Çocuk istismarına karşı Bakanlığın bir çalışması yokmuş!
Kadınların çocuk istismarlarının önlenmesine dair gönderdiği imzalara Bakanlıktan itiraf gibi yanıt: ‘Belirtilen taleple ilgili Bakanlığımız tarafından yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.’

Türkiye’nin birçok yerinde topladıkları imzalarla sürekli olarak artış gösteren çocuk istimarına karşı önlem alınmasını isteyen kadınlar, “Çocuk İstismarını Aklatmayacağız” sloganıyla düzenledikleri kampanya çerçevesinde topladıkları imzaları Meclise yollamıştı.
Ankara’nın Çankaya ilçesinden gönderilen imzalara gelen yanıt ise “Yok artık” dedirtti. Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürülüğü tarafından Emek Partisi Çankaya İlçe Başkanı Döndü Taka Çınar’a verilen yanıtta, “E-posta yoluyla bakanlığımıza gönderdiğiniz ve ilgisi nedeniyle Genel Müdürlüğümüze iletilen, içeriği itibarıyla bazı önerilerin yer aldığı, bila tarihli başvurunuz incelenmiştir. Belirtilen taleple ilgili olarak Bakanlığımız tarafından yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır” denildi.

YILDA 8 BİN ÇOCUK İSTİSMARA UĞRUYOR
Adalet Bakanlığının herhangi bir çalışmada bulunmadığını söylediği konu, çocukların en temel insan haklarının korunması ve cinsel istismara karşı önlemler alınmasını içeriyor. Kadınların ülkenin birçok yerinde dernekler ve siyasi partiler aracılığıyla imza attığı metinde şöyle deniliyor: “Her geçen gün çocuk istismarının artışına tanık oluyoruz. Verilere göre yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Bu konuda açılan dava sayısı son 10 yılda yaklaşık 3 kat erttı bizler bu tabloyu yaratan tüm nedenlerin araştırılarak çözüme ilişkin somut adımlar atılmadan çocukları koruyan gelişim ve eğitimleri başta olmak üzere geleceklerini güvence altına alan yasal, idari ve kurumsal düzenlemeler olmadan değişimin mümkün olmayacağını biliyoruz.”

18 YAŞ ÖNCESİ EVLİLİKTE ‘İZİN’ KALDIRILSIN
İmza metninde çocukların parasız, ulaşılabilir ve nitelikli eğitim hakkının olması, farklı vasıflardaki yurtlara ve sıbyan mekteplerine mahkum edilmemeleri, 18 yaş öncesi hakim-veli izni ile evlenmeye olanak sağlayan kanun maddesinin kaldırılması, cinsel istismar bakımından yaş ayrımı yapılmadan sanıkların cezalandırılması, bu sanıklara iyi hal indirimi uygulanmaması, cinsel istismarın önlenmesi ve mağduriyetin etkilerinin azaltılması açısından yaygın, ulaşılabilir ve mağdurun korunmasını ve güçlendirilmesini sağlayacak merkezlerin açılması gibi talepler bulunuyordu.

‘BAKANLIK ÇOCUK İSTİSMARI KARŞISINDA GAYRICİDDİ’
Düzenledikleri imza kampanyasını ve Adalet Bakanlığı Genel Müdürlüğü'nden gelen cevabı değerlendiren Emek Partisi Çankaya İlçe Başkanı Döndü Taka Çınar, “Birçok kadın örgütü ve partimizin yerel birimlerince çok sayıda kentte, ev ziyaretleriyle, mahallelerde, pazarlarda, köy derneklerinde toplantılarda, stantlarda binlerce yurttaşla yüz yüze gelerek bir çalışma yürüttük. OHAL baskısı altında imza vermekten bile çekincenin yoğun olduğu koşullarda büyük bir sahiplenme ve duyarlılıkla karşılandı çalışmamız” derken Bakanlığın verdiği cevabı “Siyasi iktidarın ve bürokrasisinin çocuk istismarları karşısında gayriciddi olduğunun belgeleridir” değerlendirmesi yaptı.
Her gün çocukların kayıp haberleri ve öldürmelere varan istismarların önlenmesine dair bir çalışmanın bulunmadığını yazabilmenin “İnsan olarak yüreksizliğin, siyasi iktidarın ise en hafifinden aymazlığının göstergesi olarak değerlendiriyorum” diyen Çınar, “Timsah gözyaşları değil, bir an önce çözüm üretmek, caydırıcı düzenlemeleri gündeme getirmek gerekir” diye konuştu.
Çınar şöyle devam etti: “Çocuk istismarlarının durdurulması öncelikle siyasi iktidarın ve yetkili kurumlarının görevidir. Bu meselenin Meclis ve Bakanlık bürokrasisi arasında savsaklanması kabul edilemez. Biz taleplerimizin takipçisi olacağız ve mücadeleyi kararlılıkla devam ettireceğiz.”
İlgili haberler
Çocuk istismarını aklatmayacağız!

Bu karanlık tablonun daha fazla çocuğun hayatına kast etmesini engellemek için, yetkililere gerçek s...

EMEP: Göstermelik yasalar değil, etkin koruma tale...

‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ diyerek ülke genelinde kampanya başlatan EMEP, hükümetin hadım, i...

EMEP’ten kampanya: Çocuk istismarını aklatmayacağı...

‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ diyerek ülke genelinde kampanya başlatan EMEP, hükümetin hadım, i...