Depremin birinci yılında kadınlar Kadıköy'de buluştu: Unutmak yok, affetmek yok
Depremin birinci yılında Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla kadınlar İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bir araya geldi.

Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla, Süreyya Operası önünde bir araya gelen çok sayıda kadın 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri andı. Süreyya Operası'nda bir araya gelen kadınlar “Kadınlar unutmuyor, affetmiyor. Hesap soruyor” pankartı açarak Rıhtım’a yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “6 Şubat’ı unutma, unutturma”, “AKP halka hesap verecek”, “Afet değil, bu bir katliam”, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok” sloganı atıldı. Kadınlara çevreden alkışlarla destek verildi.

Yürüyüşün ardından Kadıköy Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Seçil Murtazaoğlu basın metnini Kadınlar Birlikte Güçlü adına okudu. Metinde resmi rakamlara göre 50 bin kişinin hayatını kaybettiği depremlerde Murat Kurum'un itiraf niteliğindeki konuşması hatırlatıldı: "Geçtiğimiz günlerde Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı olan, deprem bölgesindeki 294 bin binanın kaçak yaptırılmasının önünü açan imar affına imza atan, şimdinin ise AKP İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkan adayı olan Murat Kurum depremde 130 bin kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı"

Depremde ve deprem sonrasındaki süreçte demokratik kitle örgütleri, kadınların ve halkın dışında AFAD’ın, Kızılay’ın etkin olmadığını hatırlatan açıklamada, "Hatay için Erdoğan’ın 'Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Bak şu anda Hatay garip kaldı' sözleri yıllardır yürütmeye çalıştıkları Hatay halkını göç ettirme politikasını depremle birlikte fırsata çevirmek için orada olmadıklarını itiraf etmiş ve alenen halkı tehdit etmiştir" dendi. 

ENKAZDAN HÂLÂ İNSAN BEDENİ ÇIKIYOR

 "Halkın dayanışarak topladığı malzemeleri, çadırları taşıyan tırlara el koyarak üzerlerine kendi isimlerini koyan AFAD, Kızılay, AKP halk enkaz altındayken iktidara muhalif olup olmamalarına, sermayenin çıkarları için önemli olan bölgelerde işçi olup olmamalarına bakarak bu yardımları sadaka dağıtıyormuş gibi dağıttı, yardımların bir kısmını halka ulaştırmayıp sattı" diyen Murtazaoğlu Depremin üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen bölgeden enkaz kaldırma çalışmaları sırasında ölmüş insan bedenlerinin bulunduğuna dikkat çekti.

Beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçların hâlâ karşılanmadığına dikkat çeken Murtazaoğlu, "halkın zeytinliklerin, tarlalarına istimlak kararı ve jandarmalar ile girilmeye çalışılıyor, rant projeleri için ihaleler hız kesmeden devam ediyor" dedi. 

Murtazaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

Depremin en kritik saatlerinde ilgili bakanlıklar neredeydi? Deprem için toplanan bağışlar, afet vergileri nerede? Depremde kaybolan çocuklara ne oldu? Bizler depremde yaşanan hiçbir şeyi unutmadık, affetmiyoruz. 11 ilin karanlığa, enkaza, soğuğa ve açlığa mahkum edilmesi unutmuyor, affetmiyor, hesap soruyoruz. Gün gelecek, enkaz altında bırakılan, çadır bulamadığı için şiddet gördüğü yerlere dönen, erken yaşta evlendirilmeye çalışılan, depremde kaybolan çocuklarını arayan herkesin hesabını bu iktidardan ve yandaşlarından yaptıkları ve söyledikleri her şeyi tek tek hatırlatarak soracağız

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İzmir Kadın Platformu: Güvenli kent ve yaşam için...

İzmir Kadın Platformu (İKP) 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenler için Alsancak Türkan Saylan Kültü...

EŞİK: Deprem kadınları ve çocukları sarsmaya devam...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünü nedeniyle yayınladığı açıklamada ‘u...

Depremin üzerinden bir yıl geçti: ‘Artık sorunları...

6 Şubat depremlerinde etkilenen illerden kadınlar bir yılın ardından bugün yaşamlarının nasıl olduğu...