Çocuğunu istismar ettiği raporlarla kanıtlanan AKP’li Refik Yakıt beraat etti
5 yaşındaki çocuğunu istismar ettiği raporla kanıtlanan eski AKP Gençlik Kolları BŞK. Refik Yakıt beraat ettirildi. Anne ‘Öz oğlunu istismar eden adam alkışlarla karşılandı’ sözleriyle tepki gösterdi.

İzmir’de yaşayan ve 5 yaşındaki çocuğunu istismar ettiği adli tıp raporlarıyla kanıtlanan eski AKP Selçuk Gençlik Kolları Başkanı Refik Yakıt, tutuksuz yargılandığı davada beraat etti. Beraat kararını değerlendiren Avukat Barış Özbay, “Sanığın geçmişteki siyasi etkinliği ve mahkemenin bunca delile, savcılık mütalaasına karşın böylesine mesnetsiz bir karar vermesi bizi gerçek anlamda kaygılandırdı” dedi. Anne ise “Öz oğlunu istismar eden adam alkışlarla karşılandı” diyerek tepki gösterdi.

Cumhuriyet’ten Nagihan Yılkın’ın haberine göre; 6 Haziran’da günü İzmir 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasında Yakıt’ın “Yargılamaya konu eylemde suç sabit görülmediğinden” beraatine karar verildi. Gerekçeli kararın açıklanması ise sonraya bırakıldı.

Savcılık mütalaasında, sanık Refik Yakıt’ın olay tarihi itibarıyla 5 yaşında olan oğlunu boşanma aşamasında olduğu eşi N.Y’den görüşme günü olduğu için alarak evine götürdüğü ve evde oyun oynama bahanesiyle çocuğun nitelikli cinsel istismarı suçunu işlemiş olduğu iddia, müşteki beyanı, mağdur beyanları, tanık anlatımları, adli raporlar, ATK raporları, diğer uzman raporları, CD’ler, nüfus kayıtları ve tüm dosya kapsamından anlaşılmış olmakla, sanığın eylemine uyan suçlardan cezalandırılması talep etti. Ancak hakim tüm bu delillere karşın Refik Yakıt’ın beraatine karar verdi.

‘MAHKEME TÜM DELİLLERİ YOK SAYDI’

Mahkemenin beraat kararını Cumhuriyet’e değerlendiren Avukat Barış Özbay, “Mahkeme, bu kadar delil, anlatım, bilimsel, teknik ve hastane görüşü olmasına rağmen tüm bu hukuki bilimsel gerçeklikleri, delilleri yok saydı” dedi. Özbay, “Sanığın geçmişteki siyasi etkinliği ve mahkemenin bunca delile ve savcılık mütalaasına karşın böylesine mesnetsiz bir karar vermesi bizi gerçek anlamda kaygılandırdı. İstinaf Mahkemesine başvurumuzu gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Anne N.Y. ise “Gerekçeli kararı olmadan beraat kararı verildi. Öz oğluna tecavüz eden adam alkışlarla karşılandı. Adalet bizden yana gitmiyor. Mahkeme kararını gördükten sonra ne yapacağımı şaşırdım” dedi.

NE OLMUŞTU?
İzmir’de yaşayan eski AKP Selçuk Gençlik Kolları Başkanı Refik Yakıt’ın öz çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu adli tıp raporlarıyla ortaya konulmuştu. Geçen sene Yakıt hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve Selçuk Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı. Cumhuriyet’in tutuklanmasını gündeme getirdiği habere erişim engeli getirilmiş ve daha sonra yurt dışı yasağı ile ‘hiçbir gerekçe gösterilmeden’ sanık şartlı tahliye edilmişti.
Babası tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığı yönünde hakkında uzman psikolog raporu bulunan 5 yaşındaki çocuk ile 3 yaşındaki kardeşinin velayeti mahkemece babaya verilmiş, istismar soruşturmasını yürüten savcıyla boşanma davasına bakan hakimin evli olduğu ortaya çıkmıştı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Temel hedef istismarı önlemek ve çocuğu korumak ol...

Çocuk istismarı alanında çalışan uzmanlar bir araya geldi: ‘Etkin çocuk koruma sistemi hayata geçiri...

‘Kadına yönelik şiddete ve istismara sessiz kalma!...

KOÜ Ekmek ve Gül Kadın Çalışmaları Atölyesi 25 Kasım’ın ardından peş peşe yaşanan şiddet, taciz ve i...

Çocuk istismarına karşı mücadele çalıştayı başladı

Ankara’da eğitim ve sağlıkçılar, gazeteciler, akademisyenler, hak savunucuları, sivil toplum örgütü...