraki festivalde bir arada olacaklarını hatırlattı, dayanışma mesajları verdi.
Festival destekçilerinden Global Fund For Women’dan Catherine King, pandemi gibi bir koşulda festival düzenlemenin önemini vurgulayarak, “Biz Global Fund For Women olarak Filmmor’un 18 yıldır destekçisi ve hayranıyız. Özellikle bu yıl kendi film serimizin festival kapsamında gösterilecek olmasından dolayı da çok mutluyuz” dedi.
DOLU DOLU BİR FESTİVAL
Bu yıl festivalin toplu gösterim konuğu yönetmen ve görüntü yönetmeni Claire Pijman. Açılışa katılan Claire Pijman, filmlerinin gösterilecek olmasından duyduğu sevinci dile getirdi. Festivalde, yönetmenin Amsterdam Sinfonietta, Babam Fotoğraf Çekiyor ile Sonra Umursarız filmleri izleyiciyle buluşacak, ardından Feminist Kadraj’da söyleşi yapılacak.
Açılışta, festival kapsamında yapılacak atöyeler, forum ve panellerden de bahsedildi. Kameralı Kadınlar paneli katılımcılarından Tomris Candan, Hak Odaklı Sinema paneli katılımcılarından Melek Ulagay Taylan ve Yerelde Kültür Sanat Üreten Kadınlar forumu moderatörü Hülya Uğur Tanrıöver, etkinliklerin içerikleri hakkında bilgi verdi.
Festivalin kapanış konuşmasını yapan Hülya Gülbahar, festivalde her yıl var olan ancak bu sene festival bölümleri arasında adıyla yer alan Hak Odaklı Sinema’ya dikkat çekerek, “Bu yüzyıl kadınlara karşı, adalete karşı olanlar mı kazanacak, yoksa buna ‘Dur’ diyenler mi kazanacak, göreceğiz. Ancak biliyoruz ki her baskının altına direniş vardır” diye konuştu.
Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 18. yılında Mor Kamera Dayanışma Ödülü’nü festivalde yer alan tüm filmlerle paylaşarak, her filmin telif hakkını gözetecek.
Dünyanın birçok yerinden 38 filmin, panel ve söyleşilerin online olarak izleyiciyle bulaşacağı festival ile ilgili bilgilere www.filmmor.org’dan ulaşabilirsiniz.
İlgili haberler
18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Fes...
Salgın nedeniyle ertelenen 18. Uluslararası Filmmor Kadın Filmleri Festivali, 12-22 Haziran tarihler...
GÜNÜN FİLMİ: Taş bebek
Gerçek bir yaşam öyküsüne dayanan Taş Bebek, Papusza lakaplı çingene şair kadın Bronisława Wajs’ın h...
GÜNÜN FİLMİ: Radyoaktif
Radioactive, Marjane Satrapi'nin yönettiği ve Rosamund Pike'ın Maria Skłodowska-Curie rolünü oynadığ...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.