Çorlu’da kadınlar buluştu: ‘Artık yoksulluk sınırının da altında yaşıyoruz’
Çorlu Ekmek ve Gül Grubunun düzenlediği kahvaltıda buluşan kadınlar krizin etkilerini konuştu: ‘Hamileyim, canım patlıcan istedi ama kilosu 12 liraymış alamadım...’

Çorlu’da yaklaşık yüz kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi Çorlu Ekmek ve Gül Grubu’nun düzenlediği kahvaltıda bir araya geldi. Çorlu’nun farklı mahallelerinden gelen kadınların gündeminde krizin etkileri ve çalışma yaşamında karşı karşıya bırakıldıkları sorunların yanı sıra kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve yerel yönetim seçimleri de kadınların gündemleri arasındaydı.

‘PATLICAN AŞERDİM AMA ALAMADIM ’
Günlük hayatta mücadele etmekte en fazla zorlandıkları şeyin ekonomik krizin etkileri olduğunu söyleyen kadınlar, çocuklarının beslenmesinden kıstıklarını, geçici işlerde çalışmaya başladıklarını anlattı. En fazla ekonomik krizin etkilerinin konuşulduğu buluşmada kadınlar krizin yüküne karşı birlikte olmanın önemini de vurguladı. Söz alan kadınlardan biri “Kriz kimseyi teğet geçmedi, yaşamımızın her yanını etkiliyor. Bu konuda biz kadınlar olarak sesimizi daha fazla yükseltmeliyiz” derken bir başka kadın, geçimin zorlaştığını söyleyerek şöyle konuştu; “Ev geçini artık çok zor. 1-2 saatlikte bile olsa bulduğumuz işlerde çalışmaya başladık. Pazara çıkamıyoruz, çıktığımızda da yarım kilo ya da adetle alabiliyoruz. Bazı pazarcılar adetle vermiyor. Haliyle pazara da gidemez olduk.” Özellikle düzenli bir işte çalışmayan kadınlar pazara gitmenin kendileri için aynı zamanda bir “değişiklik” olduğunu anlattı ama artık o “değişiklik” de büyük oranda son bulmuş, “Bizim tek lüksümüz, haftada bir pazara gitmekti. Şimdi sadece ayda bir belki gidebiliyoruz ya da gidemiyoruz.”

Hamile bir kadın canının patlıcan istediğini ama kilosu 12 lira olduğu için alamadığını anlattı; “Biz zaten yoksulluk çıtasının altında yaşayan ailelerdik, şimdi daha da kötü durumdayız.”

Sohbetin diğer bir önemli gündemi de yerel seçimler oldu. Kadınlar bu seçimle sorunların çözülmeyeceğini düşünseler de yine de “bir umut” diye baktıklarını söyledi. Söz alan kadınlardan biri “Bizi yönetenleri doğru seçmeliyiz ki, kadınları ikinci plana iten uygulamalar ortadan kalkabilsin” diye konuştu.

‘DAHA ÇOK KADINA ULAŞMALIYIZ’
Kriz ve ekonomik sorunlar nedeniyle iş ile ev arasına sıkışan işçi kadınlar, böyle bir vesileyle bir araya gelmenin ve yalnız olmadıklarını görmenin sevindirici olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “Bize uygulanan baskı her yerde aynı. Biz de buna karşı ortak bir dille birlikte mücadele etmeliyiz. Çevremizdeki kadınları da bir araya getirmek yine bize düşüyor, daha çok kadına ulaşmalıyız.”

Etkinlik kadınların kendi hazırladığı sunumlar, şiirler ve müzik dinletisiyle devam etti.



İlgili haberler
Çorlu Ekmek ve gül Grubu Dayanışma Kahvaltısı

Çorlu Ekmke ve Gül Grubu 8 Mart’a giderken Çorlu’daki tüm kadınları dayanışma kahvaltısı buluşmaya ç...

Esenyalı: 700’ü aşkın kadın 8 Mart şenliğinde bulu...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin kurulduğu günden beri geleneksel hale getirdiği 8 Mart şenliğind...

Maltepe’de yüzlerce kadın buluştu: Birlik, umut ve...

Maltepe’de yüzlerce kadın Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği’nin düzenlediği 8 Mart etkinli...