‘Çocuklar için iyi şeyler yapmanın heyecanını yaşadım’
Emek Partisi Ankara İl Örgütünün ‘Çocuk istismarına evlilik yoluyla af’ yasa tasarısına karşı başlattığı kampanya için Sincan’da işçi servislerinden imza toplayan işçi Elif, izlenimlerini anlattı.

Elif, Emek Partisi Ankara İl Örgütünün “Çocuk istismarına evlilik yoluyla af” yasa tasarısına karşı başlattığı imza kampanyasına dört elle sarılan işçi bir kadın. Ev işçisi, yemek fabrikasında çalışan, kreşte çalışan kadınların, işe gidiş gelişlerde kullandığı serviste imza toplayan Elif, imza toplarken ‘Bir şeyler yapmanın büyük heyecanını’ yaşadığını söylüyor.

‘ÇOCUKLA EVLİLİK AYNI CÜMLEDE GEÇMEZ!’

Çocuk istismarı ve çocukların istismar failleriyle evlendirilmesi konusu açılınca Elif’in güleç yüzü bir anda sertleşiyor; “Çocukla evlilik aynı cümle içinde kullanılamaz. Hele bir de tecavüz failiyle evlendirilmek? Tecavüze uğrasam, sonraki bütün hayatım travma içinde geçer. Baş etmem çok zor olur. Kendim için böyle düşünürken, bir çocukta bıraktığı travmayı düşünemiyorum. Hangi anne, baba ister çocuğunun 12 yaşında evlendirilmesini? Aklım almıyor. Bu konuyla ilgili haberleri duyunca çok geriliyorum” diyor.

‘ÇOCUĞUNU TECAVÜZ FAİLİ İLE EVLENDİRİR MİSİN?’

Elif, serviste imza toplarken, servis arkadaşlarına sorular sorarak empati kurmalarını sağlamış: “Sadece soru sordum. Çocuğunun başına bir iş gelse onu istismar edenle evlendirir misin? Yoksa cezalandırılmasını mı istersin, dedim. ‘Ayy, cezalandırılmasını isterim’ dediler ve daha fazla bir şey sormadan, okumadan hemen imzaladılar.”
Yürütülen kampanya için toplanan imzaların Meclise gönderilmesinden bir şey çıkmayacağını, “Onlar bu imzaları çöpe atar” diyen birkaç kişiyle de karşılaştığını söyleyen Elif, “Bu Meclise olan güvensizliğin bir ifadesi” dedi.

‘FARKLI SİYASİ GÖRÜŞTEN KADINLAR İMZA VERDİ’

Söz konusu kampanyaya siyasi görüşü ne olursa olsun kadınların destek verdiğini belirten Elif, “Bu tamamen vicdani bir durum. Bu konunun anne, baba olmakla da bir alakası yok. Bu tamamen insanlıkla alakalı, vicdanla alakalı. İnsan karısını niye döver? Çocuğunu niye tecavüz faili ile evlendirir? Buna bir çözüm bulunması lazım. Hükümeti bu konuda samimi bulmuyorum. Kadın ve çocuk konularında samimi olsalar böyle bir yasayı çıkarmaya çalışmazlar. “Kadın itaat edecek” mantık bu. Kız çocuğuna da yetişkin gözüyle baktıkları için kız çocuk itaat edecek. Küçük yaşta evlenmeye karşı çıkıldığı için deprem olduğunu açıklayanlar var. Hükümetin kadına ve kız çocuklarına yaklaşımı bu” dedi.

BİR ŞEYLER YAPALIM, HEP BİRLİKTE

2016 ve 2018 yılında kadınların bir araya gelerek tepki gösterdiği istismar faillerine af yasasının geri çekildiğini hatırlatan Elif, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapacağımız bir şey varsa yapalım. Ümitsizce bakmamak lazım. Ben çok büyük bir heyecanla imza topladım. Tek başına olmuyor. İçimden, şiddete uğrayan kadınlara, çocuklara yardım etmek geliyor. Ama tek başına olmuyor. Birileri olsa öncülük yapsa, şu imza kampanyası gibi. Kampanya ile çocuklar için iyi bir şeyler yaptığımı hissettim, bunun heyecanını hissettim. Her şeyin farkındayım ama tek başına çözümsüz kalıyor insan. Ot gibi işe git, gel. Böyle de olmuyor. Bir şeyler yapalım, hep birlikte”.

İlgili haberler
Çocuk istismarına affı engellemek için kapı kapı d...

Ankara Batıkent’te kadınlar çocuk istismarına karşı kapı kapı dolaşarak imza topluyor, ayrıca kadınl...

‘İstismarın affı olmaz’ diyen kadınlar çalmadık ka...

Ankara’da kadınlare kapı kapı dolaşarak çocuk istismarı faillerine af getirecek yasa tasarısını anla...

Yenimahalle semt pazarında kampanyaya yoğun ilgi

‘Çocuk istismarının affı olmaz’ kampanyasına için Yenimahalle’de ilgi yoğun oldu. Pazarda bildiri da...