İzmir Kadın Platformu: Güvenli kent ve yaşam için mücadelemiz sürecek
İzmir Kadın Platformu (İKP) 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenler için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek insan zincir oluşturdu.

İzmir Kadın Platformu (İKP) 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenler için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek insan zincir oluşturdu. “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok, güvenli kentler güvenli yaşam istiyoruz” yazılı pankart taşınan eylemde, “Deprem değil bu bir katliam”, “Yaşasın kadın dayanışması” ve “Kızılay-AKP hesap verecek” sloganları atan kadınlar Alsancak Garı’na yürüdü.
Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, depremin üzerine 1 yıl geçmesine rağmen başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere depremzedelerin sorunlarının hâlâ çözülmediğine dikkat çekildi.


“HABER ALINAMAYAN DEPREMZEDELER NEREDE?”

İKP adına basın açıklamasını okuyan Deniz Uslu, depremden sağ bir şekilde kurtarılan ama sonrasında haber alınamayan binlerce insan olduğu gerçeği ile karşı karşıya olunduğunun altını çizdi. Uslu, “Bir yıl geçmiş olmasına rağmen akıbeti belli olmayan insanlar var. Ve bu dönemde yüzlerce çocuğun tarikatlara gönderildiğine dair haberleri hep birlikte okuduk. Aynı zamanda depremzedeler arasında kimlik ve inanç ayrımcılığına da birlikte şahit olduk Özellikle Hatay’da yaşayan Alevi nüfusu tam anlamıyla görmezden gelen, üzerine daha fazla saldırmaya çalışan bir iktidar politikası bu” dedi ve haber alınamayan depremzedelerin nerede olduğunu sordu.  
Depremin üzerinden birkaç ay geçmişken Hatay Dikmece köyünde, insanların geçim alanı olan yüzyıllık zeytin ağaçlarına göz dikilerek acele kamulaştırma kararı alındığı hatırlatan Uslu, “Başta Dikmeceli kadınlar olmak üzere Dikmece halkı aylardır bu saldırıya karşı mücadele ediyor, zeytinliklerine sahip çıkıyor” diye ekledi.

“DEPREMDEN SONRA KADINLAR İŞSİZ KALDI”

Depremden sonra birçok kadının işsiz kaldığını da belirten Uslu, “Bir kısmı ise hamileyken işe çağrıldı.  Yoksulluk öyle ciddi boyutlarda ki 3 bin liralık kira yardımını alabilmek için çadırda kalmayı tercih edenler, üç kuruş kazanabilmek için temizliğe giden kadınlar var. Çocuklar çadırlarda telefon ışıklarında ders çalışıyor. Hâlâ doğru düzgün okul yok, olanlar ise 45-50 kişilik mevcutlarla ders işlemeye çalışıyor. Depremin yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hatay’da gerçekleştirdiği konuşmasında ‘Merkezi yönetim ile yerel yönetim el ele vermezse oraya hiçbir şey gitmez, bakınız Hatay garip kaldı’ diyerek deprem döneminde nasıl tutum aldığını itiraf ediyor, halkları tehdit ediyor” dedi.


“TÜM KADINLARA GÜVENLİ VE GÜVENCELİ İŞ İMKANI SAĞLANSIN”

Kadınların güvenli bir yaşam ve güvenli kentler için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Uslu, şu talepleri sıraladı;
•    Depremden sağ çıkartılan ama sonrasında akıbeti belli olmayan binlerce insanın, çocuğun akıbeti araştırılsın, sorumlular tek tek hesap versin.
•    Deprem bölgelerinde temiz su ihtiyacı çözülsün, halkların sağlıklı bir yaşama kavuşması sağlansın.
•    Faillerle aynı çadırlarda yaşamak zorunda kalan kadınlara barınma imkanı sağlansın.
•    Kadın hastalıklarıyla ilgili ücretsiz ve kapsamlı taramalar yapılsın.
•    Eğitim hakkı elinden alınan çocuklara, gençlere parasız, nitelikli eğitim sağlansın.
•    Ücretsiz psikolojik destek noktaları kurulsun.
•    Deprem bölgesindeki tüm üniversiteli kadınlara KYK bursu sağlansın.
•    Bakım emeği toplumsallaştırılsın. Ücretsiz kreş, yaşlı bakım evi, çamaşırhaneler açılsın.
•    Elektrik kesintilerinin son bulması, yangınların önüne geçilmesi için etkili çalışma başlatılsın.
•    Şehir içinde yaşanan ulaşım sorunu acilen iyileştirilsin.
•    Zeytinliklere, arazilere, tarlalara istimlak adı altında el koyma yasaları kaldırılsın.
•    İstihdam sorunu yaşayan tüm kadınlara güvenli ve güvenceli iş imkanı sağlansın.
•    Tüm depremzede yurttaşlar için insanca temel gelir güvencesi sağlansın.
•    Özel okullara teşvike ayrılan bütçeler, kamusal eğitim için ayrılsın. Yerel yönetimler ve merkezi idare çocukların ücretsiz servis ihtiyacını karşılasın.
•    İmar aflarından çürük binalar yapanlara, insanları bile bile ölüme terk edenlerden halka çadır satanlara, halklara ölüm ve zulüm düzeninden başka bir şeyi reva görmeyenlere kadar bu katliamda sorumluluğu olan herkes tek tek yargılansın.

Fotoğraflar: Eda Aktaş/Evrensel

İlgili haberler
Depremzede Çocukların 23 Nisan’ı raporu: Eğitim yo...

Depremzede çocuklar 23 Nisan’ı yoksulluk içinde, risk altında karşıladı. Depremzede çocukların yaşad...

21 metrekare, manzaralı yeni evim

Yeni ben ve yine bir ev arayışı macerası. Bu sefer buldum. Tam tamına 21 metrekare ve manzaralı…

Depremin birinci yılında konteynerlarda yaşam

Konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veren kadınlar ne gibi zorluklarla karşı karşıya kalıyor, gelin...