DEM Partili Konukçu öğretmenlere verilen 'giyinme' eğitimini Milli Eğitim Bakanına sordu
DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e kadın öğretmenleri hedefleyen "dış görünüm ve giyim kodları" adlı eğitimi sordu.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e kadın öğretmenleri hedefleyen "dış görünüm ve giyim kodları" adlı eğitimi sordu. 

Konukçu, eğitimi bir araç olarak kullanan iktidarın eğitim emekçilerinin sorunlarını da görmezden geldiğini ifade ederek öğretmenler arasındaki ayrımcılığın ve eşitsizliğin iktidar eliyle derinleştirildiğini belirtti. Yıllar süren bu politikalarla birlikte de kadın öğretmenler üzerinden makbul kadın yaratılmaya çalışıldığını ve buna yönelik cinsiyetçi politikaların gündem olduğunu belirten Konukçu, "Bir taraftan da tasarruf tedbiri diyerek taşımalı eğitimde servis ve yemek hakkını iptal ederek çoğu kız öğrenciler olmak üzere milyonlarca çocuğun eğitim hakkını gasp etmiştir. Okullarda temizlik personeli olarak güvencesiz işçi çalıştıran, özel sektör öğretmenlerinin emeklerinin sömürülmesine göz yuman, eğitimin tüm yükünü velilerin sırtına yüklemeye çalışan uygulamalar ile de son günlerde gündem olmuştur. Karma eğitimi hedef almış, okullara “manevi danışman” adı altında imam, vaiz ve müezzin görevlendirilmesini ilköğretime kadar indirmiştir. Kadın öğretmenler okulda, sınıfta şiddetle baş etmeye çalışırken bir bütün olarak kadınların bedenlerine, kimliklerine yaşam biçimlerine dönük müdahalelere devam edilmektedir" dedi.

EĞİTİMCİLERİN ONCA SORUNU VARKEN KIYAFET GÜNDEMDE

Milli Eğitim Bakanlığının, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Ayşen Gürcan'ın yönetiminde olduğu Enstitü Sosyal ile "etkili öğretmenlik için dış görünüm ve giyim kodları" dersi için protokol imzaladığını belirten Konukçu, "Ülkede son günlerde kadınlara karşı uygulanan şiddet ve taciz olayları tam bir vahşete dönüşmüşken müfredatla çocuklara yapılmak istenenin bu uygulamalarla eğitim emekçilerine de yapılmaya çalışıldığı, “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları” adlı eğitim ile yapılmaya çalışılanın aslında yine kadını patriyarkal bakış açısıyla şekillendirip, değersizleştirip, evlere hapsetmek olduğu ortadadır" dedi.

Konukçu, Milli Eğitim Bakanına yazılı olarak şu soruları yöneltti:

    1- Eğitim alanındaki temel sorunlar, öğretmenlerin sosyal ve ekonomik sorunları, şiddete maruz kalmaları görmezden gelinirken sadece kadın öğretmenlere “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları” dersi verilmesinin amacı nedir?
    2- İmzalanan protokol tüm tepkilere rağmen kanunlaşan Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Maarif Modelin daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesine yönelik bir uygulama mıdır?
    3- Bakanlığınızca kadın öğretmenlere “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları” dersi verilmesi ile  kadın öğretmenlerin kendi iradeleri dışında önlük veya başka bir kıyafet giymeye zorlanmalarının öğretmenlerin emekçi kimliğini ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olmadığı mı düşünülmektedir?
    4- Taşımalı öğrencilerin servis hakları, öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek ve içilebilir su sağlanması, okullara kadrolu temizlik görevlileri atamaları, öğrencileri 40-50 kişilik yığma sınıflardan kurtarılmaları gerekirken Bakanlığınız bütçesinin vakıf, dernek adı altındaki cemaatlerle protokoller imzalayarak buralara aktarılmasının gerekçesi nedir?
    5- Bakanlığınızca kadın öğretmenlere “giyinmeyi öğretmek” için iktidara yakın “Enstitü Sosyal” ile birlikte vereceği “Etkili Öğretmenlik için Dış Görünüm ve Giyim Kodları” derslerinin kadın öğretmenler açısından daha fazla baskıya, disiplin soruşturmalarına, mobbing ve ayrımcılığa yol açacağı öngörülmemekte midir?
    6- Bakanlığınızca kadın bedeni üzerinden, kadının giyimi üzerinden “makbul” kadın yaratmak dışında eğitimde cinsiyet eşitliğini sağlamak, kadınlara yönelik ayrımcılık ve baskıları sonlandırmak amacıyla yapılması düşünülen herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
    7- Eğitimde yaşanan ve acil çözülmesi gereken birçok sorun bulunurken ve eğitim emekçileri ile birlikte birçok sivil toplum örgütleri tarafından itiraz edilen bu protokolün derhal sonlandırılması amacıyla Bakanlığınızca bir girişimde bulunulacak mıdır?

Fotoğraf: Kezban Konukçu

İlgili haberler
‘MEB kadın öğretmenlerin kıyafetleriyle değil, eği...

MEB'in kadın öğretmenlere “giyinmeyi öğretmek” için Dış Görünüm ve Giyim Kodları dersine kadın eğiti...

Kadın öğretmenler tartışıyor: 'Kimin doğru giyinme...

'Bizi cinsel obje olarak görüyorlar. Tırnağımız, giyindiğimiz, taktığımız... Erkeklerde durum böyle...

EMEP Milletvekili Sevda Karaca'dan kadın öğretmenl...

EMEP Milletvekilli Sevda Karaca, MEB'in kadın öğretmenlere vereceği 'Etkili Öğretmenlik için Dış Gör...