Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubundan, AKP İl Başkanına cevap
Müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısını savunan AKP Denizli İl Başkanı Necip Filiz’e Denizli’deki Ekmek ve Gül kadın grubu tepki gösterdi.

Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubu; müftülere resmi nikah yetkisi veren yasa tasarısını savunarak, tasarıya karşı çıkanları ‘yersiz ve her zaman ki gibi kafa bulandırmaya çalışıyorlar’ diye eleştiren AKP İl Başkanı Necip Filiz’in sözlerine tepki gösterdi.

Erdoğan’ın ‘kadınlar istese de istemese de bu yasa geçecek’ dediği müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına kadınlar itiraz etmeye devam ediyor. Kadınların sözlerine ve taleplerine kulak asmayan AKP ise tasarıyı savunuyor. Son olarak AKP Denizli İl Başkanı Necip Filiz, tasarıya karşı yükselen seslerin ‘yersiz ve her zaman olduğu gibi milletin kafasını bulandırma noktasında olduğunu’ açıkladı. Kadınlar tarafından tepkiyle karşılanan sözlerin devamında “Müftülerin de yapacağı, mevcut medeni kanun hükümlerine göre resmi nikah işlemidir. Hükümetimiz bu uygulamada medeni kanuna göre yapılan nikah işleminin uygulayıcısının genişlemesini istiyor, mesele bu” dedi. Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubundan kadınlarsa tasarının kadınların lehine olduğunu savunan Filiz’e soruyor: “Kadınlar istese de istemese de bu yasa geçecek’ söylemiyle gelen bir tasarı nasıl kadınlar lehine bir değişiklik olabilir?”


‘LAİKLİKTEN Bİ’HABER’
“Yasa tasarısıyla ilgili laikliğin gereğidir” diyerek “Eğer müftünün nikah kıyması laikliğe aykırı ise müftünün memurluğu niye laikliğe aykırı değil?” söylemlerinde bulunan Filiz’in laiklik tanımından da bi’haber olduğunu belirten Denizli Ekmek ve Gül Kadın Grubundan Bilge Uygun şunları söyledi; “Filiz’in kaçırdığı nokta ise Diyanet Başkanlığı’nın devlete bağlı olması ve din görevlilerinin devlet memuru statüsünde olmaları da laikliğe aykırı olduğudur!”

BU TASARIYA NEDEN KARŞIYIZ? TEKRAR HATIRLATIYORUZ!
Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü açacağını hatırlatan Uygun, maddelerle tekrar sıralıyor tasarıya neden karşı olduklarını;
1- Bu tasarı kadınların Medeni Kanun’la elde ettiği hakların ortadan kaldırılmasının; evlilik, miras, boşanma haklarında güvencesiz bırakılmasının önünü açıyor.
2- 2015’te resmi nikâh kıymadan dini nikâh kıyan imam ve çiftlere ceza verilmesi ortadan kaldırıldı. 2016’da bir yasa iptaliyle “çocukların cinsel ilişkiye rıza yaşı 15’ten 12’ye indirildi. Bu tasarıyla çocuk yaşta evliliklerin ve erkeklerin çokeşliliğinin önü açılıyor.
3- Tasarı yasalaşırsa nikâhı hangi memurun kıyacağı aile içinde kadınlar üzerinde yeni bir baskı ve şiddete dönüşebilir, bu baskı altında kadınlar istemeseler de din görevlisinin nikâhına zorlanabilir. Kimin ne tür nikâh kıydığı tartışması toplumda yeni kutuplaşmalara neden olabilir.
4- Medeni hakların din görevlilerine devredilmesi laikliğe aykırıdır! Laikliğin olmadığı yerde en çok kadınların hakları tırpalanır.
5- Tasarı din görevlilerine nikâh yetkisinin yanı sıra evde yapılan doğumlarda, çocukların doğum bildiriminin sözlü beyanının da yeterli sayılmasını getiriyor. Bu maddeyle, kadınların tepkisiyle geri çekilen ‘çocuk istismarını meşrulaştırma yasası’ arka kapıdan geçirilmeye çalışılıyor!
Meclisteki tasarıyla kız çocuklarının yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılamayacak. Çocuk istismarı aklanacak, istismarcılar devlet eliyle ödüllendirilecek!

İlgili haberler
5 Maddede Müftülere Nikâh yetkisine neden ‘hayır’...

Meclis’e sunulan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı kadınların medeni haklarının tırpanlanmasının önünü...

Müftülük Yasası’na itirazımız var!

Erdoğan’ın ‘kadınlar istese de istemese de bu yasa geçecek’ dediği müftülere nikah yetkisi veren yas...

Müftülük yasası Mecliste, kadınlar eylemde

Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini kapsayan yasanın bugün Meclis gündemine gelmesi bekl...