'Çocuğun koruyucu sağlık hizmetinden mahrum bırakılması hak ihlalidir'
Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Kars Aile Mahkemesinin verdiği topuk kanı taraması kararına ilişkin yayınladığı basın açıklamasında kararın durdurulmasını talep etti.

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği, Kars Aile Mahkemesinin verdiği topuk kanı taraması kararına ilişkin bir basın açıklaması yayınladı.

Açıklamada ülkede uygulanan Ulusal Yenidoğan Tarama Programı ile sıklıkla görülen fenilketonüri, biyotinidaz eksikliği, konjenital hipotroidi, kistik fibrozis, kenjenital adrenal hiperrplazi, spinal müsküler atrofi hastalıklarının tarandığı ifade edildi. Bu program ile doğum sonrası belirti vermeyen bu hastalıkların kalıcı ve ölümcül etkilerinin azaltıldığı ifade edildi. Program dahilinde çocuklara hiçbir zararı olmayan ve ücretsiz yapılan topuk kanı taramasıyla bu hastalıkların erkenden teşhis edildiği vurgulandı.

KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞİMİ ENGELLEMEK İSTİSMARDIR

Bunun yanı sıra aşı karşıtlığının da çocukların ve toplumun sağlığını tehdit eder bir düzeye geldiği belirtilen açıklamada çocukların ebevenyleri tarafından koruyucu, önleyici sağlık hizmetlerinden yoksun bırakılmasının çocuk istismarı ve ihmali olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Açıklama, çocuğun yüksek yararı ilkesi gözetilmeden Kars Aile Mahkemesinin verdiği kararın uygulanmasının durdurulması talebi ile bitirildi.

Görsel: Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği

İlgili haberler
Taşeronlaştırma, koruyucu sağlık hizmetlerinin tüm...

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi ve Aile Hekimleri Kolu Başkanı Filiz Ünal, birinci...

Pandeminin çocuk sağlığına etkisi ne oldu?

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesi Pediatrik İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Feyzi İlhan...

Bebek ölümlerine ve yetersiz beslenmeye karşı 'süt...

Sovyetlerde her köyde, her bölgede çocukların süt, kefir ve peynir ihtiyacı doktor takibi ve yönlend...