Çocuk Hakları Savunucuları: İhmalleri unutmuyor, unutulmasına izin vermiyoruz
Çocuk Hakları Savunucuları Derneği, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde yayınladığı açıklamada deprem bölgesindeki çocukların yaşam koşullarına dikkat çekti.

Çocuk Hakları Savunucuları Derneği, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde açıklama yayınladı. Depremlerden etkilenen şehirlerde ve köylerde yaklaşık 5 milyon 0-18 yaş arası çocukların yaşadığını vurgulayan açıklamada, “7 Şubat'tan bu yana şahitlik ettiğimiz, dinlediğimiz, takip ettiğimiz, raporladığımız her ihmali ve ihlali bugün gibi hatırlıyor, unutmuyor, unutulmasına izin vermiyoruz” dendi.

ÇOCUKLAR İHMAL SONUCU HAYATINI KAYBETTİ

Geçen bir yıl boyunca çocukların önlenebilir nedenlerle hayatını kaybetmesinde, kaybolmasına, yakınlarını kaybederek ya da çeşitli nedenlerle refakatsiz kalmasında yetkililerin ihmali olduğu ifade edilen açıklamada, “Yetkililer ne istifa etti ne de haklarında bir soruşturma başlatıldı” dendi.

Bazı çocukların cansız bedenlerine, depremlerden aylar sonra, enkaz kaldırma çalışmaları sırasında "tesadüfen” ulaşıldığını vurgulayan açıklamada, “Çocuklar, geçici barınma alanlarında gerekli düzenlemeler yapılmadığı ve önlemler alınmadığı için yangın, sel, ilaçlama gibi sebeplerle hayatlarını kaybetti” dendi.

SÜREÇ ŞEFAF YÜRÜTÜLMÜYOR

Çocukların koruyucu sağlık hizmetleri sunulmadığı için salgın hastalıklara yakalandığını ifade eden açıklamada, “Hayatını kaybeden, kayıp hale gelen ya da refakatsiz kalan, kimliği belirlenemeyen, kurum bakımına alınan vd. çocuklara dair veriler, ilgili bakanlıklar tarafından kamuoyu ile şeffaf şekilde paylaşmadı” dendi.

Geçen bir yılın ardından hâlâ çocukların eğitim, sağlık ve barınma haklarına nitelikli erişimi sağlanamadığını kaydeden açıklamada, “Çocukların temiz içme suyuna, yeterli ve besleyici gıdaya, kullanma suyuna ve tuvalete, hijyen ürünlerine olan ihtiyaçları düzenli şekilde giderilmiyor. Çocuklar, sağlıkları ve güvenlikleri için gerekli koşulların sağlanmadığı geçici barınma alanlarında ve hatta çadırlarda yaşıyor” dendi.

SİYASİ İKTİDAR HAREKETE GEÇSİN

Çocuklarla ilgili verilerin açıklanması, depremlerden etkilenen çocukların durumu, kaybolan ya da refakatsiz kalan çocukların araştırılması için Meclis'e sunulan önergeler reddedildiğini hatırlatan açıklamada, “Afet ve kriz durumlarında benzer ihmallerin ve hak ihlallerinin tekrarlanmaması için siyasi iktidarı acilen bütüncül ve hak temelli çocuk koruma politikasının gerekliliklerini yerine getirmeye çağırıyoruz” dendi.

Fotoğraf: Çocuk Hakları Savunucuları Derneği

İlgili haberler
EŞİK: Deprem kadınları ve çocukları sarsmaya devam...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünü nedeniyle yayınladığı açıklamada ‘u...

Depremin üzerinden bir yıl geçti: ‘Artık sorunları...

6 Şubat depremlerinde etkilenen illerden kadınlar bir yılın ardından bugün yaşamlarının nasıl olduğu...

Ankara Kadın Platformu: Bizleri bıraktıkları bu en...

Maraş depremlerinin 1. yılında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla basın açıklaması yapan Ankara Ka...