Çiğli pazarında vatandaşlar: 100 TL’nin değeri 3 TL olmuş
İzmir’in Çiğli ilçesi Evka-2 semt pazarında konuştuğumuz kadınlar hayat pahalılığından şikayetçi…

Ülkenin daimi gündemi olan enflasyon rakamları ve zam furyası vatandaşı uzun zamandır nefes alamaz hale getirirken İzmir’in Çiğli ilçesi Evka-2 semt pazarında kiminle konuşsak herkes aynı dertten muzdarip; hayat pahalılığı…

Daha önce tıklım tıkış olan semt pazarı şimdi birkaç insanın alışveriş yaptığı yer haline gelmiş. Tezgahlar bile öncekine nazaran azalmış vaziyette. Hem de bayram zamanı olmasına rağmen.

Bayram alışverişi için ufak tefek şeyler almaya geldiğini söyleyen genç bir kadın, “Maalesef istediğimizi alamıyoruz. Biber 17 lira, mevsiminde olan biberden bahsediyorum. Yarım kilo alabildim. Kabak 19 lira. 20 liradan aşağıya meyve yok, bu nedir ya? 100 TL’nin değeri 3 TL olmuş. Aldığım para hiçbir şekilde yetmiyor, ne yapacağımı da bilmiyorum. Sürekli kredi kartına yükleniyoruz. Neredeyse nakit para görmüyorum. Herkes de öyle yapıyor sanırım” dedi.

KIŞIN DOĞAL GAZ AÇILMIYOR YAZIN KLİMA

Asgari ücretin yeterli olmadığını belirten genç kadın, “Ben asgari ücret 2 bin 800 lira olduğunda daha iyi geçiniyordum. Etimi, sebzemi, meyvemi de alıyordum. Şu an hayatımız ‘O kaç lira, bu kaç lira’ bakmakla geçiyor. İşe git, eve gel, vur kafayı yat, hiçbir sosyal hayat kalmadı. Bir ben değil herkes öyle. Bir kilo meyve alıp evine götüremiyor insanlar. Kışın doğal gazı açamıyordum, şimdi klimayı. Fiyatlar düşmeyecek, asgari ücret 10 bin lira da olsa insanların alım gücü değişmeyecek. İktidar muhakkak değişmeli. Ama nasıl olacak bilmiyorum. Geleceği göremiyorum. Kurtulmak istiyoruz, yaşamıyoruz çünkü artık” diye konuştu.

EMEKLİLERİN DURUMU...

Pazarın daha da içlerine girdiğimizde bir emekli kadının tüm pazarı dolaşıp tezgahları sürekli es geçtiği gözümüze çarpıyor. Yanına gidip tanıştığımızda başlıyor pazar arabasının içini gösterip veryansın etmeye: “100 TL ile geldim pazara, 3 parça aldım 10 TL kaldı cebimde. Bomboş bak pazar arabam. Bir emekli maaşım var, evim kira. Hayata devam etmeye çalışıyorum. Emekli maaşına zam beklentimi karşılamadı. Daha önceye kıyasla daha pahalı bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum. Hayat aldı başını gidiyor.”

‘ESKİDEN POŞET POŞET ŞİMDİ PARÇA PARÇA’

Pazara alışverişe gelen Yasemin Gamze Saygı da “Bir şeyler alıyoruz çok şükür ama her pazarda 500 lira gidiyor. Hayat pahalılığı çok yıprattı. Almasak da olmuyor. Bir şeyi aldığımız fiyata ertesi gün bulamıyoruz. Market de aynı pazar da. Enflasyon uçtu diyebilirim. Bir yağ bir şeker 1000 TL, maaşlara gelen zamlar gitti. Eskiden poşet poşet alırdık şimdi nerede indirim var, parça parça oralardan alıyoruz. O duruma getirdiler bizi. Bekliyoruz ki enflasyon düşsün, insanlar rahatlasın. Fatura ve kira ödemekte zorlanıyoruz” diye konuştu.

‘MAZOT FİYATLARININ DÜŞMESİNİ İSTİYORUZ’
Pazarda çalışanların çoğu bunu ikinci iş olarak yapıyor. Bayram öncesi yurttaş fiyatlardan pazarcılar ise satışlardan memnun değil.
Aydın’ın İncirovası köyünden pazara satış yapmaya gelen Birsel Sevinç de “Önceki yıllarda satışlarımız daha iyiydi. Önceden 250 TL’lik mazotla geliyorduk. Şimdi 1250 TL oldu. Müşteri alamıyor. Biz kendimiz yetiştirmemize rağmen olmuyor, tüketici ne yapsın. Gübreler bir ton para oldu. İlaçlar, tarlanın suyuydu falan, baya sarsıyor. Fiyatların düşmesini istiyoruz, özellikle mazotun” dedi.

Fotoğraf: Evrensel


İlgili haberler
Çanakkale’den pazar görüntüleri: Üretici tezgâhı k...

Çanakkale’nin kent merkezinde kurulan Salı pazarı da Türkiye’deki her bir pazar yerinde duymaya alış...

Jiyan Semt Pazarından kayyıma tepki: Kadınları eve...

Kayyumun verdiği sözlere rağmen, Jiyan Semt Pazarına erkek pazarcılar hâlâ geliyor ve kadın pazarcıl...

Pazarda isyan: Her gün karnımızı nasıl doyuracağım...

Ankara Mamak’ta Pazar alışverişine 35 lira ile gelen bir kadın isyan etti: ‘Dolap boş, isterseniz ge...