Dersim Barosu'ndan şiddet raporu: Cinsel suçlar arttı, mağdur çocukların yaşı düştü
Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu 2021-2022 şiddet raporunu yayımladı. Rapor, cinsel şiddet suçlarındaki ve cinsel suç mağduru çocukların sayısındaki artışa dikkat çekiyor.

Açıklamada, 2021-2022 yıllarında komisyona 28 başvuru yapıldığı belirtilerek, geçmiş yılların verilerine bakıldığında cinsel suçlarda bir artış olduğu ve suç tipinin de genişlediği gerçeğiyle karşı karşıya olduğu ortaya serildi.

2 YILDA 28 BAŞVURU: ÇOCUK İSTİSMARI, CİNSEL SALDIRI, YARALAMA, EZİYET...

Komisyonun, Dersim Merkezi'nde ve ilçelerinde yaşanan ve İstanbul Sözleşmesi’nde tanımlanmış her tür şiddete yönelik olarak başvurular alarak mağdurlara hukuki yardım sağlamakta olduğunun belirtildiği açıklama "Bu kapsamda, Baromuz bünyesindeki komisyonumuza 2021 ve 2022 yıllarında da çok sayıda başvuru yapılmıştır. Komisyon olarak sözlü, psikolojik, fiziksel ve bilhassa cinsel şiddete uğramış kadın ve çocuklardan gelen başvurular üzerine, iki yıl boyunca gelen başvuruların yargıya taşınması, yargıya taşınan hadiselerin soruşturma ve kovuşturma aşamalarının takip edilmesi hususunda gönüllülük esaslı görev üstlendik" denildi. Açıklamada 2021 ve 2022 yılı boyunca komisyona toplamda 28 başvuru yapıldığını ve başvurucuların 15’inin ergin, 13’ünün çocuk olduğu belirtildi. Başvuruların gizliliği esas alınarak 2021 ve 2022 yıllarına ait başvurulara dair şu istatistiki veriler sunuldu; "7 nitelikli cinsel saldırı, 7 cinsel istismar, 5 cinsel taciz, 2 yaralama, 3 hakaret, 4 tehdit, 3 şantaj, 5 kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, 1 eziyet etme, 4 müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak, 1 özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek suçlarına ilişkindir."

Dosyalara dair ayrıntılı bilgilerin yer aldığı raporun değerlendirme ve sonuç bölümünde, Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak, ilde yaşanan her türlü şiddet olayına ilişkin yakından temas ederek mağdur haklarını korumak üzere büyük bir titizlikle çalışıldığı ve suçların önlenmesi için hukuki tedbirler almaya gayret gösterildiği aktarıldı.

Geçmiş yılların verilerine bakıldığında cinsel suçlarda bir artış olduğu ve suç tipinin de genişlediği gerçeğiyle karşı karşıya olduğunun belirtildiği raporda "Yine mağdur çocukların yaş aralığına baktığımızda da başvurucu mağdur çocuk yaşının düştüğünü, suça sürüklenen çocuk/sanık sayısının arttığını görmekteyiz. Sanıkların her eğitim durumundan kişilerden oluştuğu bu tabloda, mağdurların büyük oranda savunmasız kişilerden oluştuğu gözlemlenebilmektedir. Suçların ise 2 dosya dışında, mağdurların yakın çevrelerinde bulunan kişiler tarafından işlendiği açığa çıkmıştır" denildi.

'MÜCADELE ETMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "Kentimizde yaşayan, cinsel dokunulmazlığı ve yaşam hakları ihlal edilen tüm kadınlar ve çocuklar ile velilerine 25 Kasım vesilesi ile istatistiki verilerimizi paylaştığımızı, raporumuz vesilesiyle de yalnız olmadıklarını ve komisyonumuzun bundan sonra da başvuru alarak takip etmeye ve sonuçlandırmaya gayret edeceğini bildirmek istiyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının aksamasına, şiddetle mücadeleye ilişkin yasal alanın daraltılmasına rağmen kadınlar ve çocuklar ile bizler mücadele etmekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Umarız ki 2023 yılı, kentimizde kadınların ve çocukların cinsel dokunulmazlığına ve yaşam haklarına yönelik saldırıların ortadan kalkacağı ve şiddetle mücadeleyi engelleyecek politikaların üretileceği bir yıl olur."

Fotoğraf : Ekmek ve Gül 

İlgili haberler
Dersim’de 25 Kasım bildirisine valilik yasağı baha...

Dersim'de kadınların 25 Kasım'a dair bildiri dağıtımı yapması Valiliğin 5 günlük eylem yasağı bahane...

Dersim'de yine kolluk şiddeti: Kadını taciz etti,...

Dersim'de yolda yürüyen kadını taciz eden kolluk görevlisi bir kişi, etraftakilerin tepkisi üzerine...

Dersim’de 4 kız çocuğunun cinsel istismara maruz b...

Dersim’in Pertek ilçesinde 4 kız çocuğunun cinsel istismara maruz bırakıldığı iddia edildi. 8 kişini...

Dersim’de kadın çalışanı işyerinde taciz eden patr...

Dersim’de üniversite öğrencisi H.K’yi çalıştığı iş yerinde taciz eden patrona 2 buçuk yıl hapis ceza...