Jiyan Semt Pazarından kayyıma tepki: Kadınları eve göndermek istiyorlar
Kayyumun verdiği sözlere rağmen, Jiyan Semt Pazarına erkek pazarcılar hâlâ geliyor ve kadın pazarcıları ‘Kan dökeceğiz’ diyerek tehdit ediyor. Kadın pazarcılar ise ‘Mücadeleye devam edeceğiz’ dedi.

Jiyan Semt Pazarı, Diyarbakır’da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yönetimindeki Bağlar Belediyesi tarafından, 2013 yılında kadınların ekonomik olarak geçimini sağlayabilmeleri için kuruldu. Bu proje sayesinde 258 kadın için istihdam alanı oluşturuldu. 9 yıldır kadınlar tarafından kullanılan pazara zamanla erkekler yerleştirilmek istense de kadınların mücadelesi sayesinde geri adım atıldı. Diyarbakır Bağlar Belediyesine kayyum atandıktan sonra 400 erkeğin pazara yerleştirilmesi kararı alınırken, pazarcı kadınlar bu duruma tepki gösterdi. Kadınlar kendileri için oluşturulan bu alanda erkekleri istemediklerinin altını çizdi. Bir yandan belediyenin bu girişimi, diğer yandan da kadınların pazardaki direnişi sürüyor.

 ‘PAZARDA ERKEKLERİN BİZİMLE ÇALIŞMALARINI İSTEMİYORUZ’

Jinnwes’ten Sema Çağlak da pazardaki kadınlarla görüştü. 9 yıldır pazarda çalışan Güler Eker, kendilerine ait bir çalışma alanları olduğunu ve bu alanda erkekleri istemediklerini dile getirdi. AKP yönetimindeki Bağlar Belediyesinin her yıl farklı bir gerekçeyle kendilerine geldiğini kaydeden Eker, “Erkeklere onları pazara yerleştireceklerine dair sözler veriyorlar. Bu şekilde bizi erkeklerle karşı karşıya getiriyorlar. Bu pazar kadınlar için kurulmuştu. Bir kez daha söylüyoruz, erkekleri bu alanda istemiyoruz. Onlara karşı direneceğiz. Hiçbir kadın arkadaşımız bunu kabul etmesin ve hakkını korusun. Belediyeye karşı savaşımızı mücadeleyle başaracağız. Erkeklerin pazara girmemeleri için resmi bir yazı alıncaya kadar durmayacağız” ifadelerini kullandı.

 ‘KADINLARI PAZARDAN UZAKLAŞTIRMAK İSTİYORLAR’

Jiyan Semt Pazarı kurulduğundan bu yana pazarda çalışan Müslüme Kekeçer, kadınların çalışma yaşamında uzak tutulmak istendiğini vurguladı. Kekeçer, “Bizim işimizi engellemek için farklı farklı şehirlerden insanları getiriyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz” dedi.

 ‘TALEPLERİMİZİN ARKASINDAYIZ’

Mürüvet Demir de talepleri kabul edilene kadar haklarını savunacaklarının altını çizdi ve ekledi: “Yıllardır erkeklerin bu pazara girmemeleri için mücadele ettik ve hala mücadelemiz devam ediyor. Bizim için kurulan bu pazarda erkeklerin çalışmasını istemiyoruz. Belediye bu konuda bize olumlu yanıt vermiyor ve her zaman erkeklerin yanında yer alıyor. Eğer bu pazarda erkeklere yer verilirse kadınlar burada çalışamaz hale gelir, evlerine geri dönmek zorunda kalırlar. Zaten Bağlar Belediyesi de bunun için çalışıyor ve kadınları bu alandan uzak tutmak istiyor. Bu haksızlık ve biz bunu kabul etmiyoruz. Mücadele etmeye ve eylemlere devam edeceğiz.”

‘ERKEKLERİN YERİMİZİ İŞGAL ETMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Reyhan Öküz de “Pazarımızı satıyorlar. Erkeklerin çalışabilecekleri birçok yer varken neden burada çalışmak istiyorlar? Erkekler her alanda çalışabilirler. Biz onları burada istemiyoruz ve kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.

ERKEKLER KADIN PAZARCILARI ‘KAN DÖKECEĞİZ’ DİYEREK TEHDİT EDİYOR
Yakın zaman önce Mezopotamya Ajansından Eylem Akdağ’a konuşan pazarda meyve satarak geçimini sağlayan Rukiye Bakış da erkek pazarcıların kendilerini tehdit ettiğini belirterek “Erkeklerin pazarına girmiyoruz. Bağlar’ın diğer taraflarında bir yer mi talep ettik? Etmedik. Onların da burada hakkı yok. Dolayısıyla burası bizim emek alanımızdır. Burada sağımıza solumuza pazar kurulmasına izin vermeyeceğiz. Erkekler bizi ‘kan dökeceğiz’ diyerek tehdit ediyor. Ama bu bizim kanımız olmayacak. Bu kadar basit. Hadi hodri meydan.

Haber-Fotoğraf: Jinnews

İlgili haberler
Jiyan Semt Pazarı’na 400 erkek pazarcı alımı tepki...

Kadın pazarcılara özel olan, 258 kadın esnafın çalıştığı Jiyan Semt Pazarı'nın 400 erkek pazarcıya d...

GÜNÜN GÜZELLİĞİ: Bağlar'da kadın semt pazarı

Diyarbakır Bağlar semt pazarı çalışanlarının tamamı kadınlardan oluşuyor. Kadınlar yayımladıkları vi...

Diyarbakırlı kadın pazarcılar: Bırakın da kadınlar...

BDP’li Belediye döneminde kurulan Jiyan Kadın Pazarı, kayyum sonrası erkeklere de açıldı. İhtiyaç sa...