Dersim’de 25 Kasım bildirisine valilik yasağı bahanesi
Dersim'de kadınların 25 Kasım'a dair bildiri dağıtımı yapması Valiliğin 5 günlük eylem yasağı bahanesiyle engellindi. Yasağa tepki gösteren kadınlar 25 Kasım'da alanlarda olacaklarını belirtti.

Dersim Kadın Platformu bileşenleri Ovacık'ta yaptıkları açıklamayla 25 Kasım etkinliklerini başlattı. Açıklama öncesi 25 Kasıma dair bildiri dağıtımı yapmak isteyen kadınlar güvenlik güçleri tarafından engellendi. Güvenlik güçleri Valiliğin beş günlük eylem etkinlik yasağını gerekçe olarak sunarken kadınlar duruma tepki gösterdi.

'KADINLARIN SOKAĞA ÇIKMASI ENGELLENİYOR'

Yasak kararına dair konuşan Nurşat Yeşil karara tepki göstererek," Bu ülkede kadınları koruyamayan ve yaşanabilir bir ortam yaratmayanlar kadınların sokağa çıkmasını engelliyor. Yasak ve engellemelere bugüne kadar bir yere varılamadı, kadınlar olarak 25 Kasım'da ve diğer günlerde meydanlarda olmaya devam edeceğiz" dedi. Yapılan açıklamada "Şiddete, eşitsizliğe, yoksuzluğa, zorbalığa değil; eşitliğe, barış içinde özgür bir yaşama layığız ve bunu kazanacağız demek için 25 Kasım’da meydanlarda olacağız" denildi.

Platform adına açıklamayı yapan Raife Yılmaz, kadınların dünyanın her yerinde çok çeşitli sebeplerle şiddete maruz kaldığını belirterek," Dünyada aşırı sağ partilerin yükselişi ve otoriterliğin revaçta olması, kadınların yaşam tarzlarına devletler eliyle müdahaleyi de artırıyor. Diğer taraftan İran’da ahlak polisinin kurallara uygun örtünmediği gerekçesiyle Mahsa Amini’yi katletmesi molla rejiminin kadınları nasıl bir yaşam tarzı kıskacına soktuğunu tüm dünyanın gözleri önünde seriyor."

'ŞİDDET YAYGINLAŞIYOR'

Türkiye’nin her geçen gün daha da derinden hissettiği ekonomik kriz ise kadınların boynuna büyük bir yük olarak biniyor diyen Yılmaz; "Kriz patlak verince ilk işten çıkarılan kadınlar oluyor, bakım yükü ağırlaşıyor, çocuklar okula aç gidiyor. Ekonomi darboğaza girdikçe, evlerde boğazımızdan geçen lokmalar küçüldükçe şiddetin farklı görünüşleri de artıyor. Bu sıkışmışlık ev içi şiddette artış olarak önümüze geliyor. Çocuk istismarı, kadın cinayetleri, cinsel saldırılar, şüpheli kadın intiharları gazete manşetlerinden eksik olmuyor. Şiddet yaygınlaşırken İstanbul Sözleşmesi gibi kadınların yaşam hakkını güvence altına almayı amaçlayan temel bir hukuk metni tek adamın gece yarısı kararı ile alelacele ilga ediliyor. Şiddet failleri cezasızlık içeren yargı kararları ile deyim yerindeyse ödüllendiriliyor. Adeta bu ülkede iktidarı eleştirmek, kadınlara şiddet uygulamaktan, çocukları istismar etmekten ve daha nicelerinden daha büyük suç gibi görülüyor" dedi.

'KADINLARIN YANINDA FAİLLERİN KARŞISINDAYIZ'

Dersim'de şiddet vakalarının arttığına dikkat çeken Yılmaz şunları söyledi; "Platformumuza sadece son iki ayda Ovacık ilçesinden iki ayrı kadına yönelik şiddet olayı yansıdı. Bu olaylardan birisi iki kız kardeşin bir erken tarafından vahşice darbedilmesi, diğeri ise 80li yaşlardaki bir kadının “bastonundan ses çıkması” bahanesiyle bir erkek tarafından darbedilmesi olayı olarak yansıdı. Yaşı, statüsü, nerede yaşadığı fark etmeksizin şiddete maruz kalan kadınların sayısı her geçen gün artarken biz de Dersim Kadın Platformu olarak şiddete maruz kalan kadınların yanında, faillerin karşısında olduğumuzu bir kez daha Ovacık’tan haykırıyoruz. Bize dayatılan zor yaşam koşullarına karşı kabullenişle değil mücadele ile cevap veriyoruz."

'25 KASIMDA MEYDANLARDAYIZ'

25 Kasım’da İranlı kadınların isyan bayrağını taşıyacağız diyen Yılmaz," İranlı emekçilerin baskıya, zorbalığa karşı grev meydanında söylediği mücadele sözünü haykıracağız. Şiddete, eşitsizliğe, yoksuzluğa, zorbalığa değil; eşitliğe, barış içinde özgür bir yaşama layığız ve bunu kazanacağız demek için 25 Kasım’da meydanlarda olacağız" diye konuştu.

Açıklama sonrası erkek şiddetine maruz kalan Fatma Şaylı'nın torunu tedirgin olduklarını, koruma kararı olmasına rağmen failin tekrar kapıya dayandığını hiçbir şey yapılmadığını ve yanlız bırakıldıklarını anlatarak destek çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Gericileşen, saldırganlaşan dünyada 25 Kasım’da öz...

Büyük bir baskı rejimi kurarak, ses çıkaranı sansür yasasıyla susturarak, tüm örgütlenme, ifade etme...

Sansür mü, ne alakası var ya!

İfade ve düşünce özgürlüğünüze kim ne yaptı? Düşünün siz kendi halinizde. Evinizde çayınızı filan iç...

Şiddetsiz bir hayat işyerinde ve her yerde birleşm...

Belediyelerde çalışan kadınlar işyerlerinde maruz kaldığı şiddetin farkında mı, neler yaşıyor, yaşad...