Ankara Kadın Platformu: Bizleri bıraktıkları bu enkazın altından kadın dayanışmamızla çıkabiliriz
Maraş depremlerinin 1. yılında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla basın açıklaması yapan Ankara Kadın Platformu, ‘Yaşamı yeniden kurmak için dayanışmaya olan ihtiyaç devam ediyor’ dedi.

Ankara'da kadınlar Maraş depremlerinin 1. yılında kaybedilen yurttaşları anmak amacıyla basın açıklamasına bulundu. Açıklamada, " Bizleri bıraktıkları bu enkazın altından ancak kadın dayanışmamızla çıkabiliriz. Yaşamı yeniden kurmak için dayanışmaya olan ihtiyaç devam ediyor. Nasıl ki depremde birbirimiz için biz koştuysak yine dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz" denildi.

Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Yüksel Caddesinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Kadınlar buradan Sakarya Caddesine sessiz yürüyüş gerçekleştirdi.

Sakarya Caddesinde yapılan açıklamada, 6 Şubat depremlerinin ardından 1 yıl geçmesine rağmen hâlâ temel ihtiyaçlara erişilemediği vugulandı. Kadınların can güvenliği olmadan, taciz ve istismar riski altında konteynırlarda, çadırlarda yaşam mücadelesi verdiği belirtilen açıklamada, "Şiddeti önleyen mekanizmalar işlemiyor. Okullara, sağlığa, suya ulaşımın hala güç olduğu koşullarda bakım emeği yükü kadınların sırtında kalmaya devam ediyor. Bu duruma ulasım sorunu da eklenince kadınların ücretli emeğinin koşulları değişiyor. Kadınlar işsizliğe yada güvencesiz ve part time işlere mahkum hale geliyor.

Dile kolay koca bir yıl geçti, dinmeyen acılar, katlanarak büyüyen hasret, İyileşmeyen yaralar,yerine getirilmeyen vaatlerle... Sefalete mahkum edilenler, yerine yurduna dönemeyenler, işsiz kalanlar,sokaklarda sabahlayanlar. Kaybolan çocuklar. Kaybolan kadınlar. Kaybolan insanlarımız, hayvanlarımız, canlarımız" denildi.

"Bütün bunların sorumlusu ise deprem ülkesi olmamıza rağmen depreme hazırlık yapmayan, deprem vergilerinin hesabını veremeyen, çıkardığı imar aflarıyla kağıt gibi yıkılan binaları yapan, yapılmasına izin veren, rant ve kar odaklı AKP iktidarıdır" denilen açıklamada AKP İBB adayı Murat Kurum'un depremde 130 bin insanın öldüğünü itiraf ettiği ifade edildi.

 ‘ÖNLENEBİLİR YIKIMA SEYİRCİ KALAN İKTİDARA ÖFKELİYİZ’

Yaşanılan büyük felaketin, insanların iktidar tarafından ölüme terk edilmesinin unutulmasına asla izin verilmeceği belirtilen açıklamada, "AFAD'ın hazırladığı 2020 raporunda büyük bir yıkıma yol açacak bir depremin beklendiğine dair öngörüleri dikkate almayan önlenebilir bir yıkıma seyirci kalan bu iktidara öfkeliyiz! Bizleri bıraktıkları bu enkazın altından ancak kadın dayanışmamızla çıkabiliriz. Yaşamı yeniden kurmak için dayanışmaya olan ihtiyaç devam ediyor. Nasıl ki depremde birbirimiz için biz koştuysak yine dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz. Kentlerimizi, yaşamlarımızı enkaz altında bırakanlara karşı susmayacağız" ifadelerine yer verildi.

İktidarın talan politikalarına karşı mücadelenin örgütleneceği vurgulanan açıklamada, "Taleplerimiz bununla sınırlı değil elbet; şiddetin olmadığı, kadınların eşit ve özgür olacağı Kentleri, yeni yaşamı hep birlikte kuracağız... Unutmayacağız, Affetmeyeceğiz, Hesap soracağız" denildi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Depremin birinci yılında halk sağlığı tehditleri s...

Deprem illerinden Malatya’da halk sağlığına yönelik tehditler sürüyor. Yıkım süreçlerinde asbest gib...

Deprem ve ranta karşı kentte eşitlik için mücadele...

Yaşanabilir kentler, kentte yaşayanların ihtiyaçlarını temel alan yerel yönetimler ile mümkün olacak...

Depremin birinci yılında konteynerlarda yaşam

Konteyner kentlerde yaşam mücadelesi veren kadınlar ne gibi zorluklarla karşı karşıya kalıyor, gelin...