Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi: Ailesinin ambulansa teslim ettiği E, nasıl oldu da isimsiz şekilde defnedildi?
Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi “Ailesi tarafından ambulansa teslim edilen E,’nin isimsiz şekilde defnedildiğini belirterek ilgili bakanlıkların/kurumların ihmallerine işaret etti.

Deprem bölgesinde ; “kayıp” ilanıyla aranan çocukların isimsiz/kimliksiz şekilde kimsesizler mezarlıklarında bulunduğunu belirten Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi “Ailesi tarafından ambulansa teslim edilen E, nasıl oldu da isimsiz/kimliksiz şekilde defnedildi?” diye sordu.

Depremler sırasında ve sonrasında “kayıp” hale gelen çocukların ve onları arayan yakınlarının süreçlerine dair olguları paylaşmaya, ilgili bakanlıkların/kurumların ihmallerine işaret etmeye edeceğini belirten Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi “6 Şubat depremlerinin üzerinden 2 ay geçti. Unutmuyoruz, normalleşmiyoruz, çocuklarını kaybeden ya da hâlâ aramakta olan ailelerin yanındayız. #ÇocuklarınTakipçisiyiz” dedi.

‘AİLELER KİLOMETRELERCE YOL KATEDEREK ÇOCUKLARINI BULMAYA ÇALIŞTI’

Depremlerin ilk gününden “kayıp” ilanlarıyla aranmakta olan çocukların isimsiz/kimliksiz şekilde kimsesizler mezarlıklarında bulunuşuna sıklıkla şahitlik edildiği belirtilen açıklamada; “Ambulansa bindirildikten ya da hastaneye götürüldükten sonra çocuklarından haber alamayan aileler, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Alo 183, E-Nabız, Alo 184, 10 hatlı çağrı merkezi, refakatsiz çocuklar arama ekranı gibi uygulamalara yönlendirildiler. Aileler, çocuklarının sağ olduğu bilgisiyle tüm bu uygulamalara başvurarak ve farklı şehirlerdeki hastaneleri arayarak, kilometrelerce yol katederek çocuklarından haber almaya çalıştılar. Bu arayış sonunda, ailelerin çocuklarının vefat haberini almaya razı hale gelişine yakından tanık olduk” denildi.

‘BAKANLIKLARINIZA BAĞLI İLGİLİ KURUMLAR NEDEN HAZIRLIKSIZDI?’

Yaşanan ihmallere örnek olarak ailesi tarafından ambulansa teslim edilen E’nin isimsiz bir şekilde defnedilmesini veren Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi Adalet Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na şu soruları sordu;

◾Ambulansa ailesi tarafından teslim edilen E, nasıl oldu da isimsiz/kimliksiz şekilde defnedildi?

◾Hayatını kaybeden ve kimliği belirlenemeyen çocukların kimliklendirme işlemleri (parmak izi, DNA örneği, fotoğraflama) neden her çocuk için prosedüre uygun ve standart şekilde yapılmadı?

◾Kimliklendirme işlemlerinin standartlara uygun ve hızlı şekilde tamamlanması için bölgede gönüllü çalışmak isteyen adli tıp uzmanlarına neden izin verilmedi?

◾Kimliksiz defnedilen çocuklar olduğu bilindiği halde, şehir şehir çocuklarını arayan aileler DNA örneği vermeleri için neden en baştan yönlendirilmedi?

◾Bakanlıklarınıza bağlı ilgili tüm kurumlar olası afet durumlarına karşı neden hazırlıksızdı?

Fotoğraf: Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi