Depremin 2. ayında çağrımız: Bizi ayakta tutacak olan, birliğimiz, dayanışmamız ve mücadelemiz
Depremin 2. ayında tüm kadınları işyerlerinde, mahallelerinde, çadırkentlerinde, okullarında Kız Kardeşlik Köprüsü’nü büyütmeye çağırıyoruz.

Maraş merkezli gerçekleşen ve 11 kentimizi yıkıma uğratan depremlerin üzerinden 2 ay geçti. Bu 2 ayda biz kadınlara enkaz altında saatlerce beklemek, sevdiklerine ulaşamamak, yalnız bırakılmak, kaderine terk edilmek, bir çadır bile bulamamak, yoksulluk, işsizlik, belirsizlik ve öfkeden başka hiçbir şey vermediler.

Belirsizliğe, güvensizliğe, şiddete, açlığa mahkûm edildik. Zaten ağır olan bakım yükümüz kat kat arttı, pek çok kişi işsiz kaldı, geçimlerini karşılayacakları hiçbir gelirleri kalmadı. Bir ped için bile çağrılar yapmak, el birliğiyle toplamak zorunda kaldık… Halen bazı illerde içme suyuna hatta temiz çeşme suyuna ulaşabilmek mümkün değil. Temiz tuvalet, banyo hâlâ en büyük ihtiyaçlardan biri.

Gidecek hastane bile yok doğru düzgün. Yüz binlerce gebe kadın, milyonlarca hasta çocuk risk altında… Hastane en temel ihtiyaç ancak bu 2 ay içerisinde hükümetten sağlık adına gördüğümüz tek şey şov oldu, aklımızla dalga geçmek oldu.  Dekor olarak yerleştirdiği hastane temellerine beton döküp ertesi gün kaldırdı.

Şiddetten koruma mekanizmaları, deprem bölgesinde hiç işlemiyor! Kadınlar şiddet gördükleri erkeklerin yanına dönmek, onlarla aynı çatı altında barınmak zorunda bırakıldı. Kadınları korumak için uygulanması gereken yasalar seçim pazarlığı haline getirildi. Çocuklar eğitimden uzak kaldı, kadınlar gelecek derdiyle baş başa bırakıldı. Deprem bölgesinde kadınların en temel ihtiyaçları karşılanmaktan uzak.

Ancak bu 2 ayda bize güç veren bir dayanışmaya da şahit olduk. Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar, Ekmek ve Gül grupları, kadın dernekleri olarak Kız Kardeşlik Köprüsüyle Hayatı Yeniden Kurmak için kolları sıvadık. Depremzede kız kardeşlerimizin en temel ihtiyaçlarına ulaşabilmeleri için bir dayanışmayı büyütürken bir yandan da bulunduğumuz her yerde hayatı yeniden kurabileceğimiz birlikleri oluşturmak için buluştuk.

Depremin 2. ayında tüm kadınları işyerlerinde, mahallelerinde, çadırkentlerinde, okullarında Kız Kardeşlik Köprüsü’nü büyütmeye çağırıyoruz.

Bu enkaz düzeninde bizi ayakta tutacak olan tek şey birliğimiz, dayanışmamız ve mücadelemiz. Birliğimizi büyüteceğiz, dayanışmamızı güçlendireceğiz, mücadelemizi yükselteceğiz.

Yeni bir hayatı birlikte kazanacağız! Kadınlar kazanacak!

İlgili haberler
Antep'te depremzede kadınlarla buluştuk: ‘Tüm gün...

Antep'te çocuklarına bakmaları gerektiği için ev eksenli çalışan, tüm gün ceviz kırarak karşılığında...

İskenderun'da depremzede kadınlarla buluştuk: "Yar...

İskenderun’da Gültepe Mahallesi’nde depremzede kadınlarla buluştuk. Kadınlar yaşadıklarını, yaşam ko...

Tuzluçayır’dan deprem notları: Dayanışmayla ayakta...

Depremin ilk gününden itibaren Ankara Tuzluçayır’da depremzede kadınlarla dayanışma gösteren Tuzluça...